Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Kommunista krumplileves vagy nyúlfasírozott provance-i módra?

Kommunista krumplileves vagy nyúlfasírozott provance-i módra?

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2007. 08. 13.
Családi titkok, közéleti drámák – A Pulszky-levelezés feltárja a múltat
2025-07-01 11:56:45

A Pulszky család 1867 és 1911 között íródott 331 levele nem csupán személyes vallomásokat és meghitt

Macifröccs-himnusz született: BÖBE és NEON LEON közös dala hódítja meg a nyarat
2025-06-30 11:54:28

A málnás fröccs frissítő élményét idézi meg a „Buborékok” című dal, amely az Artisjus Songbook Camp

A Nagyvárosi bujdosó emléke – 71 éve született Kissferi
2025-06-29 16:21:51

Kiss Ferenc zeneszerzőként, énekmondóként és népzenegyűjtőként egész életében a hagyományt szolgálta

Jön a III. Sukorói Tűzugró Fesztivál
2025-06-27 09:00:33

Ismét lángra lobban Sukoró Szent Iván-éji tüze! A nyári napforduló alkalmából koncertek, táncház és

további bejegyzések a szerzőtől »

Főzőcske, de okosan, avagy hogyan készítsünk egyszerűen konzervbabból székely paszulyt, és miért érdemesebb hagymakrémet használni vöröshagyma helyett? Ezekkel a gourmet-kat világból kikergető praktikákkal kívánták meghozni a mi étvágyunkat a Halál a krumplilevesre című beszélgetéshez, melyet a Terror Háza sátra előtti tisztáson tartottak a Szigeten.

A meghívott vendégek között ott volt Süth Miklós főállatorvos, Molnár Tamás gasztronómus és Csintalan Sándor, aki hedonista minőségében vett részt a beszélgetésen. És hogy valóban átérezzük a kommunista rendszer sajátosságát, miszerint húshoz jutni abban az időben privilégium volt, bepillantottunk az Ötödik pecsét című filmbe, ahol Bosch-albumokért cserélt gazdát egy szép darab marhaszegy.

Ókovács Szilveszter, Molnár Tamás, Süth Miklós és Csintalan Sándor

A beszélgetés feléről már menekültem, nemcsak azért, mert az ételről való hosszas eszmecsere meghozta az étvágyam, hanem mert ismét sötét viharfelhők gyülekeztek a fejünk felett, arról nem beszélve, hogy a Kádár-rendszer étkezési szokásait és gasztronómiai csavarjait átugorva inkább a hazai hatóságok között lévő kommunikációs és szervezési anomáliák kerültek górcső alá.

Garantáltan zsírmentes
Azt már az elején megtudtuk, hogy Csintalan Sándor az ebédre elfogyasztott zúzapörköltet és tojáskrémet öblögette le a kezében lévő sörrel, míg sem Süth Miklósnak, sem Molnár Tamásnak nem volt még alkalma aznap ebédelni.

A ma is sokakat izgató zsiradék-kérdés került először étlapra, melyről egyből mindenkinek beugrott, hogy volt idő, mikor a mangalicát orrvérzésig ettük, majd egyszercsak „egészségtelen a zsírja és a húsa” címmel eltüntették a piacról, ma pedig mint fittness-wellnes ételt kínálják borsos áron a puccos éttermek. Persze ki tudná kiiktatni a zsiradékot a háztartásból? Senki, így Csintalan Sándor sem. Csak akkor az a kérdés, hogy melyik az egészséges. „Mondd csak, Tamáskám, akkor most az olíva olajat ehetem, ugye az természetes anyag?”, tette fel a kérdést a hedonista. „Semmi baj, Sanyikám, de reméljük, hogy Csintalan mama nem engedi férjurát a konyha közelébe”, hangzott a válasz.

A Hír Tv-s Ókovács Szilveszter, aki moderátorként volt jelen, szerette volna a beszélgetést 1987-be áthelyezni több-kevesebb sikerrel, mert addigra Csintalan már belekezdett a hazai ötcsillagos szállodák konyháinak fikázásába, és úgy ömlött belőle a szó, mint a massza a rosszul felbontott tömlős sajtból. Kezdve azzal, hogy a mai sok csillaggal kitüntetett szakácsok már nem tudják, mi is az a ham and eggs, ami ugye 1990 előtt soha nem fordulhatott volna elő Csintalan szerint. A szocialista politikusból jobboldali tévémacivá avanzsált Csintalan másik sztorijában egy igen menő budai étterem pincére nem tudta, mi az a rosé bor, ami akár felháborító is lehet, ha igaz a történet. A kritikatúra ezután ismét a makkon perdült mangalicához kanyarodott, amely már nemhogy makkot nem látott, de cipőtalp-íze arra utal, hogy nyilván disznót se.


Molnár Tamás szerint a Kádár-rendszert átszőtte a gasztronómiai hazugság, akkor züllött el, és a Kádár-rendszeri züllés most is masszívan tartja magát. Ezért fordulhat elő, hogy cipőtalpat szolgálnak fel mangalica szűz helyett, és hogy a pincér inkább elsunnyog, semmint beismerje a kedves vendégnek, hogy halvány lila gőze sincs, mi fán terem a rosé. A gyökerek az oktatáshoz és a tankönyvekhez vezetnek a gasztronómus szerint, ugyanis még ma is azok a tanárok írják a szakácstankönyveket, akik a rendszerváltás előtt, vagyis akik már Kádár alatt is tonnaszámra gyűjtötték a különböző – egyébként kis hazánkon kívül sehol el nem ismert – arany csillagokat, ezüst villákat, plaketteket és okleveleket.

De hogy ne csak a szolgáltatói oldalt szapuljuk, a gasztronómus szerint mi, fogyasztók is hibásak vagyunk, mert passzívak vagyunk és kussolunk, ami szintén az elmúlt rendszer hibája. Nem szólunk, ha nem jó az étel, megesszük a szart is. Egy felmérés szerint ha az étel kicsit büdös és kicsit savanyú, a magyar diplomások fele akkor is megeszi. Ugye mindenki emlékszik A tanú klasszikus jelenetére: az új magyar narancsra, mely kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk. Hát ilyenek vagyunk mi magyarok. „Mit nekünk nyúlfasírozott provance-i módra, jó nekünk a kommunista krumplileves is.” Mindenkinek jó étvágyat!

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Magyar tehetségek is a reflektorfényben a Bartók Világversenyen Magyar tehetségek is a reflektorfényben a Bartók Világversenyen
  • Édeskeserű turné: Erdélyi körútra indul a Magyar Állami Népi Együttes Édeskeserű turné: Erdélyi körútra indul a Magyar Állami Népi Együttes
  • Az első amerikai űrhajósnő élete Az első amerikai űrhajósnő élete
  • A lélek hangja Harlem szívéből – Motown klasszikusokkal tér vissza a gospelkórus A lélek hangja Harlem szívéből – Motown klasszikusokkal tér vissza a gospelkórus
  • David Attenborough új óceánfilmje júniusban debütál: lenyűgöző utazás a tengerek megmentéséért David Attenborough új óceánfilmje júniusban debütál: lenyűgöző utazás a tengerek megmentéséért

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr427821016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard