Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Gasztro-blues

Gasztro-blues

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2008. 08. 08.
Macifröccs-himnusz született: BÖBE és NEON LEON közös dala hódítja meg a nyarat
2025-06-30 11:54:28

A málnás fröccs frissítő élményét idézi meg a „Buborékok” című dal, amely az Artisjus Songbook Camp

A Nagyvárosi bujdosó emléke – 71 éve született Kissferi
2025-06-29 16:21:51

Kiss Ferenc zeneszerzőként, énekmondóként és népzenegyűjtőként egész életében a hagyományt szolgálta

Jön a III. Sukorói Tűzugró Fesztivál
2025-06-27 09:00:33

Ismét lángra lobban Sukoró Szent Iván-éji tüze! A nyári napforduló alkalmából koncertek, táncház és

Magyar tehetségek is a reflektorfényben a Bartók Világversenyen
2025-06-24 12:28:09

31 fiatal zongorista, köztük hat magyar lép pódiumra idén szeptemberben a Zeneakadémián megrendezett versenyen.

további bejegyzések a szerzőtől »

Molnár B. Tamás a Bűvös Szakács című gasztronómiai blog szerkesztője, írója. Finoman fogalmazva jártas a gasztronómiában. Néhány napja épp a Gundelről fejtette ki nem éppen rózsás véleményét. Azt mondja, Szindbádnak még jó volt, de Krúdy világa már régóta megszűnt. Szindbád még csak-csak akad, de Vendelin Barátunk, aki fácánt szolgál fel gesztenyével, egyre kevesebb (olasz vagy magyar gesztenye?).

Blogjuk egyfajta hiánypótlás. A gasztro-ügyben nem vagyunk a topon könyvkiadás és szakirodalom terén. Szakácskönyvben nincs hiány, csak a színvonal eléggé hasonlatos az esténként a két kereskedelmin futó főzőcskéhez. A magyar gasztronómia helyzetét firtató kérdésemre finoman fogalmazva úgy válaszol, hogy van tér a fejlődésre: „Rettenetesen le vagyunk szakadva”. Kapásból idéz a Vendéglátóipari Főiskola egyik tankönyvéből: „a gasztronómia célja az, hogy a dolgozó nőkről levegyük a terhet”. Szép, nem? A tömegétkeztetés határozza meg étkezési, avagy étkeztetési kultúránkat, ennek levetkőzése még eltart egy darabig. Évtizedekben mérve…

A mesterképzés tankönyve. Lekapja a polcról, és mindenféle politikai felhang nélkül így kommentálja: olyan, mintha a munkásőrség bakancsban piruettezne a porcelánboltban. A könyvben szereplő neveket sorolja, akiket példaként említ a könyv. Hogy gondoljunk csak bele. Jelzi, hogy ő többször belegondolt már abba, hogy az említettek publikációi nem jelentek meg magyarul… Egyébként a könyvben SHEF-nek írják a chefet. Szóval itt tartunk. Kezdem érteni, miért írták meg a KULINÁRIS CHARTÁT.


Gondolták volna, hogy itt is hazugság és félrevezetés működik? Hogy nálunk dívik csak az ételek „megdíszítése”, hogy itt is nyelik az únijóós pénzeket – szó szerint. A narancsdíszről jut eszembe, hogy esetleg lehetne még szegfű is a tányér szélén. Világhírű a magyar konyha. Legalábbis nekünk azt mondják/mondták. Csak a világ nem tud róla. A szaksajtó meg sem említ minket. A szakácsvilágbajnokság selejtezőjén a hazánkat képviselő mester is csak hetedik lett. Mondjuk én sem ennék lazacot libamájjal… Hangsúlyozza, ez csak a selejtező volt. Itthon persze szenzációs sikerként publikálták. Szerinte akkora bukta volt, mint az MTK itthoni 5:0-ás veresége a török bajnok ellen.

Egyébként undorító étel nem jut eszébe, pedig feldobtam az ausztrálok egyik kedvencét, a baltával levágott, tisztítatlan, parázson egyben sütött kengurufarkot is.

Ami a gulást illeti, a legnagyobb bűnünk, hogy ételekkel határozzuk meg a magyar konyhát, ízvilág, tulajdonságok, világszemlélet helyett. Szerte a világon mindenütt van gulás. És? Ez így önmagában kevés. Ettől pláne nem vagyunk egyediek. A szakácsművészet magas szintű művelésére lenne szükség, akár paprikával, akár paprika nélkül. Sajnos rosszul definiáltuk magunkat. Az eszkimó is tudja, hogy echte ungarische, csak attól még marad a sarkkörön.

Persze érkeznek a fiatalok, csak a „megélhetési gasztronómusok” nem annyira örülnek ennek. Megy a harc. Az uniós támogatásból, amit a színvonal emelésére kellett volna fordítani, a tandíjat csökkentették, hogy kellő mennyiségben tudjanak jönni az asztalosok és az autószerelők – a vizsgadíjat persze valaki elteszi…

MEGY A KAVARÁS!

Marad Huszárik, Latinovits, és persze KRUMLOV.

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Lavór Bohémia Receptkommandó

Ajánlott bejegyzések:

  • A Nagyvárosi bujdosó emléke – 71 éve született Kissferi A Nagyvárosi bujdosó emléke – 71 éve született Kissferi
  • Új gasztrokaland a Street Kitchen és az UNICEF együttműködésében Új gasztrokaland a Street Kitchen és az UNICEF együttműködésében
  • Benson Boone letarolja a nyarat – itt az új album és videóklip Benson Boone letarolja a nyarat – itt az új album és videóklip
  • Cseh Lászlóval úszhat, aki elindul a MOL Campus Öbölúszáson Cseh Lászlóval úszhat, aki elindul a MOL Campus Öbölúszáson
  • Összemuzsikálni a nemzetet – A Halmos Béla-díjak 2025-ös átadója Összemuzsikálni a nemzetet – A Halmos Béla-díjak 2025-ös átadója

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr437831884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard