Málnás-fehércsokis kávékoktél, tokaji krémes hordó, kávékoktél aszalt szilvával és karamellel, epres-borsos golyó... Egy hely, ahol nem lehet nemet mondani: cserben hagy az akaraterőd, legyőznek a bonbonok. Boszorkányosan finom ízek egy apró csokoládézóban, avagy Juliette Binoche csokiboltja Budapesten.

Ha valaki kávét inna, készüljön arra, hogy nehezen választ majd: az ízpárosítások egészen különleges italokat varázsolnak az asztalokra. A gyömbéres-mézes, kókuszpelyhes vagy török fűszeres kávé igazán nem mondható mindennapinak. A kávékat 310 Ft-890 Ft-ig kóstolhatjuk.
Forró csokit két méretben ihatunk: kicsit 490 Ft-ért, nagyot 790 Ft-ért. A választék varázslatos: mandulatejes, tejszínes-konyakos, áfonyás-vaníliás – csak néhány a sok közül. Ha ez nem lenne elég, külön kérésre szinte bármit elkészítenek, amit a vendég kér: a pult mögött ugyanis minden olyan fűszer megtalálható, amely kávéba vagy csokiba beletehető.

Nem szabad kihagyni a felsorolásból a bonbonokat sem: a kézzel készített apró „csokicsodák” között mindenki talál ízlésének megfelelőt.
Az állandó itallap mellett minden hónapban van havi ajánlat: a sok új íz kavalkádjából szinte lehetetlen választani. A legkedveltebb, legkeresettebb újdonságok gyakran az itallap részévé válnak.
A tulajdonosok a legapróbb részletekre is figyelnek. Olyan megoldásokat és szolgáltatásokat nyújtanak, amelyek akár szokatlanok is lehetnek egy ilyen kis üzletben. Először is lehet bankkártyával fizetni; aztán, ha valaki ajándékot szeretne venni, kapható a boltban levásárolható ajándékutalvány, aki pedig siet, rögtön megkapja a „fogd és vidd” kávéját.
Üde színfolt a belvárosban az Azték Choxolat!; aki betér, nem ússza meg kalóriák nélkül, de bodogsághormonok nélkül sem.
A csokizóról Gróf Ágnest, az Azték Choxolat! egyik tulajdonosát faggattam indulásról, receptekről, sikerekről.

Mikor és hogyan kezdődött az Azték Choxolat! története?
- Tudtuk hogy vállalkozni akarunk és azt is, hogy kávézót szeretnénk. A kezdő tőkét külföldön gyűjtöttük össze, majd hazajöttünk és belevágtunk, pedig akkor senki nem hitt benne rajtunk kívül. Az üzletet 2002. december 5-én nyitottuk.
Miért pont „csokizó”? Honnan jött az ötlet?
- Eredetileg kávézót terveztünk. Szerettünk volna egy olyan helyet, ahol kávék széles választéka és nyugodt környezet várja a vendégeket. Nyitás után kiderült, hogy milyen sokan érdeklődnek a forrócsoki iránt, majd jöttek a bonbonok, a finom fűszeres csokoládék és az egyéb különlegességek. Így a csoki „betársult” a kávé mellé és mi nem bántuk.
Honnan szerzitek a recepteket?
- Kezdetben rengeteg receptet gyűjtöttünk, figyeltük a külföldi trendeket, bújtuk a szakkönyveket. Aztán szépen lassan beletanultunk és ma már az összes új receptet mi fejlesztjük ki. Tudjuk, hogy melyik csokihoz milyen szirup illik, melyikhez kell friss fűszer, melyikhez nem stb. Előfordult már az is, hogy valamelyik vendégünknek támadt egy ötlete és ebből született egy új íz.
Melyik a legkülönlegesebb csokitok?
- A bazsalikomos ribizkés vagy a kandírozott ibolyás nagyon extrának számítanak, de mondhatnám a chilis-tequilás vagy a wasabis bonbonokat is.
Mitől függ, hogy egy csokoládé mennyire jó minőségű?
- Leginkább attól, hogy hol és mikor termett a kakaóbab: csakúgy mint a bornál, itt is számít az évjárat.
Mit tartasz a legnagyobb sikerélménynek a nyitás óta?
- Több is van, de talán azt amikor piacra dobtuk a 26 féle ízben kapható, saját táblás csokinkat, amit teljesen egyedül fejlesztettünk ki. Ugyanígy sikerélmény az is, hogy Für Anikó színművésznő visszatérő vendégként nálunk issza az előadás előtti forró csokiját, vagy kávéját. És még valami: mikor elkezdtük, nagyon sok „jóakarónk” azt jósolta, hogy két fiatal nő nem fogja megváltani a világot és nem fog ez nekünk sikerülni. Amikor látták, hogy a jóslat nem vált valóra, ugyanők jöttek vissza, de már új szöveggel: ők megmondták, hogy jól fog menni ez a kis üzlet… Számomra ez is egyfajta sikerélmény.