Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Jól ellátták az utasokat!

Jól ellátták az utasokat!

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2009. 04. 19.
Az leszel, amit megeszel
2023-03-27 20:52:26

Wossala Rozina elkeserítőnek, sőt veszélyesnek látja a feldolgozott élelmiszeripari termékek fogyasztását

A tizedik tételnél jártam, amikor kitört a háború
2023-03-25 21:13:12

Dobszay-Meskó Ilona békemisét kezdett komponálni az MMA ösztöndíjprogramjának keretében, még 2019-ben.

Hátborzongató koncertre készül a magyar kórus
2023-03-24 11:21:25

Igazi madrigál horrort állít a BMC színpadára a Vass Lajos Kamarakórus: a Nosferatu című filmet élő

Magnyitja kapuit az Emberkert
2023-03-24 09:38:19

A Pesti Vigadó kamaraszínpadán március 26-án vasárnap debütál Szemadám György kétfelvonásos

további bejegyzések a szerzőtől »

Aki bírja a retrót, szeret nosztalgiázni, esetleg nagy rajongója volt a langyos, citromízű Utasüdítőnek, és kíváncsi, hogy született meg a brassói aprópecsenye receptje, annak ott a helye Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Utasellátó 60 című kiállításán.

Miután legutóbb, csak a Sacher-tortáról szóló kiállításra futotta az időmből, most visszatértem a Vendéglátóipari Múzeum alagsorába, hogy még egyszer utas lehessek a régi Utasellátónál.

Utasellátós automaták a Battyhány téren

Felesleges volt a sietségem, mert szeptember 30-ig meghosszabbították a kiállítást – addig bárki ismét járhat a „hálókocsiban”, megcsodálhatja a mozgó árus kosarát, az Utasüdítő üvegét, és a kártyanaptárakat és egyéb reklámtermékeket, valamint olvashatja az Utasellátó saját kiadványában az ötvenes-hatvanas évekbeli sikertörténeteit.

Az Utasellátó a kiállítás megrendezésével csak a neve 60. születésnapját ünnepelte, hiszen az 1948-ban alapított cég, az Utasellátó Nemzeti Vállalat által átvett funkciók (a háló- és étkezőkocsi-üzemeltetés, a pályaudvari vendéglők és később a pavilonok) már régebb óta működtek.

Alapítólevele szerint a közlekedés valamennyi ágánál jogosult volt kielégíteni az utazóközönség sokoldalú - vendéglátóipari, szállodaipari, élelmiszerkereskedelmi - igényeit.

Az Utasellátó szolgáltatásainak és célközönségének köre egyre bővült, a kor követelményeinek megfelelően szolgálta az utasok kényelmét „földön, vízen, levegőben”.

Az Úttörővasút szelet már csak emlék,
de a Kakaós roló még kapható

Az egyik nagy modernizálás az ötvenes évek végén a celofánba előrecsomagolt élelmiszerek megjelenése volt, ezt követték a hatvanas évek közepétől az automaták, ahol hideg és meleg italokat, szalámis zsömlét és csokiroládot is lehetett venni némi aprópénzért. (A kiállításon látható egy kép a nemrég eltüntetett Batthyány téri automata-sorról is.) Közben rendszeres szolgálatot építettek ki a belföldi és külföldi dunai kiránduló- és üdülőhajókon, valamint a Budapest-Bécs között közlekedő szárnyashajókon is. De az Utasellátó tevékeny részt vállalt parlamenti fogadások és egyéb rendezvények gasztronómiai részének lebonyolításában is. A pályaudvarokon, a Ferihegyi repülőtéren, szállodákban üzemeltetett Utastourist üzletekben pedig valutáért lehetett beszerezni a „nyugati” kuriózumokat. A vállalatnak volt saját borászata, húsüzeme, cukrászata, mosodája, dekorműhelye, és nem utolsósorban raktárhálózata – az árusaiknak szigorúan csak az innen beszerzett árukat volt szabad árusítani.

Kártyanaptárak és Utas-szótárak


A kiállításon izgalmas dokumentumokkal találkozhatunk: láthatóak például az „Utas-szótárak”, melyek segítségével a vállalat dolgozói kommunikálni tudtak a külföldi utasokkal. A szótárak, úgy tűnik, egy irányban, csak magyarról fordítottak, az orosz szavak fonetikusan szerepelnek – kíváncsi lennék egy ilyen segédeszköz közbeiktatásával lezajlott párbeszédre! Sajnos nem lehet beleolvasni az Utasellátó emblémával ellátott receptes füzetekbe, pedig sokat ígérő a címük: „Sütést nem igénylő cukrászkészítmények”, „Félkész termékek használata az utasellátásban”, „Olcsó büféáruk, tészták”, és így tovább… Állítólag a brassói aprópecsenye is a „mozgó utasellátásnak” köszönheti létét: a szakácsmestereknek rendre olyan meleg ételt kellett kidolgozniuk, melyet a kanyargó és zötykölődő vonaton is gyorsan és balesetmentesen el lehet készíteni. Az sem volt utolsó cél, hogy az ételtől kedvet kapjon az utas néhány fröccs vagy pohár sör legurítására. A Brassó felé tartó vonaton született, fenti kritériumoknak maradéktalanul megfelelő új étel lett a brassói aprópecsenye.

Hol vannak már az Utasellátós pavilonok?
A cég tulajdonlása, majd privatizálása szövevényes történet, a lényeg: 1996-ban kettévált a „mozgó- és az állószolgálat", a MÁV Utasellátó Rt. a háló- és étkezőkocsik üzemeltetését tartotta meg magának, a restiket és bódékat egy másik cég vitte tovább. A mai Coca-Colás bódékban már rég nem árulnak citrom ízű Utasüdítőt és a melegfagyit. A globalizált kínálatot szemrevételezve nosztalgiával gondolok a régi, cigiszagban punnyadt fasírozottra, szalámis zsömlére és óriáspogácsára, celofánba csomagolt kókuszrolóra. Szerencsére egy-két árus fölött még ott lebeg az Utasellátó szelleme: a pizzaszeletek és csipszek mellett Duna-kavicsot, franciadrazsét és „Eredeti utasroló”-t is kínálnak. Barátaim azt állítják, hogy a régi csokirolóban nem volt vajaroma és szójalecitin, de azért vissza-visszajárunk egy kis becsomagolt emlékért.

"Utasellátós" kókuszroló:

Kíváncsi gyermekeimnek megpróbáltam rekonstruálni az „igazi” utasellátós kókuszrolót. Ehhez olyan alapanyagokat kellett beszereznem, melyeket már rég nem tartok otthon: a benzinszármazék-illatú rumaromát, és „műízű” mandulaesszenciát, ami méregzölddé változtatja a tölteléket. Érdemes volt beruházni, mert ezekkel a hozzávalókkal a régi ízek visszatértek.


Hozzávalók

(2 kis rúdhoz)
25 dkg háztartási keksz
0,5 dl tej, 10 dkg margarin
0,5 dl feketekávé (mivel sok a „mű” ebben az édességben, készülhet instant- vagy pótkávéból is), 10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 mokkáskanál rumaroma
1 evőkanál kakaópor

Töltelék:
7 dkg margarin (szobahőmérsékletű)
10 dkg porcukor
1 kávéskanál mandulaaroma
10 dkg kókusz reszelék (kb. fele a krémbe a másik felébe meghempergetni a rudakat)

A tejet, a kávét, a cukrot, a margarint és a rumaromát egy edényben gyenge lángon összeolvasztottam. Közben a kekszet egy tálba daráltam és elkevertem a kakaóval.

Hozzáöntöttem a langyosra hűlt többi hozzávalót, jól összekevertem, és félretettem hűlni. (Normális esetben vaníliaesszenciát, igazi rumot és egy leheletnyi fahéjat tettem volna a keverékbe az aromák helyett.)

A töltelékhez jó alaposan összedolgoztam a margarint, a porcukrot és a kókuszreszeléket, végül hozzáadtam a méregzöld, eltéveszthetetlen ízű és illatú mandulaaromát.

Egy darab folpackot megszórtam kókuszreszelékkel, és a tenyeremmel rálapogattam a kekszes massza felét.


Erre egyenletesen rákentem a töltelék felét, és a fólia segítségével szorosan feltekertem a tésztát, és fóliástul a hűtőbe tettem, hogy könnyű legyen szeletelni. Ugyanígy készítettem el a másik rudat is.

Szobahőmérsékletűre visszamelegedve ízlett mindenkinek a legjobban.

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Budapest Test Gasztro Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Újranyitás, de okosan Újranyitás, de okosan
  • Az leszel, amit megeszel Az leszel, amit megeszel
  • A kitörés története a mérhetetlen emberi szenvedés története A kitörés története a mérhetetlen emberi szenvedés története
  • Milyen a hagyományos karácsonyi asztal? Milyen a hagyományos karácsonyi asztal?
  • Lassulj le és töltődj fel! Lassulj le és töltődj fel!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr947849814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

Hallgasd a Kultúrpart műsorát a Trend FM-en! Minden szerdán 16-18h között várunk benneteket!

trendfm_logo_subhead.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. A forradalom egy holland fotós szemével
  6. Meztelenség és anatómia
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard