Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Mindenki öhönt eszik

Mindenki öhönt eszik

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2009. 04. 23.
A nyár ritmusai a BJC-ben
2025-07-02 08:17:33

A Budapest Jazz Club nyáron is gondoskodik arról, hogy a jazzrajongók ne maradjanak élmények nélkül.

Családi titkok, közéleti drámák – A Pulszky-levelezés feltárja a múltat
2025-07-01 11:56:45

A Pulszky család 1867 és 1911 között íródott 331 levele nem csupán személyes vallomásokat és meghitt

Macifröccs-himnusz született: BÖBE és NEON LEON közös dala hódítja meg a nyarat
2025-06-30 11:54:28

A málnás fröccs frissítő élményét idézi meg a „Buborékok” című dal, amely az Artisjus Songbook Camp

A Nagyvárosi bujdosó emléke – 71 éve született Kissferi
2025-06-29 16:21:51

Kiss Ferenc zeneszerzőként, énekmondóként és népzenegyűjtőként egész életében a hagyományt szolgálta

további bejegyzések a szerzőtől »

Ötödik alkalommal rendezik meg az Öhönforgató Versenyt és Néptánctalálkozót Tiszavasváriban, amelyen mintegy hatvan csapat vesz részt, emellett kézművesek, hagyományőrzők és íjászok bemutatója is színesíti a rendezvényt.

Slambuc, öhön, öreglebbencs, nyögvenyelő, tanyai levetlen, galaburgyi, handabakáré - ez csak néhány elnevezése a krumpli, száraztészta és szalonna és víz felhasználásával készített ételnek, melynek ünnepére közel négyezer látogatót várnak a szabolcsi település stranfürdőjébe - közölte Lázár István, a verseny főszervezője az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön Nyíregyházán. A tiszavasvári önkormányzat és a Találkozások Háza által május 2-án megrendezendő fesztiválra eddig ötven, zömében szabolcsi és borsodi település csapata nevezett, de akár hatvan csapat bográcsában is főhet a pásztorok kedvenc étele - mondta el az MTI kérdésére Lázár István.

A Hortobágyon "őshonos" slambucot a Hajdúság határán fekvő Tiszavasvári lakói nemzeti ételüknek tekintik; az ősi receptet a mesterszakácsokból álló zsűri a verseny elején az összes csapattal megismerteti. A hitelesség fontos szerepet kap az ételek értékelése során, hiszen a pusztában élő pásztornak az alapokon kívül mindössze a hagyma, a pirospaprika, és az alapvető fűszerek álltak rendelkezésére, vagyis abból kellett megfőznie az ételt, amije éppen volt - mondta a szervező.

Lázár István hozzátette: az étel készítésének egyik legfontosabb mozzanata a bográcsban lévő összetevők kellő időben történő megforgatása. Ennek szigorú szabályai vannak: a szalonna zsírjában megpirított tésztához és hagymához krumplit adnak, felöntik vízzel, ízesítik, majd a bográcsot megrántva az egész ételt egyben fordítják meg, amelyet a hagyományok szerint még 33-szor kell elvégezni - fűzte hozzá. A csapatok minimális nevezési díj befizetése után indulhatnak a versenyen, a befolyt összeget pedig a díjazásba fordítják vissza: a legjobbak pénz és tárgyjutalomban részesülnek, ezenkívül minden résztvevő jelképes ajándékot is kap.

"A gasztronómiai megmérettetés mellett számos programmal várjuk az érdeklődőket: a környékbeli néptánccsoportok és a hagyományőrzők fellépését a népművészek kirakodóvására az íjászok bemutatója követi; a gyermekeket gólyalábasok, kézműves-foglalkozások és zenés műsor szórakoztatják majd" - tette hozzá a főszervező.

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Test Folk

Ajánlott bejegyzések:

  • Erdélyi örökség: letöltve – Néprajz és digitalizáció egy térben Erdélyi örökség: letöltve – Néprajz és digitalizáció egy térben
  • Édeskeserű turné: Erdélyi körútra indul a Magyar Állami Népi Együttes Édeskeserű turné: Erdélyi körútra indul a Magyar Állami Népi Együttes
  • Összemuzsikálni a nemzetet – A Halmos Béla-díjak 2025-ös átadója Összemuzsikálni a nemzetet – A Halmos Béla-díjak 2025-ös átadója
  • Világzenei Kavalkád Óbudán: Hetedszerre is Kobuci Kert Világzenei Kavalkád Óbudán: Hetedszerre is Kobuci Kert
  • Pünkösdi Örökség Ünnep – Élő hagyományok és közösségek a Skanzenben Pünkösdi Örökség Ünnep – Élő hagyományok és közösségek a Skanzenben

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr767850384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard