Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Indul a meggymánia!

Indul a meggymánia!

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2009. 07. 07.
Magyar dallamok Japánban - A Cimbaliband sikere Oszakában
2025-07-03 18:13:45

A magyar népzene különleges hangzása, a cimbalom egyedisége és a Cimbaliband szenvedélye ragadta magával a

A nyár ritmusai a BJC-ben
2025-07-02 08:17:33

A Budapest Jazz Club nyáron is gondoskodik arról, hogy a jazzrajongók ne maradjanak élmények nélkül.

Családi titkok, közéleti drámák – A Pulszky-levelezés feltárja a múltat
2025-07-01 11:56:45

A Pulszky család 1867 és 1911 között íródott 331 levele nem csupán személyes vallomásokat és meghitt

Macifröccs-himnusz született: BÖBE és NEON LEON közös dala hódítja meg a nyarat
2025-06-30 11:54:28

A málnás fröccs frissítő élményét idézi meg a „Buborékok” című dal, amely az Artisjus Songbook Camp

további bejegyzések a szerzőtől »

Javában dúl a meggyszezon! Ez az a gyümölcs, amit a legsokoldalúbban lehet felhasználni, ráadásul a fájától a magjáig minden egyes porcikája értékes. Felhasználási javaslatok következnek: szörp, rumos meggy, lekvár.

Ha nincs kerted, válaszd a „Szedd magad!” gyümölcsöskerteket – jó levegőn, szépen karbantartott kertben, olcsón szüretelhetsz, és közben tömheted magadba a meggyet, ráadásul jól bevált recepteket is cserélhetsz a szomszéd soron dolgozókkal! Hét végén Pécel közelében, a szép fekvésű Kati-majorban jártunk: az alacsony növésű fák roskadoztak a meggytől, és a kedves gazdasszonyok esőkabátot és gumicsizmát is felajánlottak, ha mégis eleredne…

Néhány szó a meggyről

A meggy gyönyörű, áttetsző, mélybordó gyümölcs. Már a színe is gazdag beltartalomról árulkodik: az egyik legfinomabb, vitaminokban (A-, B1-, B2- illetve C-vitamin) és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink) is gazdag antioxidánsunk. Ez az édes-savanykás gyümölcs gyulladáscsökkentő hatású, remek vértisztító, anyagcsere-serkentő (máj, vese, emésztés) és vízhajtó, enyhíti az ízületi betegségeket, rugalmasan tartja az érfalakat, erősíti az immunrendszert, valamint segít a meghűlés leküzdésében.

A meggyet több okból is kocsánnyal érdemes szedni: jót teszünk vele a fának és a jövő évi termésnek, valamint a meggy szárából és szárított leveleiből értékes vízhajtó, nyugtató, gyulladásgátló gyógyteát lehet készíteni. Levelét magas csersavtartalma miatt uborkaeltevéskor is használják a kapor mellé.

Ne bánjuk a magozás fáradalmait: a magokat jó alaposan megfőzve és kihűtve eltávolíthatjuk a maradék meggyhúst. A kiszárított magokat kis huzatba töltve egészséges, antiallergén párnát kapunk, kis zsákocskába varrva pedig jó hőtartása miatt remekül használható fájó végtagok melegítésére, illetve hűtésére.

Ezenfelül a meggy – és a többi csonthéjas – magjában található B17 vitamin gátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok működését. Cián-tartalma miatt nem tanácsolom, hogy meggymagot rágcsálj, inkább gyógynövényboltban szerezz be megfelelő mennyiségűre kalibrált készítményeket.

A meggy gyümölcse érés után sokáig épen marad a fán, nem romlik, nem kukacosodik. Ha leszedjük, 3-4 nap alatt fel kell dolgozni, mert hamar romlásnak indul. Magas savtartalma frissen, mértéktelenül fogyasztva rossz hatással lehet az érzékeny fogzománcra és a gyomorsavra. Mivel értékes hatóanyagai főzve, sütve is érvényesülnek, a nagyját tegyük el télire! Az itt következő jól bevált receptek mindegyikének eredménye sokoldalúan felhasználható lesz a meggyínséges időkben.

Meggylekvár

Hozzávalók

5 kg meggy
1 kg kristálycukor
Nátrium-benzoát
tisztára mosott lekvárosüvegek és fedők, befőzési celofán

A kimagozott meggyet egy nagyobb fazékban hagyd állni néhány óráig (este szoktam magozni, és éjszaka mindketten pihenünk). Amióta a levéből szörpöt készítek, nem szoktam ráönteni a cukrot, míg pihen, bár a receptek ezt javasolják.

A levét öntsd le és gyűjtsd össze, keverd el a cukorral, jól meg is nyomkodhatod (gyerekek kedvence!), és lassú tűzön kb. 10 percenként megkevergetve főzd.

Közben mosd át az üvegeket és vágd méretre a celofánt: minden üveghez két darabra lesz szükség. Mikor a lekvár színe sötétebbé válik és a leve kezd besűrűsödni, gyakrabban kevergesd, és figyeld: amikor a lekváros fakanálon végighúzod az ujjad, és úgy marad a csík, kész a lekvár. (Ez 3-4 óra után következik be.)

Még forrón merd az üvegekbe a lekvárt, tegyél a tetejére egy celofánt, szórj rá kevés nátrium-benzoátot, fedd le a másik celofánnal, és szorosan csavard rá a fedőt. Anyukám hosszú évek óta így teszi el télire a gyümölcsöket: ezzel a módszerrel semmilyen tartósítószer nem kerül közvetlenül az ételbe, mégis megvédi a „betolakodóktól” a lekvárt.

Gyűjtsd az üvegeket egy elhagyatott sarokba, és takarók, párnák alatt hagyd lassan kihűlni a lekvárt. Kenyérre, kekszre, süteményekbe, teába kiváló!

Meggyszörp és mélyhűtött megy

A meggyfeldogozás közepette folyamatosan gyűjtsd, és hűtőben tárold a meggy levét. Ha sok meggyed van, de elfogytak a lekvárosüvegeid, és elég nagy a mélyhűtőd, fagyassz le jó néhány adagot: télen levesbe, pitébe, rétesbe olyan lesz, mintha frissen ennéd!

Ehhez tetszőleges mennyiségű meggyet magozz ki, majd kézzel jól nyomj össze, de maradjanak egyben a szemek. Másnapig lefedve hagyd állni. A meggy levét alaposan csorgasd le egy szűrőn keresztül egy fazékba.
Az így előkészített meggy alacsonyabb folyadéktartalma miatt kisebb helyen fagyasztható és jobban felhasználható a süteményekhez.

Most lássuk a szörpöt:

Az összegyűjtött lé minden literéhez 80 dkg cukrot adj, majd főzd 20 percen át. Tölcsér segítségével töltsd üvegekbe, zárd le az üveget (celofán - Na-benzoát – celofán - kupak), és lassan hűtsd ki a lekvárnál leírt módon.

A szörp a hagyományos italon kívül remek ízesítője lehet gyümölcsleveseknek, teáknak.

Rumos meggy

Ha már végképp unod a meggymagozást, jöhet a barátok közt legnagyobb sikernek örvendő rumosnak nevezett, de valójában bármilyen itthon elfekvő alkoholos (konyakos, pálinkás vagy vodkás) meggy.

A megmosott meggyeket dobáld üvegbe, kb. 2-3 kanál kristálycukrot vethetsz rá édesszájúak kedvéért, de anélkül is alkoholos lesz. Rázogasd össze az üveget és töltsd fel az alkohollal. Zárd le a szokásos módon, és tedd a polcra. Néhány hónap alatt a cukor feloldódik, szép bordó színű lesz a lé, és jól összeérnek az ízek, érdemes kóstolgatni. Az alkoholban ázott meggy feldob minden felnőtteknek szánt édességet: fagylaltokat, krémeket, gesztenyepürét…!

A kész befőttek és lekvárok kicsinosítására itt olvashatsz ötleteket!

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Egészség Test Gasztro Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében
  • Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod! Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod!
  • Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr757855192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard