A félművelt borfogyasztó mindenfélét gondol. Hogy a jó bor, ha pár évig őrizgetik még jobb lesz, hogy a műanyag dugó snassz, hogy ezres alatt nincs minőségi bor, meg, hogy a Kunságban előbb találkozik csinált borral, mint minőségivel. Aztán elmegy Soltvadkertre és kiderül, minden máshogy van, mint ahogy gondolta.

Egy Soltvadkerten tett látogatás alatt viszont végre egy olyan borkóstolásban volt részem, ami után semmilyen értelemben sem maradt rossz szájízem és rengeteg új dolgot is tanultam a borokról.
"A kunsági bor a mindennapok bora", olvasható a legtöbb helyen, ha a régió borkultúrájáról informálódunk, és sok helyütt leginkább kocsmabornak titulálják az itteni borokat, pedig már a Belga is megmondta: "ha te azt mondod, az Alföldön csak pancsolt bor van, mondok valamit, hülyegyerek, ott van a Frittmann". Meg a Font - teszem hozzá. Ugyanis a térségben járva ezzel a kis, családi vállalkozásban működő, kevésbé ismert, de ismertségre nagyon is érdemes pincészettel ismerkedtünk meg.
A Font boroknak és Font Sándorné Erzsébetnek köszönhetően semmi nem úgy történt és semmi nem olyan volt, mint ahogy negatív előítéleteinktől vezetve számítottunk rá. Kezdjük azzal, hogy nem mi mentünk a pincébe, hanem a pince jött hozzánk. Az ország minden tájáról összesereglő baráti társaságunk logisztikai bénázásának - hogy jussunk el szálláshelyünktől a pincéig, ha senki nem akarja magára vállalni az absztinens sofőr szerepét - egy laza felajánlással véget vetettek: közölték, hogy, ha óhajtjuk tartanak nekünk a borkóstolót szálláshelyünkön is. Óhajtottuk. Így történt, hogy egy vadkerti apartmanház árnyas kertjében mire beesteledett, mi rajongói lettünk a Font boroknak, a borkóstolást tartó Font Sándorné Erzsébet pedig egy este erejéig beépült baráti körünkbe.

Megtanultuk azt is, hogy a finom borra nem azt mondják, hogy jó bor, hanem, hogy szép bor. Hogy a mintát, amit a megforgatott bor a pohár falán lecsorogva rajzol úgy hívják, hogy templomablak. És, hogy az általuk is készített reduktív boroknak rosszat tesz, ha évekig áll és jót tesz, ha nem parafa, hanem műanyag dugóval zárják, hiszen az oxigéntől elzártan készült bornak lényege, hogy a szüretelés utáni friss, gyümölcsös aromák megőrződjenek. Így az ilyen boroknál egyenesen jobb, ha műanyag dugóval zárják, szemben a lyukacsos parafa dugóval. Tehát a parafa-plasztik kérdés nem (vagy nem csak) ízlésbeli, hanem szakmai kérdés.

Azt nem mondom, hogy az utolsóként kóstólt 2008-as Kékfrankos Roséval zártuk a kóstolást, mert ezután is lelkesen repetázott ki-ki a maga frissen választott kedvencéből, sőt utána vásároltunk is bőven és ezen a ponton még egy utolsó sztereotípiánk is megdőlt: nevesül, hogy a minőségi bornak csillagászati ára van.