Persze vannak olyanok akik állítólag sosem fogyasztanak cukrot, utálják az édességeket, frászt kapnak a süteményektől, és rémülten menekülnek, ha megkínálják őket egy szelet csokival. Az emberek nagy részére azonban nem ez a jellemző. Tudom én, hogy jönnek a fogmanók, meg a kilók, rendkívüli esetben pedig a cukorbetegség, de ez nem jelenti azt, hogy könnyű ellenállni az édes csábításnak.

Később következtek az arabok és újabb háborúk, melynek nyomán a cukornád eljutott Egyiptomba, és Észak-Afrikába. Az első keresztes hadjáratnak is volt egy pozitív(?) hozadéka, a nyugati világ általuk találkozott először az édes gyönyörrel. Annyira jól sikerült az ismerkedés, hogy Velence 1174-től az európai kereskedelem központja lett - legalábbis cukornádban.
A XVI. azázadig a pórnép nem nagyon ismerte a luxuscikknek számító édességet, de Kolombusz átvitte az újvilágba a növényt, és meghonosította az újvilágban. Innen Portugália kezdte ellátni Európát, de aztán jött a derék angol sereg, akik a Karib-tengeri csaták során szerzett gyarmataikkal előkelő helyre kerültek az európai cukorpiacon.
1747-ben jött rá egy német gyógyszerész, hogy vannak olyan répafajok, amelyekben ugyanaz a szaharóz található meg mint a nádcukorban. Tanítványa folytatta a kutatásokat, és a répanemesítő tevékenysége révén „megszületett” a cukorrépa 1784-ben.
1847-ben őseink mindössze 60 deka cukrot fogyasztottak évente, mára ez 32 kg körül van. A cukor egy része úgy kerül a szervezetünkbe, hogy nem is tudunk róla, a feldolgozott élelmiszerek nagy része tartalmazza a ketchuptól a chipsig. Ez is az egyik oka az elhízásnak. A másik a kukoricaszirup, aminek igen magas a fruktóztartalma. A fruktózt kizárólag a máj bontja, és nagy mennyiségű fogyasztása megzavarja a glükóz lebontását. Vannak viszont olyan édesítőszerek, amik azt ígérik, hogy a cukor káros hatásai nélkül adnak ízt az ételeknek.
Xilit (Xylitol) – túl szép, hogy igaz legyen

Ha ez nem lenne elég csodás, akkor most jön az aduász: véd a fogszuvasodás ellen. Ezt annak a tulajdonságának köszönheti, hogy a szájunkban lévő bacik nem tudnak vele mit kezdeni. Erősíti a fogzománcot, és állítólag a kisebb szuvasodásokat meg is szünteti.
A xilitol ezen felül fül-, homlok- és arcüreggyulladásért felelős baktériumok megtelepedését gátolja. Használata megegyezik a normál cukoréval, de élesztős tészták készítésére nem alkalmas.
A kereskedelemben egyaránt elérhető porban, rágóként, és fogkrémet is készítenek belőle. Az egyetlen dolog, amire figyelni kell, hogy hirtelen használat esetén hasmenést okozhat, a szervezetet ezért lassan kell hozzászoktatni.
Árak:
Zacskós kiszerelés: 45 dkg 2000 Ft-tól
Rágó: 10 db 180-250 Ft
Fogkrém: 1000 Ft-tól
Stevia (sztévia, sztívia) - olcsó csábítás

Hogy miért szerethető? Állítólag háromszázszor olyan édes, mint a cukor, de ezt enyhe túlzásnak érzem. Ellenben serkenti a májműködést, és egyensúlyban tartja a vércukorszintet. Külsőleg használva erős gyulladáscsökkentő, gombaölő, és még a pattanásokat is megszünteti. Éééés kalóriatartalma 0, azaz nulla.
Sütésre, főzésre egyaránt alkalmas, de kenyérkészítésnél lassabban kel meg vele a kenyértészta. Számos alakban elérhető: kapható őrlemény, por, kivonat, csepp, tabletta formában egyaránt.
Hobbikertészek vásárolhatnak növényt is, ebben az esetben a leveleket le kell törni, megszárítani, apróra darálni, és már mehet is a kávéba.
Árak:
Stevia őrlemény: 100 g 2000 Ft-tól
Stevia tabletta 100 db 580 Ft (1 tabletta = 1 kockacukor)
Stevia fogkrém: 950 Ft
Stevia növényke annak, aki kertészkedni akar: 1600 Ft
Melasz - csúnya, de finom

Az előállítása során a nádat felfőzik, és az abból kifolyó sötétbarna folyadékot lehűtik. Ez a barna lötty a melasz. Íze egyéni, kicsit kesernyés, de megszokható. Nagyon sok kalciumot, vasat és magnéziumot tartalmaz.
A melaszt évente mindössze 100 napon át készítik. A németek nagyon szeretik, ők főleg kenyérre kenve fogyasztják, vagy süteményekbe teszik. Az angolszász országokban is elterjedt a használata.
Ára:
450 gr -1000 Ft-tól
Ezeket a csodás édesítőket keresd a bioboltokban, vagy az Interneten.
Végezetül álljon itt egy sikerrecept melasszal, ami állítólag a spórolós skótok nemzeti eledele. Egy biztos, isteni finom. Kalóriatartalma sajnos számottevő

2. Finoman vajazz ki egy kisebb téglalap alakú tepsit.
3. 20 dkg vajat olvassz meg egy kisebb lábasban, adj az olvadt vajhoz 1 evőkanál melaszt, kevergesd szépen, hogy összekeveredjenek. Ebbe azután adagolj szépen egymás után:
14 dkg barnacukrot
10 dkg zabpelyhet
10 dkg zabkorpát
5,5 dkg lisztet
5,5 dkg kókuszreszeléket, és keverd össze az egészet fakanállal.
Ezt a keveréket öntsd bele a kivajazott tepsibe, és lapítsd el, ahogy tudod.
4. Süsd 15 percig, vagy amíg aranyszínű lesz.
5. 15 percig hagyd hűlni, utána szeletelheted