Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Tudod, hogy válassz sonkát? Még nem késő elolvasni!

Tudod, hogy válassz sonkát? Még nem késő elolvasni!

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2010. 04. 02.
Családi titkok, közéleti drámák – A Pulszky-levelezés feltárja a múltat
2025-07-01 11:56:45

A Pulszky család 1867 és 1911 között íródott 331 levele nem csupán személyes vallomásokat és meghitt

Macifröccs-himnusz született: BÖBE és NEON LEON közös dala hódítja meg a nyarat
2025-06-30 11:54:28

A málnás fröccs frissítő élményét idézi meg a „Buborékok” című dal, amely az Artisjus Songbook Camp

A Nagyvárosi bujdosó emléke – 71 éve született Kissferi
2025-06-29 16:21:51

Kiss Ferenc zeneszerzőként, énekmondóként és népzenegyűjtőként egész életében a hagyományt szolgálta

Jön a III. Sukorói Tűzugró Fesztivál
2025-06-27 09:00:33

Ismét lángra lobban Sukoró Szent Iván-éji tüze! A nyári napforduló alkalmából koncertek, táncház és

további bejegyzések a szerzőtől »

Malackaraj pedig tanácsokat  ad, honnan szerezzük be a húsvéti vacsorához valót.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete azt ajánlja, hogy alaposan olvassuk el a sonka néven árult húsipari termék címkéjét.

Manapság egyre többet hallani a húsvéti élelmiszer-ellenőrző akciók során kirótt büntetésekről. Magas árat fizetnek a termelők azért, ha nem megfelelően szállították vagy tárolták a terméket, vagy ha a készáru eredete nem igazolható. Mi, fogyasztók pedig magas árat fizetünk – egészségünkkel – ha jóízűen elfogyasztjuk a húsvéti sonkának látszó eledelt.


Az igazi, sertéshúsból készült sonka hústartalma 100%. De a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/13-1 számú előírása szerint hivatalosan sonka néven forgalomba hozható az alább olvasható alapanyagokat tartalmazó, összedarált, vákuumcsomagolt, préselt, darálékból sonkává formázott akár kötözött termék is.

A szakkönyv szerint „formában vagy bélben hőkezelt sonkák lehetnek a különböző átmérőjű bélbe vagy formába töltött készítmények. Húspépbe ágyazott, legalább15 mm-es egybefüggő pácolt húsmozaikokat tartalmazó, főzéssel vagy füstölés utáni főzéssel vagy sütéssel készült termékek. A húsmozaik pácolt ín nélküli marhahús, és/vagy íntalanított és zsírtalanított baromfihús és/vagy ín és kötőszöveti hártya nélküli sertéshús lehet.

A hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 55%”, valamint az alábbi kémiai jellemzőknek kell megfelelniük:
Fehérjetartalom legalább 15,0% (m/m)
Víztartalom legfeljebb 77,0% (m/m)
Zsírtartalom legfeljebb 9,0% (m/m)
• a szalonnával fedett és csülöksonka terméknél legfeljebb 15,0% (m/m)
Nátrium-klorid-tartalom legfeljebb 3,5% (m/m)


Tippek sonka vásárlásához

• Vásároljunk megbízható helyről, ellenőrzött gazdaságból származó sonkát!
• Tanulmányozzuk át a csomagolást, hogy fel van-e tüntetve, és milyen az adott termék összetétele!
• Válasszunk minél kevesebb adalékanyagot tartalmazó húskészítményt!
• Válasszuk az alacsony víz- és sótartalmú, magas fehérjetartalmú terméket! (Minél kisebb egy adott termék víz- és sótartalma, nagyobb a fehérjetartalma, annál jobb minőségű.)





Malackaraj egyik kedvenc gasztrobloggerünk összegyűjtötte, hol érdemes sonkát venni. Kattints!



Háttér információk



A sonka körül nagy a fogalomzavar. A házilag, hagyományos technológiával készült sonka mellett a szó tulajdonképpen egy termékcsoportot is jelöl: pácolt húskészítményt. A sonka szó tehát elsősorban a hús egyfajta elkészítési módját jelenti. Ezért tapasztalhatjuk azt, hogy a boltban kapható szeletelt sonka jobban hasonlít a párizsihoz, mint az eredeti értelemben vett húsvéti sonkához.

A sonka a húson kívül tartósító, térfogatnövelő, illetve zsírtartalom-csökkentő anyagokat is tartalmazhat. Alább bemutatjuk, hogy melyek a leggyakoribb hozzáadott anyagok, és ezek milyen hatással lehetnek szervezetünkre.
Víz: A magyar szabályozásban nem kötelező feltüntetni, hogy mennyi a hústartalma egy adott terméknek, ezért a fogyasztó könnyen megtéveszthető azzal, ha vízzel növelik egy adott termék térfogatát. Igaz, sok sonkánál feltüntetik a termék hústartalmát, szükség lenne azonban az egységes szabályozásra, hogy ez minden sonkára kötelező legyen. Sok sonka ugyanis jelentős részben vízből áll, hústartalma alacsony.
Nitrit/nitrát (E251, E252): Ez biztosítja a különböző húskészítmények szép, rózsaszín színét (azaz esztétikai funkciója van). Emellett tartósítja is a termékeket (olyan bakteriális fertőzések, mint a Clostridium botulinum nevű baktérium méreganyaga által okozott botulizmus megelőzésére szolgál).Bizonyos mérték felett mérgező hatású.
Só (nátrium-klorid): A túlzott sófogyasztás káros: vesebántalmakat, magas vérnyomást, szívelégtelenséget, (agyi) érbetegségeket okozhat, de elősegítheti emésztőrendszeri betegségek kialakulását, befolyásolhatja az anyagcserét, a szervezet hormonális működését is.

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Húsvét Gasztro Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Húsvéti előkészületek Délvidéken Húsvéti előkészületek Délvidéken
  • Dickens meséli el Jézus Krisztus életét egy új animációs filmben Dickens meséli el Jézus Krisztus életét egy új animációs filmben
  • Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében
  • Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod! Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod!
  • Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr917873682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard