A TVE 20 féle tojást vásárolt, és azokat vizsgálta főleg fogyasztóvédelmi és környezetvédelmi szempontból. A tojások közt akadt konvencionális termelésből származó, és bio egyaránt.

A forgalmazók inkább a nevekkel szeretnek trükközni. Ha a farm tojásra gondolunk, kapirgáló tyúkok jelennek meg a szemünk előtt, fű, és giliszta. A valóság azonban ennél sokkal szomorúbb.
A tojások egy része ketreces tartásból származik, a másik fele mélyalmos. A grafikusok is élen jártak a csomagolástervezésnél, öt tojás esetében megtévesztő a zöld mezőn kapírgáló tyúk. Ezek az állatok mezőt csak az álmaikban látnak, a valóságban egy A4-es rajzlapnyi területen élik bezárva rövidke életüket.
A tojástartók 25 százaléka műanyagból készült. A papírral szemben ez az anyag nehezebben bomlik le, és nem mindenhol lehet szelektíven gyűjteni. ( A legjobb ha elvisszük a piacra a kiürült tojástartót, a tojásárusok örülnek neki)
Első helyen a Farm Tojás Kft Biotojása és az Omega-3 tojása végzett. Szintén első helyen végzet a Spar Natur Pur Biotojása. Takaros papírdoboz, megfelelő címkézés, mélyalmos és szabad tartás vezetett a győzelemre.
Csúfosan leszerepelt a Farm tojás, a Tesco friss tojása, és a Tesco Friss „A". Ezek nem elég hogy ketreces tartásból származnak, kettő közülük külföldről származott. A műanyag csomagolás már csak hab a tortán. A Tesco Friss „A” tojás esetében a megfelelő jelölés is hiányzott.
A részletes teszteredmények itt megtekínthetőek.
Mióta kiderült, hogy a tojás növeli a koleszterinszintet, azóta mostohagyerekké vált az egészségtudatos vásárlók háztartásaiban. A 90-es években megcáfolták ezt, mert kiderült, csak azok számára jelenthet veszélyt a fogyasztása, akik nem képesek a koleszterint gyorsan lebontani. Ennek ellenére évente 270 darabot letuszkolunk a torkunkon, sokszor úgy, nem is tudjuk, hogy tojást eszünk.
Az EU átlaga mindössze 220 darab/fő , így a pálinka és a paprika mellé a tojás is bekerülhet a nemzeti sajátosságok közé. Bár sok tojást termelünk, behozatalra szorulunk, ezért évente 200 millió darab kerül külföldről Magyarországra.
A tojás fehérjét tartalmaz, emellett a C-vitaminon kívül az összes vitamin megtalálható benne.
Az orvosok az idegrendszeri funkciók kialakulása miatt javasolják fogyasztását.
A sokat emlegetett lecitin, és a kevéssbé ismert kolin segít a sejtmembránok épségét megőrizni, és a kor előrehaladtával szerepe van a memória megőrzésében is. Található még benne lutein és zeaxantin - ezek az érzékszerveink működésében játszanak szerepet.
Egy tojásban 75 kalória van, ami viszonylag alacsonynak tekinthető, viszont jól emészthető - koncentrált tápanyagtartalma révén segíthet a szervezet regenerációjában. A tojás minősége, attól is függ mivel táplálták a tyúkot. A tojás méretét, a tyúk fajtája és életkora befolyásolja. Ha a tyúkocska kevés linolinsavhoz jut, akkor a tojás sárgája kisebb lesz. Szép sárga akkor lesz a tojás, ha a tyűk sok kukoricát és zöldtakarmányt fogyaszt. Ha a sárgája foltosodik, akkor a tik sok gyapotmagdarát kapott. Ha viszont a fehérje tűnik zöldnek, lehet, hogy a pipi egy pásztortáska gazdag rétre került.
Az omega-6 zsírsavak közt tartják számon a linolsavat. Ez segít az izomtömeg növelésben, szabályozza a hormonok kiválasztódását. Ha a tyúk halolajat, lenmagot vagy tengeri algát kap, akkor megnő a tojás linolsav tartalma. Ez nem összekeverendő a szüleink által gyakran emlegetett halízű csirkehússal, és tojással, amit viszont a halliszt fogyasztása okoz. Aki otthon akar csirkét tartani, az repcemagot és kelkáposztát se adjon kedvencének, mert ezek is rossz hatással vannak a tojás ízére.

A szelén fontos antioxidáns, amelyet jelenleg mint potenciálisan hatékony rákellenes szert vizsgálnak. Ezenkívül alapvetően fontos a növekedéshez, a termékenységhez, a máj működéséhez, a haj és a bőr karbantartásához, valamint a látáshoz.
Az E-vitamin szintén antioxidatív tulajdonsággal rendelkezik. Az E-vitaminos Wellness Farm Tojás 100g terméke 10 mg E-vitamint tartalmaz (ez a napi ajánlott bevitel 100%-a), míg az Omega-3 Farm Tojás 6 mg-ot (a napi ajánlott bevitel 60%-a).
Nem véletlen miért tartották évezredekig szabadon a tyúkokat: csehországi kutatók igazolták, hogy különbség van az alternatív vagy biotartással nevelt tyúkok tojása és a ketreces tartással tartott tyúkok tojása között. A vizsgálatok azt igazolták, hogy míg a kifutóban tartott tojótyúkoknál a tojássárgája omega-3 és omega-6 zsírsavaránya 1:8 volt, addig a nagyüzemi ketrecben tartott tojóknál ez az érték jóval kedvezőtlenebb, 1:12. Tehát a fogságban tartott állatoknál az arány kedvezőtlenül az omega-6 zsírsav irányába tolódik el.

A hely kissé nagyobb lesz, kapnak tojófészket, ülőrudat. (Jelenleg a tojás egy szalagra kerül, és már megy is tisztítás után a csomagolóüzembe)
0 - biotojás, ökológiai tartásból;
1 - szabadtartás, kifutós tartási rendszerből;
2 - alternatív vagy mélyalmos tartási mód;
3 - ketreces tartásmód.
Méret:
XL: 73g <
L: 63-73g
M-L: 53-73g
M: 53-63g
Számos növény rendelkezik színező tulajdonsággal. Ez egyik legismertebb a hagyma. Érdemes apró leveleket gyűjteni ezeket a tojásra tenni, egy régi nejlonzoknit vagy harisnyát ráhúzni, és a növényi lében sokáig főzni. A levelek gyönyörűséges mintát fognak kiadni.
Biotojáshoz a bio tojásfesték dukál- ezek a termékek növényi kivonatokat tartalmaznak. Érdemes bioboltokban körülnézni, a 4-5 szint tartalmazó festékek 690-1000 forint körül vannak.
Zöld: A kertben már találhatunk zsenge csalánlevelet, spenótot, ennek főzetével zöldre festhetjük a tojásokat. Fekete bodza zöld bogyóiból is szép zöld színt nyerhetünk, de használhatunk nyírfalevelet és rügyeket a zöldre színezéshez.
Lilásbordó: A cékla levével lilásbordóra festhetünk, ehhez a céklát reszeljük le főzés előtt.
Narancssárga: A kutyatej gyökerével narancssárgára színezhetünk.
Sárga: a gilisztaűző varádics szárított virágával, sárgás színt ad még az eperfalevél, a körömvirág szirma, sárga színt kapunk vadalmafa vagy kerti almafa fiatal ágából és rügyéből is. Ehhez kell egy kis timsó is. A kamilla is zöldessárga színre fest.
Fekete: Fekete lesz a végeredmény, ha dióburkot, diólevelet használunk (de ezek mérgezőek; csak kifújt tojáshoz alkalmazzuk).
Vörös: Vörös színt ad a nyírfalomb, az almakéreg és a szurokfű együtt főzve. A vöröshagyma héjával barnáspiros tojásokat készíthetünk. Timsó hozzáadásával gyönyörű napsárga színt kapunk.
Piros: Festőmályva virágok szárított szirmait a Herbária boltjaiban megvásárolhatjuk. A főzött lé piros lesz.
Sötétbarna: A lilahagyma héja sötétbarnára fest, de a fekete teában áztatott tojás is barna színű lesz.
Kék: Csillagvirág és timsó keverékében, vagy áfonyalében áztassuk a főtt tojásokat.
Bíborszín: Áfonyalében hosszabb ideig ázó tojás, lehetőleg fehérhéjú lesz gyönyörű bíbor színű.
Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete