Kőbányából Párizs? Gyárból kifutó? Hulladékból ruha? - igen, ez így mind, együtt. A Dreher kőbányai Főzőháza különleges eseménynek adott otthont a múlt héten.

Azt, hogy a fenntartható fejlődés az élet minden területén fontos.
Az egyik hulladékruha tervezője mesélte, hogy az ötlet megszületését követően hat raklapnyi szemetet kaptak. Ebből jött össze az a húsz ruha, amit végül megcsodálhattunk. A fenti hulladékmennyiséget egyébként több hónapig gyűjtötték, merthogy a Drehernél nem egyszerű potenciális alapanyagot találni egy hulladékruha-tervező számára. Kovács Sándor Lóránt, vállalatfejlesztési igazgatónak az eseményt felvezető beszédéből ugyanis kiderült, hogy a cég a sörgyártás során keletkező hulladék mindössze 1 %-át nem hasznosítja újra, ami a söriparban egyedülálló teljesítménynek számít. Emellett az is kiderült, hogy a Dreher számára rendkívüli fontossággal bír a fenntartható fejlődés: a magyar sörpiaci szereplők közül elsőként ők adtak ki Fenntarthatósági Jelentést, ami a 2007 és 2010 közötti időszakra vonatkozóan 10 területen keresztül mutatja be az elért eredményeket és a fejlődési célokat.
Környezetvédelem, felelős alkoholfogyasztás, közösségi szerepvállalás, vállalkozásfejlesztés – csak néhány az érintett területek közül.

A hulladékból készült ruhák bemutatója pont erre a jelentésre kívánta felhívni a figyelmet. Az alapgondolat szerint a különböző tervezők ruhái két héten keresztül versenyeztek a Dreher Facebook oldalán. A legnagyobb tetszést elnyert ruhát végül Kisó mutatta be, de természetesen az összes többi kreációt is megtekinthettük az délelőtt során. A tervezők oly kreatívak voltak, hogy őszintén szólva meg is lepett az estélyi és koktélruhák ilyen változatos egyvelege, ismerve az alapanyag nyújtotta korlátokat.
Ha a jó hangulatú bemutató hatására nem is rágja át magát minden résztvevő a fenti jelentés mind a 67 oldalán, figyelemfelkeltésre mindenesetre remek volt. Így talán a filozófushallgatók fülébe is eljut az üzenet, hogy valakik sokat tesznek azért, hogy a sarki kocsmában ellógott Nietzsche előadások minél kisebb környezeti terheléssel járjanak.
Fotók: Koch Balázs