Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Bebizonyították: Mégis a kínai cuccok a legjobbak

Bebizonyították: Mégis a kínai cuccok a legjobbak

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2011. 08. 27.
Túlvilági olimpikonok a Depeche Mode univerzumában – grandiózus show az MVM Dome-ban
2025-10-16 10:34:26

Két olimpiai bajnok, Szász Emese és Fodor Rajmund is kilép a valóság kereteiből, hogy misztikus lényként

Tradíció és elegancia találkozása – Átadták a Kis fekete pályázat díjait
2025-10-14 09:25:02

Tíz alkotó vehetett át elismerést a Hagyományok Háza Kis fekete pályázatán, ahol a népművészet és a

Tiszta őrület – Woody Allen legújabb darabjának világpremierje Budapesten
2025-10-13 18:00:00

November 7-én a Centrál Színházban mutatják be Woody Allen legújabb vígjátékát, a Tiszta őrületet

Szembe mersz nézni azzal, akivé válhattál volna?
2025-10-13 17:08:25

Vigh Bálint új független filmje, a KONEKT az önismeret és a traumafeldolgozás kérdéseit vizsgálja egy

további bejegyzések a szerzőtől »

Ha tudományosan ellenőrizzük, kiderül, hogy nem a csokoládégyártás fellegvárában készült svájci csokit vagy a híres és drága kaliforniai bort érezzük finomabbnak, hanem a kínai csokoládészeletet, vagy az Indiában szüretelt szőlő levét. Amerikai kutatók a Journal of Consumer Research szaklapban megjelent tanulmányukban csattanós pofont adtak mindenkinek, aki azt hiszi, hogy ízérzésünk és véleményalkotásunk igen objektív.

Keith Wilcox és munkatársai érdekes vizsgálatsorozatot folytattak annak tanulmányozására, hogy milyen módon és mértékben befolyásolja ízlelésünket és azután alkotott véleményünket az, hogy mit mondtak nekünk kóstolás előtt.
A vásárlás lélektanának kutatói bizonyították, hogy ha valakinek megkóstolás előtt azt mondják, hogy a csokoládé Svájcban készült, kivétel nélkül úgy érzi, hogy ez finomabb, mint ha azt mondták neki, hogy a csemege kínai. Ám, ha csak a a kóstolás után tudták meg az édesség eredetét, a legtöbb vizsgált személy a kínai csokit szerette jobban. Az már teljesen mindegy, hogy a letört csokoládé kocka valójában ugyanaz az amerikai tucatárú volt.

A vizsgált személyek egyetemi hallgatók voltak. "Ha a vizsgálat előtt azt közölték velük, hogy a csokoládé Svájcból való, a csokoládégyártás csúcsaként közismert svájci csokit érezték finomabbnak, mint a kínainak mondott szeletkét" - mondta a vizsgálat vezetője. Ha viszont a megkóstolás után közölték velük, hogy amit ettek, az kínai volt, jobbnak érezték, mint a svájcit, mert a kínai árútól eredetileg rosszabbat vártak.

A kutatók ugyanezzel magyarázták Boston egyik borkereskedésében folytatott vizsgálatukat, ahol 21-72 éves törzsvásárlók kaptak borkóstolót. Ha a kóstolás előtt az olasz vagy az indiai bor között lehetett választani, a törzsvendégek az olasznak mondott pohár után mondták, hogy az jobb, mint az indiai. Ha kortyintás után fedték fel a bor eredetét, a vendégek jobbnak minősítették a híresnek aligha minősíthető indiait.

A vizsgálók egyébként azért választottak az összehasonlításhoz a népszerű és híres olasz borhoz az indiait, mert mint megjegyezték: India jelentős területe ideális szőlőtermesztésre és most robbanásszerűen készülnek az indiai borok, melyek a szakértők szerint is rendkívül jó minőségűek.

Forrás: MTI

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Amerika Alkohol Egészség Bormustra Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Tiszta őrület – Woody Allen legújabb darabjának világpremierje Budapesten Tiszta őrület – Woody Allen legújabb darabjának világpremierje Budapesten
  • Szembe mersz nézni azzal, akivé válhattál volna? Szembe mersz nézni azzal, akivé válhattál volna?
  • Pogány Induló meghódítja Európát - jön az EU Rap Tour ’26 Pogány Induló meghódítja Európát - jön az EU Rap Tour ’26
  • Ahol a mesék ma is megszólalnak Ahol a mesék ma is megszólalnak
  • Kézműves mesterségek találkozója a marosvásárhelyi várban Kézműves mesterségek találkozója a marosvásárhelyi várban

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr657900114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard