Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Gusztustalan: elkészült a laborban növesztett, mesterséges hús

Gusztustalan: elkészült a laborban növesztett, mesterséges hús

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2012. 02. 20.
Legendás lények nyomában - Mitikus kalandjáték és kiállítás Budapesten
2025-09-18 09:54:48

Lépj be a mesék világába, ahol legendás lények várnak rád, és csak a bátorságoddal és furfangoddal

Péter Bence hazatér - a világsztár zongorista Budapesten mutatja be legújabb produkcióját
2025-09-16 08:30:00

Új műsorral, látványos színpadi megoldásokkal és egy titokzatos vendéggel tér vissza Budapestre a

Az identitás és természet határán – Leopold Bloom Díjjal ismerték el Dezső Tamás munkásságát
2025-09-16 07:00:00

Nyolcadik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amelyet idén Dezső Tamás nyert el az

Az év egyik legjobban várt filmje tarolt a CineFesten
2025-09-15 12:00:00

Hétvégén ért véget a 21. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, melyen Joachim Trier új alkotása

további bejegyzések a szerzőtől »

Holland tudósoknak sikerült mesterséges húst gyártaniuk egy petri csészében. Idén már hamburgert akarnak.

Az első izomszövet csíkok a holland laborban
A kutatás célja az, hogy az állattenyésztésnél hatásosabb módszert találjanak a hús előállítására. A jelenlegi eredmények eléréséhez őssejteket használtak, melyek izomszövetté átalakulva egy apró húsdarabot hoztak létre a laboratóriumban.

A témában nyilatkozó Mark Post professzor szerint, ha sikerül növelni a módszer hatékonyságát, akkor a mesterséges hús akár 60%-kal csökkentheti az ilyen termékek ökológiai lábnyomát.

Idei terveik között szerepel az is, hogy egy hamburgerhez elegendő mennyiségű szintetikus húst termeljenek. Ez persze jelenleg még nem olyan gazdaságos dolog, ugyanis ennyi mesterséges fehérje jelenleg 200.000 fontba (kb. 68 millió Ft) kerül, ami kicsit vaskos egy egyszerű hamburgerért cserébe.

Post professzor szerint a jelenlegi munka legfontosabb eredménye, hogy bebizonyítsák, valóban lehet mesterséges, fogyasztható húst létrehozni, a folyamat ipari méretekre történő optimalizálása a következő lépés lesz majd.

Az ötlet első hangzásra gyomorforgatónak tűnik, sajnos azonban van helye az ilyen megközelítésnek is. A bolygó növekvő lakossága és az általános életszínvonal emelkedés miatt 50 év múlva a jelenlegi ételtermelés duplájára lesz szükség, mely tovább növelné a még érintetlen földterületek amúgy is óriási léptékű mezőgazdasági átalakítását.

Természetesen ilyenkor megjelennek azok a vélemények is, melyek szerint egyszerűbb lenne, ha kevesebb húst ennénk. David Steele, az Earthsave Canada elnöke elmondta, „ugyan látható, hogy high-tech megközelítésnek megvannak a környezetvédelmi és állatjóléti előnyei a nagyüzemi hústermeléssel szemben, az is egyértelmű, hogy a hús tápanyagait helyettesítő növények már most is rendelkezésre állnak, így erre nincs igazán szükség.”

Hogy halhatna meg Dezső, ha egyszer nem is élt? (fotó: Bacsó Péter - A tanú)

Bizony ennek a folyamatnak több elgondolkodtató eleme is van, hiszen a mesterséges hús képére ránézve valószínűleg kevés embernek fut össze a nyál a szájában. Nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy megmondjuk, ha valóban eljön a szintetikus karaj kora, akkor sokkal több disznót fognak majd nevelni a panelházak erkélyén.

Forrás: BBC

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Tudomány Gasztro Élelmiszer Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Felfelé hulló eső és xenobotok – különleges kiállítás a LAM-ban Felfelé hulló eső és xenobotok – különleges kiállítás a LAM-ban
  • Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr397904782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard