Önmagukban is fogyaszthatók, de főzéshez is felhasználhatók a zöldségből főzött párlatok.

A Harcon főzött párlatok – amelyek répából, zellerből, sütőtökből és paradicsomból is készülnek – extrém italok: izgalmasak, nagyon érdekesek, nagyon jó játéknak számítanak, de a fogyasztók döntő többsége azért a gyümölcspálinkák felé fordul – mondta a szakember. A pálinkák világában alapvetően kétféle trend létezik. Korábban inkább a könnyen csúszó, illatos fajták – például a málnából, vilmoskörtéből, birsből főzöttek – voltak divatosak, az utóbbi időben pedig a szőlőből – különösen a muskotályosból – készítettek nagyon keresettek. Aki először a nagyon illatos pálinkákkal kezd ismerkedni, az előbb-utóbb eljut a több odafigyelést igénylő, kevésbé harsány fajtákhoz, például az almához. A haladók világának főszereplője pedig egyértelműen a régi magyar pálinkának számító cseresznyéből főzött ital – mondta tapasztalatairól Krizl Edit.
A szakember hozzátette, a zöldségpárlatot kóstolók nagyon nyitott ínyencek, de kell, hogy ismerjék az alapízt, mert ha például valaki még nem evett medvehagymát, akkor megrázó élmény lehet neki az abból főzött ital. Ezeket a párlatokat nem csak tisztán érdemes fogyasztani, hanem koktélhoz salátaöntetekhez és levesekhez is érdemes felhasználni. „Hatalmasat dob, ha úgy tetszik, doppingol az ételen, ha pálinkával vagy párlatokkal főzünk” - mondta a Hajnal-tájban Krizl Edit pálinkafőző, aki hozzátette, bár vannak követőik, de egyelőre nem túl sokan.
Forrás: Hirado.hu