Kultúrpart

Négyezer éves templomra bukkantak

Négyezer éves templomra bukkantak

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2014. 07. 06.
Különleges lemezzel jelentkezett Dés László
2018-11-09 12:13:05

Bár korábban szerzőként és hangszeres előadóként hatalmas ismertségre és népszerűségre tett szert  és

Véget ért a mesterkurzus
2018-11-09 12:00:30

Október 1. és 6. között tartotta az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerzőknek és karmestereknek

Indul a Héttorony!
2018-11-09 11:28:50

Idén november 7. és 20. között rendezik meg a Héttorony Fesztivált, amely a legjobb világ- és népzenéket

Különleges kínai mesét mutat be a Kolibri Színház
2018-11-07 13:01:51

A császárfiú álma c. zenés mesejátékot Jókai Mór A leaotungi emberkék című meséje nyomán Horváth

Ozirisz istennek szentelt, négyezer éves, mészkőből épült kápolnára leltek Egyiptomban az ókori Abidosz város helyén található Arába faluban – jelentette szerdán az Al-Ahrám című napilap internetes oldalán.

A reliefes kőfalak feliratai arra utalnak, hogy a kegyhelyet II. Montuhotep, az egyiptomi XI. dinasztia ötödik uralkodója építtette Ozirisz Khenti-Amentiu egyiptomi istenség tiszteletére.

Fotó: mno.hu

Mamdúh ed-Damáti műemlékvédelmi miniszter úgy nyilatkozott, hogy az ókori maradvány feltárása különösen fontos előrelépés a II. Montuhotep életéről folyó kutatások terén. Uralkodásából nagyon kevés műemlék maradt fenn, jóllehet a széttagolt Nílus-völgyet egyesítő fáraó számtalan kultikus építményt állíttatott fel Abidoszban, hogy Ozirisz Khenti-Amentiu isten segítségével megszilárdítsa hatalmát az ókori városban.

Damáti elmondta, azután bukkantak az imahelyre, hogy a helyi lakosok a templomromokra és sírgödrökre épült házak egyikében illegális ásatásokat végeztek, amelyek következtében megsüllyedt egy utca. A régészeti és idegenforgalmi rendőrséggel együtt a kutatók is a helyszínre siettek.

II. Montuhotep számít a Középbirodalom megalapítójának. Hatalmának központja eleinte Felső-Egyiptomban volt, de végül sikerült az Óbirodalom összeomlása után a számos kisebb fejedelemségre szétesett Egyiptomot egyesítenie.

A most feltárt kápolna öt méterrel az említett lakóház alapja alatt fekszik. Az épület egyik szennyvíztartálya egyenesen a kegyhelybe vezetett, ami komoly károkat okozott a falakon.Forrás: MTI

tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr27935568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.