Kultúrpart

Fény derült a medve titkára

Fény derült a medve titkára

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2014. 10. 26.
Színházi műsorral készül Herczku Ágnes
2021-12-03 12:48:56

Az énekesnő december 14-én 19:00 órakor mutatja be Emlékül című előadását a Fonó Budai Zeneházban. A

Ünnepel a Kecskeméti Nemzeti Színház
2021-12-02 12:48:24

125 éve nyitotta meg kapuit a Kecskeméti Katona József Színház. A jubileum jó alkalom arra, hogy belessünk a

Ringatózz a Vigadóban!
2021-12-01 21:05:51

A Ringató foglalkozásokkal országszerte találkozhatnak az érdeklődők és már a Pesti Vigadó is vendégül

Fehérek közt egy európai
2021-12-01 11:29:13

Woody Allen legújabb filmje örök történetet mesél el, ugyanakkor áhítattal tiszteleg a legnagyobbak előtt.

A 2800 éves medvecsontváz vizsgálata során derült ki, hogy az ősidőkben Közép-Kínában medvéket szelídítettek, amelyeket később áldozati célra használtak – számoltak be kínai régészek Honan tartományi felfedezésükről.

A régészeket az úgynevezett dél–észak vízelvezetési, csatornaépítő projekttel összefüggő egyik építkezéshez riasztották a csontváz gyors és szakszerű kiásása érdekében. A fenevad Taoho településen talált maradványainak mentése során azután kiderült, hogy a medvét körültekintően temették el egy áldozati gödörbe, valamikor az időszámításunkat megelőzően legalább 800 évvel, a Nyugati Csou-dinasztia idején.

Fotó: MNO/Europress/AFP
A tartományi régészeti hivatal munkatársai szerint az alaposan megvizsgált csontvázból arra lehet következtetni, hogy ebben az időszakban már foglalkoztak a medvék szelídítésével. Ma Hsziao-lin régész szerint az volt a céljuk, hogy idővel feláldozzák őket az őseik iránti tisztelet jeléül. A kutatók az állat koponyájából és fogainak alakjából arra a megállapításra jutottak, hogy egy fekete medve lehetett a kivégzett áldozat. Alsó állkapcsának fogazatából azt valószínűsítik, hogy nagyjából ötéves volt, amikor egy kora tavaszi napon elérte a végzet.

Az alapos vizsgálat nyomán feltűnt az is, hogy a medve bal lába 29 centiméterrel rövidebb volt a másiknál. A röntgenlelet alapján a szakértők azt valószínűsítették, hogy a törést az állat még kis bocsként szenvedte el. Bár a baleset vélhetően nem korlátozta a normális fejlődésben, nem kellett éheznie, nem vált veszélyeztetettebbé más ragadozók számára, része lehetett abban, hogy végül emberek fogságába került, akik aztán egy áldozati gödörben helyezték örök nyugalomra.

A vidék, ahol a csontvázat találták, a három mai tartomány területét lefedő Csu állam szülőhelye. A Csu nemzetség eredeti neve pedig Hsziung volt, ami medvét jelent. Ezért – vélik a szakértők – joggal feltételezhető, hogy az őslakosok áldozati céllal medvét fogtak be.Forrás: Magyar Nemzet Online

tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr987939054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása