Kultúrpart

Fény derült a medve titkára

Fény derült a medve titkára

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2014. 10. 26.
A jazzdob magyar mestere
2022-08-11 08:21:55

Bágyi Balázs zeneszerző és pedagógus, világszerte koncertezik zenekarával. Most egy online oktatási anyagot

Ingyenes koncerttel vár a Magyar Dal Napja
2022-08-11 07:58:04

Szeptember 11-én ritkán hallható darabokkal ünnepelnek a Pesti Vigadóban: Nagy Márta zongoraművész kortárs

Kezdődik a licit a Balatonnál
2022-08-08 15:50:44

Hamarosan indul a vetélkedés Züzü kegyeiért. Csók István a francia impresszionisták hatása alatt

Újra akcióba lendül Pityke és Marcipán!
2022-08-07 08:49:22

Portréfilm készül a legendás rajzfilmsorozatot megalkotó Maros Zoltán animációs rendező munkásságáról.

A 2800 éves medvecsontváz vizsgálata során derült ki, hogy az ősidőkben Közép-Kínában medvéket szelídítettek, amelyeket később áldozati célra használtak – számoltak be kínai régészek Honan tartományi felfedezésükről.

A régészeket az úgynevezett dél–észak vízelvezetési, csatornaépítő projekttel összefüggő egyik építkezéshez riasztották a csontváz gyors és szakszerű kiásása érdekében. A fenevad Taoho településen talált maradványainak mentése során azután kiderült, hogy a medvét körültekintően temették el egy áldozati gödörbe, valamikor az időszámításunkat megelőzően legalább 800 évvel, a Nyugati Csou-dinasztia idején.

Fotó: MNO/Europress/AFP
A tartományi régészeti hivatal munkatársai szerint az alaposan megvizsgált csontvázból arra lehet következtetni, hogy ebben az időszakban már foglalkoztak a medvék szelídítésével. Ma Hsziao-lin régész szerint az volt a céljuk, hogy idővel feláldozzák őket az őseik iránti tisztelet jeléül. A kutatók az állat koponyájából és fogainak alakjából arra a megállapításra jutottak, hogy egy fekete medve lehetett a kivégzett áldozat. Alsó állkapcsának fogazatából azt valószínűsítik, hogy nagyjából ötéves volt, amikor egy kora tavaszi napon elérte a végzet.

Az alapos vizsgálat nyomán feltűnt az is, hogy a medve bal lába 29 centiméterrel rövidebb volt a másiknál. A röntgenlelet alapján a szakértők azt valószínűsítették, hogy a törést az állat még kis bocsként szenvedte el. Bár a baleset vélhetően nem korlátozta a normális fejlődésben, nem kellett éheznie, nem vált veszélyeztetettebbé más ragadozók számára, része lehetett abban, hogy végül emberek fogságába került, akik aztán egy áldozati gödörben helyezték örök nyugalomra.

A vidék, ahol a csontvázat találták, a három mai tartomány területét lefedő Csu állam szülőhelye. A Csu nemzetség eredeti neve pedig Hsziung volt, ami medvét jelent. Ezért – vélik a szakértők – joggal feltételezhető, hogy az őslakosok áldozati céllal medvét fogtak be.Forrás: Magyar Nemzet Online

tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr647939054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása