Kultúrpart

Fény derült a medve titkára

Fény derült a medve titkára

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2014. 10. 26.
Az Örkény Színházzal nyert Fülöp Krisztina
2019-09-19 14:53:06

Ő kapta  Az év belsőépítésze 2017-2018 díjat az Örkény Színház nézőterének és kapcsolódó

Amerigo-t ünnepli az Esernyős
2019-09-19 11:26:22

Az idén öt éves óbudai közösségi tér szeptember 25-én a zseniális magyar művészre emlékezik, aki idén

Mindjárt itt van a titokzatos éjszaka
2019-09-18 23:11:00

Szeptember 20-án ötödik alkalommal kerül megrendezésre a kortárs ékszereket bemutató programsorozat

Nyárzáró koncertet ad a Quimby
2019-09-18 10:25:10

Szeptember 20-án a Barba Negra Trackben fejezi be turnéját a számos vendéggel kiegészült zenekar, előttük

A 2800 éves medvecsontváz vizsgálata során derült ki, hogy az ősidőkben Közép-Kínában medvéket szelídítettek, amelyeket később áldozati célra használtak – számoltak be kínai régészek Honan tartományi felfedezésükről.

A régészeket az úgynevezett dél–észak vízelvezetési, csatornaépítő projekttel összefüggő egyik építkezéshez riasztották a csontváz gyors és szakszerű kiásása érdekében. A fenevad Taoho településen talált maradványainak mentése során azután kiderült, hogy a medvét körültekintően temették el egy áldozati gödörbe, valamikor az időszámításunkat megelőzően legalább 800 évvel, a Nyugati Csou-dinasztia idején.

Fotó: MNO/Europress/AFP
A tartományi régészeti hivatal munkatársai szerint az alaposan megvizsgált csontvázból arra lehet következtetni, hogy ebben az időszakban már foglalkoztak a medvék szelídítésével. Ma Hsziao-lin régész szerint az volt a céljuk, hogy idővel feláldozzák őket az őseik iránti tisztelet jeléül. A kutatók az állat koponyájából és fogainak alakjából arra a megállapításra jutottak, hogy egy fekete medve lehetett a kivégzett áldozat. Alsó állkapcsának fogazatából azt valószínűsítik, hogy nagyjából ötéves volt, amikor egy kora tavaszi napon elérte a végzet.

Az alapos vizsgálat nyomán feltűnt az is, hogy a medve bal lába 29 centiméterrel rövidebb volt a másiknál. A röntgenlelet alapján a szakértők azt valószínűsítették, hogy a törést az állat még kis bocsként szenvedte el. Bár a baleset vélhetően nem korlátozta a normális fejlődésben, nem kellett éheznie, nem vált veszélyeztetettebbé más ragadozók számára, része lehetett abban, hogy végül emberek fogságába került, akik aztán egy áldozati gödörben helyezték örök nyugalomra.

A vidék, ahol a csontvázat találták, a három mai tartomány területét lefedő Csu állam szülőhelye. A Csu nemzetség eredeti neve pedig Hsziung volt, ami medvét jelent. Ezért – vélik a szakértők – joggal feltételezhető, hogy az őslakosok áldozati céllal medvét fogtak be.Forrás: Magyar Nemzet Online

tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr587939054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.