Kultúrpart

Íme a világ legnagyobb titka!

Íme a világ legnagyobb titka!

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2014. 11. 23.
A titokzatos lengyel szál
2022-11-28 13:47:24

A Łódź-i Strzemiński Képzőművészeti Akadémia Design Intézetének Textil és Print Karának oktatói és

Az éjszaka csodáit hozza el Borbély Mihály
2022-11-27 12:18:13

December 7-én este mutatja be quartetjével új albumát az Opus Jazz Clubban. A nép- és világzene, a jazz és

Szilágyi Tibor rendezésével érkezik a zentai társulat
2022-11-25 10:13:23

Csurka István legendás darabja, a Deficit a Zentai Magyar Kamaraszínház vendégjátékában látható december

Nyerj jegyet a Táncos a sötétben c. előadásra!
2022-11-24 07:17:49

Nyerj jegyet a Szkénébe! December 9-én látható a  Táncos a sötétben c. előadás Csáki Benedek

A gravitáció menthette meg az ősrobbanás után a világegyetemet az összeomlástól – erre a következtetésre jutottak brit, dán és finn kutatók, akik tanulmányukat a Physical Review Letters folyóirat legújabb számában tették közzé.

A 2012-ben felfedezett Higgs-bozon vizsgálata alapján felvetődött, hogy a többi részecske tömegéért felelős „isteni” részecske képződése a rohamosan táguló, „felfúvódó” korai univerzumban a világegyetem instabilitását, „összecsuklását” eredményezhette. Világunk mégis elkerülte az összeomlást, amit sok kutató valamiféle új, még fel nem fedezett fizikával magyaráz – olvasható a tanulmányt taglaló ScienceDaily hírportálon.

A Londoni Birodalmi Főiskola, a Koppenhágai Egyetem és a Helsinki Egyetem fizikusai szerint azonban a magyarázat sokkal egyszerűbb. Tanulmányukban levezették, hogy a téridő-görbület (a gravitáció) miként biztosította a korai világegyetemnek a rohamos tágulás túléléséhez szükséges stabilitást. „A részecskefizika standard modelljének utolsó ismeretlen paraméterét, a Higgs-bozon és a gravitáció közötti kölcsönhatást vizsgáltuk. Végső soron arra a következtetésre jutottunk, hogy akár a legkisebb kölcsönhatás elegendő lehetett a világegyetem stabilizálásához” – fogalmazott Arttu Rajantie, a Londoni Birodalmi Főiskola professzora.

A nemzetközi kutatócsoport kozmológiai kutatások segítségével tervezi részleteiben is megismerni és megmagyarázni, hogy e kölcsönhatás miként befolyásolta a fiatal univerzum fejlődését. A vizsgálataikhoz az Európai Űrügynökség űrmisszióinak az adatait alkalmazzák, amelyeket az ősrobbanás „visszhangjának” tartott kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás, valamint a „nagy bumm” után keletkezett gravitációs hullámok kutatására indítottak.Forrás: MTI

tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr97939776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása