Kultúrpart

Íme a világ legnagyobb titka!

Íme a világ legnagyobb titka!

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2014. 11. 23.
Titokzatos világ tárul fel Veszprémben
2019-09-15 13:13:25

A színfalak mögé engednek betekintést a Petőfi Színház programjai.   Szeptember 14-én szombaton 15:00

Kiállítanak a díjazottak
2019-09-12 11:10:47

Az MMA képzőművészeti tagozata a tavalyi évadban is kiosztotta 4 ösztöndíját, valamint kiválasztotta a

Varázslat Viszákon
2019-09-11 17:55:44

A tízéves viszáki Tündérkertben a Kaszás Attila Pajta Színház kulturális programjaival várta vendégeit

Önkéntesnek lenni menő!
2019-09-10 16:05:39

A Menetszél Egyesület ingyenesen hozzáférhető korrepetálásokkal igyekszik segíteni a diákoknak az iskolai

A gravitáció menthette meg az ősrobbanás után a világegyetemet az összeomlástól – erre a következtetésre jutottak brit, dán és finn kutatók, akik tanulmányukat a Physical Review Letters folyóirat legújabb számában tették közzé.

A 2012-ben felfedezett Higgs-bozon vizsgálata alapján felvetődött, hogy a többi részecske tömegéért felelős „isteni” részecske képződése a rohamosan táguló, „felfúvódó” korai univerzumban a világegyetem instabilitását, „összecsuklását” eredményezhette. Világunk mégis elkerülte az összeomlást, amit sok kutató valamiféle új, még fel nem fedezett fizikával magyaráz – olvasható a tanulmányt taglaló ScienceDaily hírportálon.

A Londoni Birodalmi Főiskola, a Koppenhágai Egyetem és a Helsinki Egyetem fizikusai szerint azonban a magyarázat sokkal egyszerűbb. Tanulmányukban levezették, hogy a téridő-görbület (a gravitáció) miként biztosította a korai világegyetemnek a rohamos tágulás túléléséhez szükséges stabilitást. „A részecskefizika standard modelljének utolsó ismeretlen paraméterét, a Higgs-bozon és a gravitáció közötti kölcsönhatást vizsgáltuk. Végső soron arra a következtetésre jutottunk, hogy akár a legkisebb kölcsönhatás elegendő lehetett a világegyetem stabilizálásához” – fogalmazott Arttu Rajantie, a Londoni Birodalmi Főiskola professzora.

A nemzetközi kutatócsoport kozmológiai kutatások segítségével tervezi részleteiben is megismerni és megmagyarázni, hogy e kölcsönhatás miként befolyásolta a fiatal univerzum fejlődését. A vizsgálataikhoz az Európai Űrügynökség űrmisszióinak az adatait alkalmazzák, amelyeket az ősrobbanás „visszhangjának” tartott kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás, valamint a „nagy bumm” után keletkezett gravitációs hullámok kutatására indítottak.Forrás: MTI

tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr97939776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.