Aki valaha is kóstolta a bajai halászlevet, ismét szeretné érezni a különleges ízű ételt. A bajaiak büszkék arra, hogy a Sugovica-parti település az elmúlt évtizedben kiérdemelte a halászlé fővárosa címet, s ezzel határokon átnyúló ismertségre tett szert.
A főtéri asztaloknál családok, barátok együttes munkája eredményeként készült a bajai halászlé, melyhez hasonlót senki nem tud főzni, a bajaiak szerint. Két alapvető ismérve van: nem készül hozzá alaplé, és finom tésztát is tálalnak mellé. Halászlét venni ilyenkor nem lehet a főtéren, de a vendégszerető emberek az idetévedő idegent meghívják egy kis kóstolóra, meg egy fröccsre, mert ez dukál leginkább a gyönyörű pirospaprikával ízesített halászléhez. Azt mondják, aki egyszer már eljött július második hétvégéjén Bajára, az ha teheti, mindig visszajár.
A program már pénteken elkezdődött a főtéren és a Petőfi-sziget felállított színpadokon, ahol változatos kultúrműsort láthattak a bajaiak és a népünnepélyre látogató turisták. Ezen a hétvégén ki lehetne tenni a város határát jelző táblákra a "megtelt" feliratot, mert a negyvenezer lakosú településre tízezernél is több vendég érkezik. Hagyománnyá vált az is, hogy ezen a hétvégén a Bajáról elszármazottak visszatérnek a településre. Éjfélkor tűzijáték köszönti a népünnepély résztvevőit, majd hajnalig szól a zene a színpadon.