Gasztronómiai fesztivál kezdődött pénteken Budapesten, a Millenáris parkban, ahol finom borokat, pezsgőket és nemes sajtokat kínálnak a látogatóknak. A Reneszánsz Év jegyében rendezett IV. Budai Gourmet fesztiválon a "gasztroreneszánsz" vonalat képviselő magyar éttermek és cukrászdák is bemutatkoznak.
A Reneszánsz Év nem pusztán a múlt örökségének, de a jelen modern hagyományainak, köztük a magyar gasztrokultúra új lehetőségeinek a bemutatására is törekszik - mondta el Rubovszky Rita, a Hungarofest Kht. ügyvezető igazgatója a vasárnapig tartó fesztivál megnyitója alkalmából tartott sajtóbeszélgetésen.A Budai Gourmet az idén a brit "Taste of London" mintáját követve a Budapest ízei alcímet választotta. A rendezvény három napja alatt neves honi éttermek séfjei adnak ízelítőt az új utakat kereső hazai konyhaművészet remekeiből. Rajtuk kívül jelen lesznek a történelmi borvidékek borászai is - jegyezte meg a szervezők nevében Haris György.
A sajtóbeszélgetésen részt vett Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemrég kinevezett államtitkára, aki az MTI kérdésére elmondta, hogy a szaktárcánál három szakállamtitkárság tartozik hozzá: a kultúra, a nemzetközi kapcsolatok és a gazdasági-költségvetési szakállamtitkárság.
Mivel a kulturális ügyek súlyponti részét adják feladatkörének, a pécsi 2010-es Európa Kulturális Fővárosa projekt ügyét is megkülönböztetett figyelemmel fogja kísérni, éppúgy, mint a tárca hatáskörébe tartozó egyéb fejlesztési programokat, a Szépművészeti Múzeum bővítését, a budai Vár rekonstrukcióját és a Zeneakadémia felújítását - tette hozzá Csák Ferenc.