A spanyol kormány vezetésével Spanyolország, Olaszország, Görögország és Marokkó javaslatot nyújt be az UNESCO-nak, hogy a mediterrán étrend kerüljön föl a világörökségek listájára.
"Spanyolország a kezdeményező, azzal a meggyőződéssel, hogy a spanyol kulináris modell egyértelműen rászolgál erre az UNESCO kitüntetésre" - jelentette be közleményében a spanyol agrárminiszter, Elena Espinosa.Ha a mediterrán diéta felkerül a listára, az a spanyol borok, az olívaolaj és a sonka külhoni reklámját is segíti majd.
A mediterrán étkezési kultúrát a fejlett világ számos országában a hosszú, egészséges élet zálogának tekintik. Az elnevezés azonban országonként is valamelyest eltérő étrendet takar, ideálisnak a hatvanas évek eleji krétai, görög, dél-olasz étkezési tradíció tekinthető.
A diéta a többszörösen telítetlen zsírokból - főként olívaolajból -, sok hüvelyesből, zöldségekből, teljes kiőrlésű gabonafélékből, halból, közepes mennyiségű tejtermékből, kevés húsból és cukorból áll.
A spanyolok egyébként húsevő népség. Az elhízott felnőttek aránya az elmúlt tíz évben megduplázódott az országban, és minden harmadik gyerek is túlsúlyos vagy elhízott - miként Olaszországban és Görögországban is -, ami a legmagasabb arány Nyugat-Európában.
A spanyol kormány ezért felkérte az éttermeket, fogadjanak el egy önkéntes szabályozást a kisebb adagokról, mert szerintük a kiadós adagok arra késztetik a fogyasztókat, hogy túlegyék magukat.
Mindez nem kérdőjelezi meg a tradicionális étrend értékes voltát, azt, hogy az olasz, spanyol, görög és marokkói közös alapokon álló étkezési kultúra az egyik legjobb a világon - véli Ferran Adria, az El Bulli nevű világhírű étterem séfje.