Ötödik alkalommal várják az érdeklődőket haluskafesztiválra és sztrapacskafőző versenyre szombaton a Nógrád megyei Vanyarcon. Eddig 31 csapat nevezett a versenyre Sopronból, Budapestről, Nógrád és Heves megyéből, illetve Szlovákiából.
A haluska gyűjtőfogalom, Magyarországon beleértik akár a nokedlit is, de a sztrapacska egyértelműen a nyers reszelt krumpliból és lisztből készült étel. A sztrapacska szlovák nemzeti eledel, és Szlovákiában figyelni kell rá, hogy bár az alapanyag ugyanaz, ha haluskát rendelünk, brinzával ízesített tésztát kapunk, míg a sztrapacskához káposzta tartozik - közölte az MTI-vel Nedeliczki Teréz, a Nógrád-Hevesi Szlovákok Egyesületének elnöke.A szlovák nemzetiségű Vanyarc rendezvényén idén Pilis lesz a vendégrégió, a térséget Pilisszántó képviseli majd. Tavaly Tótkomlóst hívták meg. A szervező elmondta: Pilisben a krumpliból készült, levesbetétként főzött gombócot, míg Tótkomlóson a csíkokra vágott, gyúrt tésztát, a metéltet nevezik haluskának.
Várhatóan a Vanyarcon főzött sztrapacskákból is nagy lesz a választék, hiszen már a korábbi években is a zsüri és a vendégek asztalára került a lecsós, főttkrumplis, sültszalonnás, vaddisznópörköltes változat, de mint a szervező közölte, a zsüri elsősorban a klasszikus módon elkészített ételekre koncentrál, a különlegességek különdíjat kaphatnak. A versenyzők kétféle ételt főzhetnek megmérettetésre.
A klasszikus ízesítés pedig a juh- vagy tehéntúró, illetve a káposzta, esetleg pirított szalonna, vagy töpörtyű. A szlovák vidékeken eredetileg tejfölt sem tettek a sztrapacskára, az ugyanis túl értékes volt, és vajköpülésre használták.
A verseny és fesztivál kísérőprogramjai között lesznek folklór- és gyermekműsorok, kézműves kirakodóvásár, játszóház és sétakocsikázás, de a főzőverseny mellett idén is megrendezik a haluskás versek és rigmusok versenyét.