Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Mi az a haluska?

Mi az a haluska?

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2008. 09. 10.
A magyar népi kultúra ünnepe: új évad kezdődik a Hagyományok Házában
2025-09-11 15:55:34

A Hagyományok Háza új évadában a magyar népi kultúra életerejét és gazdagságát ünnepli: tánc, zene

Cannes-tól Velencéig: nemzetközi sikerfilmek érkeznek a Mozinet Filmnapokra
2025-09-11 07:34:38

Fesztiválsikerek, friss magyar alkotások és különleges filmes élmények várják a közönséget a 15. Mozinet

Felfelé hulló eső és xenobotok – különleges kiállítás a LAM-ban
2025-09-10 12:00:00

Fény, tudomány és művészet találkozása: a More Than Human című nemzetközi tárlat az emberi nézőpontot

VALMAR – Év végi szuperkoncert az Arénában
2025-09-10 09:49:39

Marics Peti és Valkusz Milán hatalmas bulival zárja az évet az Arénában – slágerek, meglepetésvendégek és

további bejegyzések a szerzőtől »

Ötödik alkalommal várják az érdeklődőket haluskafesztiválra és sztrapacskafőző versenyre szombaton a Nógrád megyei Vanyarcon. Eddig 31 csapat nevezett a versenyre Sopronból, Budapestről, Nógrád és Heves megyéből, illetve Szlovákiából.

A haluska gyűjtőfogalom, Magyarországon beleértik akár a nokedlit is, de a sztrapacska egyértelműen a nyers reszelt krumpliból és lisztből készült étel. A sztrapacska szlovák nemzeti eledel, és Szlovákiában figyelni kell rá, hogy bár az alapanyag ugyanaz, ha haluskát rendelünk, brinzával ízesített tésztát kapunk, míg a sztrapacskához káposzta tartozik - közölte az MTI-vel Nedeliczki Teréz, a Nógrád-Hevesi Szlovákok Egyesületének elnöke.

A szlovák nemzetiségű Vanyarc rendezvényén idén Pilis lesz a vendégrégió, a térséget Pilisszántó képviseli majd. Tavaly Tótkomlóst hívták meg. A szervező elmondta: Pilisben a krumpliból készült, levesbetétként főzött gombócot, míg Tótkomlóson a csíkokra vágott, gyúrt tésztát, a metéltet nevezik haluskának.

Várhatóan a Vanyarcon főzött sztrapacskákból is nagy lesz a választék, hiszen már a korábbi években is a zsüri és a vendégek asztalára került a lecsós, főttkrumplis, sültszalonnás, vaddisznópörköltes változat, de mint a szervező közölte, a zsüri elsősorban a klasszikus módon elkészített ételekre koncentrál, a különlegességek különdíjat kaphatnak. A versenyzők kétféle ételt főzhetnek megmérettetésre.

A klasszikus ízesítés pedig a juh- vagy tehéntúró, illetve a káposzta, esetleg pirított szalonna, vagy töpörtyű. A szlovák vidékeken eredetileg tejfölt sem tettek a sztrapacskára, az ugyanis túl értékes volt, és vajköpülésre használták.

A verseny és fesztivál kísérőprogramjai között lesznek folklór- és gyermekműsorok, kézműves kirakodóvásár, játszóház és sétakocsikázás, de a főzőverseny mellett idén is megrendezik a haluskás versek és rigmusok versenyét.

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Vidék Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • A magyar népi kultúra ünnepe: új évad kezdődik a Hagyományok Házában A magyar népi kultúra ünnepe: új évad kezdődik a Hagyományok Házában
  • Felfelé hulló eső és xenobotok – különleges kiállítás a LAM-ban Felfelé hulló eső és xenobotok – különleges kiállítás a LAM-ban
  • Olvasás világnapja: 5 mesés magyar könyvtár, ahol életre kel a történelem Olvasás világnapja: 5 mesés magyar könyvtár, ahol életre kel a történelem
  • Generációk, vitakultúra, divat és kiállítás: őszi programsorozat a Goethe Intézetben Generációk, vitakultúra, divat és kiállítás: őszi programsorozat a Goethe Intézetben
  • Elindult a nyárzáró fesztivál: Szirmai Marci adta át az első SZIN-karszalagot Elindult a nyárzáró fesztivál: Szirmai Marci adta át az első SZIN-karszalagot

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr727832996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard