Hivatalosan is kezdetét vette a XVII. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál a megszokott helyszínen, a Budai Várban. Ahogy évek óta megszoktuk, most sem lesz hiány sem borokból, sem ételekből. Az évről évre több tízezer borrajongót vonzó eseményt ma már Közép-Európa egyik legelismertebb szakmai rendezvényeként tartják számon.
Az évről évre ismétlődő esemény rangját a kiállított borokon túl a helyszín, vagyis az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított Budai Vár adja.Az öt nap alatt 15 ország több mint 200 pincészetének boraiból lehet majd kóstolgatni, nem is beszélve a színes étel- és programkínálatról. Ez már az a mennyiség, amelyből egy vagy két nap alatt csak szemezgetni lehet, jogosnak tűnik tehát, hogy idén létrehozták az öt napos bérlet intézményét.
A szervezők nyilatkozata szerint a fesztivál ételkínálata megújult ebben az évben. Azok tehát, akik további pohár borok elfogyasztása érdekében harapnának valamit, magyaros és mediterrán ételekből választhatnak. Így asztalra kerülnek majd grillételek, bográcsos fogások, halászlé, kemencében, egészben sült harcsa, haltöpörtyű, töki pompos, rétesek, dél-olasz szendvicsek és rizottók, valamint juh-, kecske és tehénsajtok.
A fesztivált szervező Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht. célkitűzése volt és maradt megismertetni az érdeklődőkkel a legkiválóbb magyar borokat, a világ nemes borait, és lehetőséget teremteni a személyes találkozásokra a borász és a fogyasztó között, és ráirányítani a figyelmet a borra, mint az emberi kapcsolatok italára. Olyan színvonalas, a borhoz, a borkultúrához kötődő kulturális és gasztronómiai programot kínálni, amiért érdemes Budapestre, Magyarországra jönni.
Ebben az évben, szeptember 8-án a három napos Boregyetemmel indult a program, ahol bemutatkozott a fesztivál vendége, Szicília, és megtudhatjuk, hogyan kóstoljuk a szicíliai borkülönlegességeket és desszert borokat. A Magyar Nemzeti Galériában szeptember 10-én nyílt meg Hapák József fotóművész kiállítása és R. Törley Mária szobrász tárlata.
A Borkiállítás és Vásáron, a Borfesztivál leglátogatottabb rendezvényén Magyarország borászainak színe-java kínálja kóstolásra legszebb borait, és számos külföldi bor is bemutatásra kerül. A kínálatban ott vannak a hazai és a rangos nemzetközi versenyeken, többek között a 9. VinAgora Nemzetközi Borversenyen érmeket, díjakat nyert borok, és készítőik.
A nemes nedűk mellett, megújult, sokszínű gasztronómia, magyaros és mediterrán ételek -grillsarok, bogrács tanya, halászlé, kemencében, egészben sült harcsa, haltöpörtyű, töki pompos, ropogós rétesek, Dél-olasz szendvicsek és rizottók, juh-, kecske-, tehénsajtok, borkorcsolyák és egyéb ínyencségek - várják a látogatókat.
Öt napon át, két színpadon, igazi sztárparádéra lehet számítani. Fellép többek között Rúzsa Magdi, a Ghymes Együttes, Benkó Dixieland Band, Hot Jazz Band, Four Fathers, Pribojszki Mátyás, Orosz Zoltán és Zenekara, Vivat Bacchus Énekegyüttes, Bartók Béla Férfikar, magyar és szicíliai táncegyüttesek.
Lesz szüreti felvonulás, pezsgőlovagok avatása, szüreti sokadalom Szentendrén, a Skanzenben, jótékonysági borárverés és gálakoncert Miklósa Erika közreműködésével.