A kékfrankos nagyobb formátumú szőlő, mint azt régebben gondoltuk. Magasabb mustfokot, koncentráltabb ízeket tud produkálni, tömör struktúrával hálálja meg a hozamkorlátozást - mondta egy régebbi interjúban Sebestyén Csaba szekszárdi borász. Akasztjuk a hóhért: mindjárt kiderül, hogyan sikerült 2006-os kékfrankos válogatása.
Lássuk akkor azt a kékfrankost. Szép mélybíbor szín. Fűszeres illatában
bogyók, meggy, jellegzetes kékfrankos jegyek. Kiegyensúlyozott savak, finom íz, közepesen hosszú, száraz lecsengés. Ugyanakkor élénk hordóíz rontja az élvezetet, kár érte. Sebestyén Csaba kékfrankosában érezni a törekvést, a
gondoskodást, és bár lehetne karakteresebb, egyedibb, azért összességében
rendben van. Másnapra aztán összecsiszolódik a bor, lekerekednek az ízek, lágyabb, selymesebb, elegánsabb.
Sebestyén Csaba egyszer azt mondta, hogy jól iható, üde, gyümölcsös, de mégis
tartalmas borokat óhajt készíteni. Ha egy picit több tartalommal tölti meg kékfrankosát, nem lesz itt gond. A 2007-es hordóminták kóstolása után úgy hírlik, ígéretes kékfrankos válogatás készül, a Bencze-Szt. Gál dűlő húsz-
huszonöt éves tőkéiről érkezik majd a remekmű. Izgalommal várjuk.