Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Focibor

Focibor

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2008. 11. 03.
A nyár ritmusai a BJC-ben
2025-07-02 08:17:33

A Budapest Jazz Club nyáron is gondoskodik arról, hogy a jazzrajongók ne maradjanak élmények nélkül.

Családi titkok, közéleti drámák – A Pulszky-levelezés feltárja a múltat
2025-07-01 11:56:45

A Pulszky család 1867 és 1911 között íródott 331 levele nem csupán személyes vallomásokat és meghitt

Macifröccs-himnusz született: BÖBE és NEON LEON közös dala hódítja meg a nyarat
2025-06-30 11:54:28

A málnás fröccs frissítő élményét idézi meg a „Buborékok” című dal, amely az Artisjus Songbook Camp

A Nagyvárosi bujdosó emléke – 71 éve született Kissferi
2025-06-29 16:21:51

Kiss Ferenc zeneszerzőként, énekmondóként és népzenegyűjtőként egész életében a hagyományt szolgálta

további bejegyzések a szerzőtől »

Sokak szerint a hordót nem látott bor nem bor, csak valami kellemes vegyület. Kamocsay Ákosék látszólag rácáfolnak erre a régimódi nézetre. 2007-es Irsai Olivérük divatos, meg inni sem rossz, csakhogy. Leleplező írásunk
folytatódik.

Akkor most elmondom, mi az oxidatív és a reduktív bor közötti különbség. Az oxidatív eljárás a hagyományos hordós érlelést jelenti, ilyenkor a bort átjárja a levegő, szépen formálódik a nedű, aztán fél-egy év múlva majd lesz belőle valami. A reduktív eljárás korszerű módszer, a bort acéltartályokba zárják, oxigénnel nem érintkezhet, s így megőrzik a szőlőben lévő primér illatanyagokat. Az oxidatív borok tartósabbak, tovább fogyaszthatók, a reduktív borokat viszont rendszerint egy-két éven belül meg kell inni. 

Hogy melyik a jobb? Ezt a kérdést nem lehet megválaszolni, valójában minden bor jó, ha jól csinálják. Kamocsay Ákos, a neszmélyi Hilltop Borászat emblematikus alakja 1997-ben az év borásza volt Nagy-Britanniában, 1999-ben pedig az év bortermelője
Magyarországon. Nehézsúlyú, tekintélyes borász tehát itthon és külföldön. 

Ő, pontosabban a Hilltop-csapat törte át külföldön azokat a bizonyos gátakat, szinte hihetetlen, de évente hat millió palack Hilltop Neszmély márkajelzésű
bort vásárolnak Nagy-Britanniában. A Hilltop irigyei ehhez gúnyosan hozzáteszik, hogy palackonként három-négy fontért a halálrészeg fociszurkolók
tartják el a céget. Na és? Tessék utánuk csinálni, sehol sincs előírva, hogy Arsenal vagy Liverpool-mezben magyar bort kell inni, nem pedig helyi söröket.
Aki ezek alapján azt hiszi, hogy a Hilltop-borok valamiféle gagyi lőrék, alaposan téved. Jó ivású, kellemes, friss italok, ebben az árkategóriában
pedig egyenesen kiválóak. Azt sem hallgathatjuk el, hogy a 90-es években ők, a Hilltop borászai az új stílus úttörői voltak Magyarországon. Ezzel együtt lehet, hogy valamit újítani kellene, mert a reduktív borokban bizony mások is messze jutottak el az elmúlt években. 

Világossárga szín. Gyümölcsös, muskotályos illat, eltéveszthetetlenül Irsai
Olivér. Lágy íz, édesség, tagadhatatlanul feminin jegyek bujkálnak benne.
Savaiban visszafogott, nagyon rövid lecsengés, semmi különös. Hilltopék
Irsaiját az fogyassza, aki még csak barátkozik a borokkal, és tizenévesen
keblére zárná a világot. Aki fel akar vágni a csaja előtt, aki magyar urat
alakít fél négykor a házibuliban, vagy éppen egyetemistaként a zsebében
kotorászik vásárlás előtt.
Ez nem bírálat, hanem dicséret, ha vaki nem értené. Nem kell mindig csúcsokra
törni, időnként kifejezetten jólesik, ha azért az egy ezresért tisztességes
bort kapunk.


Hilltop, Irsai Olivér, 2007, 1050 forint, Match, Vác

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Bormustra Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • A nyár ritmusai a BJC-ben A nyár ritmusai a BJC-ben
  • A Nagyvárosi bujdosó emléke – 71 éve született Kissferi A Nagyvárosi bujdosó emléke – 71 éve született Kissferi
  • Magyar tehetségek is a reflektorfényben a Bartók Világversenyen Magyar tehetségek is a reflektorfényben a Bartók Világversenyen
  • Együtt lenni jó – újra itt a Kispesti Városünnep! Együtt lenni jó – újra itt a Kispesti Városünnep!
  • Világzenei Kavalkád Óbudán: Hetedszerre is Kobuci Kert Világzenei Kavalkád Óbudán: Hetedszerre is Kobuci Kert

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr177834692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard