Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Focibor

Focibor

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2008. 11. 03.
Zene, ami összeköt - országjárásra indul a Concerto Budapest
2025-07-11 18:00:00

A klasszikus zene erejével szeretné közelebb hozni az embereket egymáshoz és a kultúrához a Concerto Budapest

Tánc, zene, mesterségek: a Hagyományok Háza beköltözik a nyári fesztiválokra
2025-07-11 11:07:40

Legyen szó kézműves foglalkozásról, táncházról, népzenei koncertről vagy mesemondásról, a Hagyományok

Teljes a B My Lake 2025 programja: 70+ DJ, divatshow és díjnyertes filmek a Velencei-tónál
2025-07-10 10:23:28

A 2025-ös B My Lake fesztivál minden eddiginél színesebb programkínálattal tér vissza július 24. és 26.

„A zene mindenkié” – Rost Andrea zenei zarándoklata
2025-07-08 12:02:05

Mi történik, amikor egy világhírű operaénekesnő a koncerttermek helyett ott énekel, ahol a zene valóban

további bejegyzések a szerzőtől »

Sokak szerint a hordót nem látott bor nem bor, csak valami kellemes vegyület. Kamocsay Ákosék látszólag rácáfolnak erre a régimódi nézetre. 2007-es Irsai Olivérük divatos, meg inni sem rossz, csakhogy. Leleplező írásunk
folytatódik.

Akkor most elmondom, mi az oxidatív és a reduktív bor közötti különbség. Az oxidatív eljárás a hagyományos hordós érlelést jelenti, ilyenkor a bort átjárja a levegő, szépen formálódik a nedű, aztán fél-egy év múlva majd lesz belőle valami. A reduktív eljárás korszerű módszer, a bort acéltartályokba zárják, oxigénnel nem érintkezhet, s így megőrzik a szőlőben lévő primér illatanyagokat. Az oxidatív borok tartósabbak, tovább fogyaszthatók, a reduktív borokat viszont rendszerint egy-két éven belül meg kell inni. 

Hogy melyik a jobb? Ezt a kérdést nem lehet megválaszolni, valójában minden bor jó, ha jól csinálják. Kamocsay Ákos, a neszmélyi Hilltop Borászat emblematikus alakja 1997-ben az év borásza volt Nagy-Britanniában, 1999-ben pedig az év bortermelője
Magyarországon. Nehézsúlyú, tekintélyes borász tehát itthon és külföldön. 

Ő, pontosabban a Hilltop-csapat törte át külföldön azokat a bizonyos gátakat, szinte hihetetlen, de évente hat millió palack Hilltop Neszmély márkajelzésű
bort vásárolnak Nagy-Britanniában. A Hilltop irigyei ehhez gúnyosan hozzáteszik, hogy palackonként három-négy fontért a halálrészeg fociszurkolók
tartják el a céget. Na és? Tessék utánuk csinálni, sehol sincs előírva, hogy Arsenal vagy Liverpool-mezben magyar bort kell inni, nem pedig helyi söröket.
Aki ezek alapján azt hiszi, hogy a Hilltop-borok valamiféle gagyi lőrék, alaposan téved. Jó ivású, kellemes, friss italok, ebben az árkategóriában
pedig egyenesen kiválóak. Azt sem hallgathatjuk el, hogy a 90-es években ők, a Hilltop borászai az új stílus úttörői voltak Magyarországon. Ezzel együtt lehet, hogy valamit újítani kellene, mert a reduktív borokban bizony mások is messze jutottak el az elmúlt években. 

Világossárga szín. Gyümölcsös, muskotályos illat, eltéveszthetetlenül Irsai
Olivér. Lágy íz, édesség, tagadhatatlanul feminin jegyek bujkálnak benne.
Savaiban visszafogott, nagyon rövid lecsengés, semmi különös. Hilltopék
Irsaiját az fogyassza, aki még csak barátkozik a borokkal, és tizenévesen
keblére zárná a világot. Aki fel akar vágni a csaja előtt, aki magyar urat
alakít fél négykor a házibuliban, vagy éppen egyetemistaként a zsebében
kotorászik vásárlás előtt.
Ez nem bírálat, hanem dicséret, ha vaki nem értené. Nem kell mindig csúcsokra
törni, időnként kifejezetten jólesik, ha azért az egy ezresért tisztességes
bort kapunk.


Hilltop, Irsai Olivér, 2007, 1050 forint, Match, Vác

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Bormustra Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Családi titkok, közéleti drámák – A Pulszky-levelezés feltárja a múltat Családi titkok, közéleti drámák – A Pulszky-levelezés feltárja a múltat
  • A Nagyvárosi bujdosó emléke – 71 éve született Kissferi A Nagyvárosi bujdosó emléke – 71 éve született Kissferi
  • Jön a III. Sukorói Tűzugró Fesztivál Jön a III. Sukorói Tűzugró Fesztivál
  • Benson Boone letarolja a nyarat – itt az új album és videóklip Benson Boone letarolja a nyarat – itt az új album és videóklip
  • Erdélyi örökség: letöltve – Néprajz és digitalizáció egy térben Erdélyi örökség: letöltve – Néprajz és digitalizáció egy térben

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr87834692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard