Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Focibor

Focibor

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2008. 11. 03.
Túlvilági olimpikonok a Depeche Mode univerzumában – grandiózus show az MVM Dome-ban
2025-10-16 10:34:26

Két olimpiai bajnok, Szász Emese és Fodor Rajmund is kilép a valóság kereteiből, hogy misztikus lényként

Tradíció és elegancia találkozása – Átadták a Kis fekete pályázat díjait
2025-10-14 09:25:02

Tíz alkotó vehetett át elismerést a Hagyományok Háza Kis fekete pályázatán, ahol a népművészet és a

Tiszta őrület – Woody Allen legújabb darabjának világpremierje Budapesten
2025-10-13 18:00:00

November 7-én a Centrál Színházban mutatják be Woody Allen legújabb vígjátékát, a Tiszta őrületet

Szembe mersz nézni azzal, akivé válhattál volna?
2025-10-13 17:08:25

Vigh Bálint új független filmje, a KONEKT az önismeret és a traumafeldolgozás kérdéseit vizsgálja egy

további bejegyzések a szerzőtől »

Sokak szerint a hordót nem látott bor nem bor, csak valami kellemes vegyület. Kamocsay Ákosék látszólag rácáfolnak erre a régimódi nézetre. 2007-es Irsai Olivérük divatos, meg inni sem rossz, csakhogy. Leleplező írásunk
folytatódik.

Akkor most elmondom, mi az oxidatív és a reduktív bor közötti különbség. Az oxidatív eljárás a hagyományos hordós érlelést jelenti, ilyenkor a bort átjárja a levegő, szépen formálódik a nedű, aztán fél-egy év múlva majd lesz belőle valami. A reduktív eljárás korszerű módszer, a bort acéltartályokba zárják, oxigénnel nem érintkezhet, s így megőrzik a szőlőben lévő primér illatanyagokat. Az oxidatív borok tartósabbak, tovább fogyaszthatók, a reduktív borokat viszont rendszerint egy-két éven belül meg kell inni. 

Hogy melyik a jobb? Ezt a kérdést nem lehet megválaszolni, valójában minden bor jó, ha jól csinálják. Kamocsay Ákos, a neszmélyi Hilltop Borászat emblematikus alakja 1997-ben az év borásza volt Nagy-Britanniában, 1999-ben pedig az év bortermelője
Magyarországon. Nehézsúlyú, tekintélyes borász tehát itthon és külföldön. 

Ő, pontosabban a Hilltop-csapat törte át külföldön azokat a bizonyos gátakat, szinte hihetetlen, de évente hat millió palack Hilltop Neszmély márkajelzésű
bort vásárolnak Nagy-Britanniában. A Hilltop irigyei ehhez gúnyosan hozzáteszik, hogy palackonként három-négy fontért a halálrészeg fociszurkolók
tartják el a céget. Na és? Tessék utánuk csinálni, sehol sincs előírva, hogy Arsenal vagy Liverpool-mezben magyar bort kell inni, nem pedig helyi söröket.
Aki ezek alapján azt hiszi, hogy a Hilltop-borok valamiféle gagyi lőrék, alaposan téved. Jó ivású, kellemes, friss italok, ebben az árkategóriában
pedig egyenesen kiválóak. Azt sem hallgathatjuk el, hogy a 90-es években ők, a Hilltop borászai az új stílus úttörői voltak Magyarországon. Ezzel együtt lehet, hogy valamit újítani kellene, mert a reduktív borokban bizony mások is messze jutottak el az elmúlt években. 

Világossárga szín. Gyümölcsös, muskotályos illat, eltéveszthetetlenül Irsai
Olivér. Lágy íz, édesség, tagadhatatlanul feminin jegyek bujkálnak benne.
Savaiban visszafogott, nagyon rövid lecsengés, semmi különös. Hilltopék
Irsaiját az fogyassza, aki még csak barátkozik a borokkal, és tizenévesen
keblére zárná a világot. Aki fel akar vágni a csaja előtt, aki magyar urat
alakít fél négykor a házibuliban, vagy éppen egyetemistaként a zsebében
kotorászik vásárlás előtt.
Ez nem bírálat, hanem dicséret, ha vaki nem értené. Nem kell mindig csúcsokra
törni, időnként kifejezetten jólesik, ha azért az egy ezresért tisztességes
bort kapunk.


Hilltop, Irsai Olivér, 2007, 1050 forint, Match, Vác

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Bormustra Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Dalokból szőtt történelem – megjelent a Dalszerző Bookazin Dalokból szőtt történelem – megjelent a Dalszerző Bookazin
  • Pogány Induló meghódítja Európát - jön az EU Rap Tour ’26 Pogány Induló meghódítja Európát - jön az EU Rap Tour ’26
  • Először Magyarországon: érkezik a Wicked az Erkel Színház színpadára Először Magyarországon: érkezik a Wicked az Erkel Színház színpadára
  • Évadnyitó koncert a zene világnapján Évadnyitó koncert a zene világnapján
  • Kézműves mesterségek találkozója a marosvásárhelyi várban Kézműves mesterségek találkozója a marosvásárhelyi várban

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr327834692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard