Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Focibor

Focibor

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2008. 11. 03.
Péter Bence hazatér - a világsztár zongorista Budapesten mutatja be legújabb produkcióját
2025-09-16 08:30:00

Új műsorral, látványos színpadi megoldásokkal és egy titokzatos vendéggel tér vissza Budapestre a

Az identitás és természet határán – Leopold Bloom Díjjal ismerték el Dezső Tamás munkásságát
2025-09-16 07:00:00

Nyolcadik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amelyet idén Dezső Tamás nyert el az

Az év egyik legjobban várt filmje tarolt a CineFesten
2025-09-15 12:00:00

Hétvégén ért véget a 21. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, melyen Joachim Trier új alkotása

ONE MORE LIKE: A magyar sportdráma, ami meghódította Las Vegast is
2025-09-15 10:10:01

A ONE MORE LIKE című magyar sportdráma a hétvégén Batumiban és Las Vegasban is diadalt aratott: a provokatív

további bejegyzések a szerzőtől »

Sokak szerint a hordót nem látott bor nem bor, csak valami kellemes vegyület. Kamocsay Ákosék látszólag rácáfolnak erre a régimódi nézetre. 2007-es Irsai Olivérük divatos, meg inni sem rossz, csakhogy. Leleplező írásunk
folytatódik.

Akkor most elmondom, mi az oxidatív és a reduktív bor közötti különbség. Az oxidatív eljárás a hagyományos hordós érlelést jelenti, ilyenkor a bort átjárja a levegő, szépen formálódik a nedű, aztán fél-egy év múlva majd lesz belőle valami. A reduktív eljárás korszerű módszer, a bort acéltartályokba zárják, oxigénnel nem érintkezhet, s így megőrzik a szőlőben lévő primér illatanyagokat. Az oxidatív borok tartósabbak, tovább fogyaszthatók, a reduktív borokat viszont rendszerint egy-két éven belül meg kell inni. 

Hogy melyik a jobb? Ezt a kérdést nem lehet megválaszolni, valójában minden bor jó, ha jól csinálják. Kamocsay Ákos, a neszmélyi Hilltop Borászat emblematikus alakja 1997-ben az év borásza volt Nagy-Britanniában, 1999-ben pedig az év bortermelője
Magyarországon. Nehézsúlyú, tekintélyes borász tehát itthon és külföldön. 

Ő, pontosabban a Hilltop-csapat törte át külföldön azokat a bizonyos gátakat, szinte hihetetlen, de évente hat millió palack Hilltop Neszmély márkajelzésű
bort vásárolnak Nagy-Britanniában. A Hilltop irigyei ehhez gúnyosan hozzáteszik, hogy palackonként három-négy fontért a halálrészeg fociszurkolók
tartják el a céget. Na és? Tessék utánuk csinálni, sehol sincs előírva, hogy Arsenal vagy Liverpool-mezben magyar bort kell inni, nem pedig helyi söröket.
Aki ezek alapján azt hiszi, hogy a Hilltop-borok valamiféle gagyi lőrék, alaposan téved. Jó ivású, kellemes, friss italok, ebben az árkategóriában
pedig egyenesen kiválóak. Azt sem hallgathatjuk el, hogy a 90-es években ők, a Hilltop borászai az új stílus úttörői voltak Magyarországon. Ezzel együtt lehet, hogy valamit újítani kellene, mert a reduktív borokban bizony mások is messze jutottak el az elmúlt években. 

Világossárga szín. Gyümölcsös, muskotályos illat, eltéveszthetetlenül Irsai
Olivér. Lágy íz, édesség, tagadhatatlanul feminin jegyek bujkálnak benne.
Savaiban visszafogott, nagyon rövid lecsengés, semmi különös. Hilltopék
Irsaiját az fogyassza, aki még csak barátkozik a borokkal, és tizenévesen
keblére zárná a világot. Aki fel akar vágni a csaja előtt, aki magyar urat
alakít fél négykor a házibuliban, vagy éppen egyetemistaként a zsebében
kotorászik vásárlás előtt.
Ez nem bírálat, hanem dicséret, ha vaki nem értené. Nem kell mindig csúcsokra
törni, időnként kifejezetten jólesik, ha azért az egy ezresért tisztességes
bort kapunk.


Hilltop, Irsai Olivér, 2007, 1050 forint, Match, Vác

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Bormustra Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Péter Bence hazatér - a világsztár zongorista Budapesten mutatja be legújabb produkcióját Péter Bence hazatér - a világsztár zongorista Budapesten mutatja be legújabb produkcióját
  • Cannes-tól Velencéig: nemzetközi sikerfilmek érkeznek a Mozinet Filmnapokra Cannes-tól Velencéig: nemzetközi sikerfilmek érkeznek a Mozinet Filmnapokra
  • Felfelé hulló eső és xenobotok – különleges kiállítás a LAM-ban Felfelé hulló eső és xenobotok – különleges kiállítás a LAM-ban
  • Előzetest kapott az Árva – itt a Saul fia rendezőjének új filmje Előzetest kapott az Árva – itt a Saul fia rendezőjének új filmje
  • 3 új kiállítással vár a Mai Manó Ház 3 új kiállítással vár a Mai Manó Ház

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr377834692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard