Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Üvegbe zárt ajándékok I.

Üvegbe zárt ajándékok I.

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2008. 12. 09.
Varázslatos kaland színezi a nyaralást
2025-05-28 06:30:00

A HUBBY-díjas Kertész Erzsi újabb kalandos mítoszmesével varázsolja el az olvasókat. Ezúttal Kirké és

Páratlan páros: rivaldafényben az Unicum + sör hagyománya
2025-05-27 18:00:00

Az Unicum és egy pohár sör most együtt ünneplik a jó találkozásokat – nemcsak hagyomány, élmény is.

Két jubileum – egy rendhagyó évad!
2025-05-27 13:01:00

A veszprémi Kabóca Bábszínház a 2025/2026-os évadban két jubileumot is ünnepel: fennállásának 25.

Tíz időszaki kiállítás nyílik a SopronFesten
2025-05-27 11:34:24

Június 1. és 8. között tíz időszaki kiállítás nyílik Sopronban. Első alkalommal mutatkozik be önálló

további bejegyzések a szerzőtől »

Karácsony közeledtével szeretnénk mutatni néhány gyorsan és egyszerűen elkészíthető finomságot, ami szemet gyönyörködtető ajándék, sokáig eláll, de mégsem kell a portörlővel kerülgetni évekig. Most mézet, gyümölcsöt és sajtot tettünk az üvegbe, de lesz még folytatás!

Egész évben gyűjtöm az üvegeket, jobban mondva szívem szakad, ha meg kell válnom tőlük, az a nem-tudatos-vásárló vagyok, aki egy szép üvegért bármilyen csúnya, tartósított élelmiszert képes megvenni. Ilyenkor, a karácsonyvárás lázában égve elajándékozok néhányat a legbecsesebb darabok közül a barátaimnak.

Tipp: Ha nincs kéznél üveged, vagy még jobban őrzöd, mint én, hobbiboltokban és az IKEÁ-ban sokféle alkalmatos csatos vagy üvegtetejű változat kapható.

Méz, méz, méz…
Mézben érlelt magok és aszalt gyümölcsök

Gyönyörű szép és nagyon finom, ráadásul egészséges ajándék mézben érlelt magokat és aszalt gyümölcsöket adni. A hozzávalók mind létszükségletű vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, melyekből főleg télen, amikor a természet pihen, nagyon fontos, hogy kiegészítőket vegyünk magunkhoz. Persze csak módjával! A méz, mint tudjuk, a természet legfinomabb gyógyszere, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánssal. Napi egy kanál remek energiabomba, főleg így, „nyersen” fogyasztva, mert a melegítéstől veszít tápanyagaiból. Az olajos magvak remek B vitamin források, de ellátják a szervezetet rostokkal és ásványi anyagokkal, kalciummal, cinkkel, szelénnel is.
Az aszalt gyümölcsök megőrzik számunkra a napfény éltető erejét. A datolya értékes kálium- és C-vitamin forrás, az aszalt szilva fontos rost- és vasforrás, a mazsola névre hallgató aszalt szőlő pedig csodálatos hatású antioxidáns.

Tipp: Az összes hozzávalót érdemes a helyi piacon beszerezni: nemcsak olcsóbbak, mint a közértekben, hipermarketekben, de a választék is nagyobb!


Elkészítés:

  • Mosd át a felhasználandó alapanyagokat, és töröld szárazra.
  • Rétegezve szórd az üvegbe a magokat és aszalt gyümölcsöket, amíg meg nem telik. (Nekem mandula, mazsola, dió és datolya volt kéznél, de bátran Csorgasd rá a mézet: gyönyörű látvány!
  • Zárd be az üveget, és néhány napig (hétig) hagyd pihenni – minél tovább áll, annál jobban átjárja a méz a magokat és gyümölcsöket.
Én olyan régi mézesüveget találtam a barátnőm padlásán, aminek már nem volt meg a teteje, de mindenképp fel szerettem volna használni: parafa dugóval dugaszoltam be, és méhviaszt rácsöpögtetve zártam le légmentesre.

Téli vitaminbomba

Édesapámtól minden télen kapunk egy nagy üveg vitaminbombát, melyben az előző nyalánkság minden értéke benne lakik, és egy jó adag citrommal van még felturbózva, hogy a C-vitaminból sose fogyjunk ki. Napi egy evőkanállal gyógyszer! Megosztom veled a titkos családi receptet:

Hozzávalók egy nagy családi adaghoz
1 kg méz, 1 kg citrom (ha lehet, biocitrom, ami nincs kezelve), fél kg darált dió, fél kg tisztított mazsola.

Elkészítés:

  • A citromot jó alaposan mosd meg – meleg víz alatt sikáld 5 percig, ha nem sikerül frisset beszerezned.
  • A két csücskét vágd le, vágd fel akkorára, hogy nagylyukú darálón (vagy reszelőn) le tudd reszelni, és a magokat dobd ki.
  • Szőröstül-bőröstül daráld le.
  • Keverd hozzá a többi hozzávalót.
  • Fél órát várj, amíg a citrom levet ereszt, akkor újra jó alaposan keverd össze, és tedd üvegekbe.
Felbontás után hűtőben tárold!

Tipp: Kezeletlen citromot szoktam látni a Culináris üzleteiben, néha bioboltokban és szombatonként a MOM Ökopiac nevű biopiacon, Budán.

Sajtot az üvegbe!

Sajtkedvelőknek remek ajándék az olajban érlelt Feta sajt, fűszerekkel, olajbogyóval megbolondítva: én most egy kis kéksajtot is tettem mellé, hogy még bolondabb legyen.

Hozzávalók
A hozzávalók alternatív jellegűek: bármilyen fűszerezéssel kísérletezhetsz, csak ügyelj arra, hogy harmonikusak legyenek egymással az ízek.

Feta sajt, kéksajt (márványsajt), olaj: olíva-, kukorica- vagy napraforgó – én most ezt a hármat vegyítettem, kakukkfű, mustármag, római kömény, rozmaring, zsálya, lepkeszeg, olajbogyó, aszalt paradicsom (vagy szárított paradicsompehely)



Elkészítés:
  • A sajtokat vágd össze.
  • A fűszereket törd össze, és szórd egy vágódeszkára. (Jamie Oliver egyenest a vágódeszkán püfölte őket agyon egy sodrófával, nekem a mozsaras módszer kevésbé tűnik szemetesnek.)
  • A sajtkockákat forgasd bele a fűszerkeverékbe.
  • Töltsd meg az üveget a sajtkockákkal, szórj közé olajbogyót és feldarabolt szárított paradicsomot is.
  • Öntsd fel az üveget a tetejéig olajjal.
Hetekig eláll a hűtőben. Az olaj idővel megikrásodik, olyankor még finomabb! Pirítós kenyérrel, friss paradicsommal mennyei reggeli, uzsonna, vacsora…

Tipp: Az összes fűszert olcsón be lehet szerezni az ázsiai alapanyagokat árusító boltokban (pl. a Nagycsarnok alagsorában), érdemes is feltankolni belőlük.

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Test Gasztro Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében
  • Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod! Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod!
  • Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten
  • Bányahangulat a Balaton-parton Bányahangulat a Balaton-parton
  • Salföldön lép fel a színházi szakma krémje Salföldön lép fel a színházi szakma krémje

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr417837722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard