Karácsony közeledtével szeretnénk mutatni néhány gyorsan és egyszerűen elkészíthető finomságot, ami szemet gyönyörködtető ajándék, sokáig eláll, de mégsem kell a portörlővel kerülgetni évekig. Most mézet, gyümölcsöt és sajtot tettünk az üvegbe, de lesz még folytatás!
Egész évben gyűjtöm az üvegeket, jobban mondva szívem szakad, ha meg kell válnom tőlük, az a nem-tudatos-vásárló vagyok, aki egy szép üvegért bármilyen csúnya, tartósított élelmiszert képes megvenni. Ilyenkor, a karácsonyvárás lázában égve elajándékozok néhányat a legbecsesebb darabok közül a barátaimnak.Méz, méz, méz…
Mézben érlelt magok és aszalt gyümölcsök
Gyönyörű szép és nagyon finom, ráadásul egészséges ajándék mézben érlelt magokat és aszalt gyümölcsöket adni. A hozzávalók mind létszükségletű vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, melyekből főleg télen, amikor a természet pihen, nagyon fontos, hogy kiegészítőket vegyünk magunkhoz. Persze csak módjával! A méz, mint tudjuk, a természet legfinomabb gyógyszere, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánssal. Napi egy kanál remek energiabomba, főleg így, „nyersen” fogyasztva, mert a melegítéstől veszít tápanyagaiból. Az olajos magvak remek B vitamin források, de ellátják a szervezetet rostokkal és ásványi anyagokkal, kalciummal, cinkkel, szelénnel is.
Az aszalt gyümölcsök megőrzik számunkra a napfény éltető erejét. A datolya értékes kálium- és C-vitamin forrás, az aszalt szilva fontos rost- és vasforrás, a mazsola névre hallgató aszalt szőlő pedig csodálatos hatású antioxidáns.
Elkészítés:
- Mosd át a felhasználandó alapanyagokat, és töröld szárazra.
- Rétegezve szórd az üvegbe a magokat és aszalt gyümölcsöket, amíg meg nem telik. (Nekem mandula, mazsola, dió és datolya volt kéznél, de bátran Csorgasd rá a mézet: gyönyörű látvány!
- Zárd be az üveget, és néhány napig (hétig) hagyd pihenni – minél tovább áll, annál jobban átjárja a méz a magokat és gyümölcsöket.
Téli vitaminbomba
Édesapámtól minden télen kapunk egy nagy üveg vitaminbombát, melyben az előző nyalánkság minden értéke benne lakik, és egy jó adag citrommal van még felturbózva, hogy a C-vitaminból sose fogyjunk ki. Napi egy evőkanállal gyógyszer! Megosztom veled a titkos családi receptet:
Elkészítés:
- A citromot jó alaposan mosd meg – meleg víz alatt sikáld 5 percig, ha nem sikerül frisset beszerezned.
- A két csücskét vágd le, vágd fel akkorára, hogy nagylyukú darálón (vagy reszelőn) le tudd reszelni, és a magokat dobd ki.
- Szőröstül-bőröstül daráld le.
- Keverd hozzá a többi hozzávalót.
- Fél órát várj, amíg a citrom levet ereszt, akkor újra jó alaposan keverd össze, és tedd üvegekbe.
Sajtot az üvegbe!
Sajtkedvelőknek remek ajándék az olajban érlelt Feta sajt, fűszerekkel, olajbogyóval megbolondítva: én most egy kis kéksajtot is tettem mellé, hogy még bolondabb legyen.
Feta sajt, kéksajt (márványsajt), olaj: olíva-, kukorica- vagy napraforgó – én most ezt a hármat vegyítettem, kakukkfű, mustármag, római kömény, rozmaring, zsálya, lepkeszeg, olajbogyó, aszalt paradicsom (vagy szárított paradicsompehely)
Elkészítés:
- A sajtokat vágd össze.
- A fűszereket törd össze, és szórd egy vágódeszkára. (Jamie Oliver egyenest a vágódeszkán püfölte őket agyon egy sodrófával, nekem a mozsaras módszer kevésbé tűnik szemetesnek.)
- A sajtkockákat forgasd bele a fűszerkeverékbe.
- Töltsd meg az üveget a sajtkockákkal, szórj közé olajbogyót és feldarabolt szárított paradicsomot is.
- Öntsd fel az üveget a tetejéig olajjal.