Halfüstöléssel, roston sült különlegességekkel, kóstolóval, vásárral és egész napos rendezvényekkel várják a családokat Debrecen főterére, a harmadik alkalommal rendezendő Halvasárnap alkalmából - mondta Pajna Zoltán alpolgármester, az eseményt bemutató sajtótájékoztatón kedden a cívis városban.
Rámutatott: bár Közép-Európa legnagyobb édesvízi halgazdasága működik a Hortobágyon, a halfogyasztás mégis elmarad az európai átlagtól Magyarországon. "A karácsonyi gasztronómiában hangsúlyosabb helyet igyekszünk biztosítani a halételeknek, ennek népszerűsítésére pedig kiváló alkalom egy ilyen jellegű, egésznapos családi szórakozást kínáló rendezvény" - mondta Pajna Zoltán.A 15 pavilonnal és színpaddal felálló fesztivál tavaly már 15 ezer látogatót vonzott. Advent harmadik vasárnapján koncertekkel, táncműsorral, valamint halsütéssel, kóstolóval és kirakodóvásárral igyekeznek emelni az ünnepi hangulatot - tette hozzá.
Sebestyén Attila, a Hortobágyi Halgazdaság marketingigazgatója örömét fejezte ki, hogy a két éve megálmodott Halvasárnap sikeresen jeleníti meg Debrecen kulturális és gasztronómiai életében a halgazdaságot és a halfogyasztást.
Barabás Zoltán, a "fesztivál konyhájának" szerepét betöltő Barabás étterem ügyvezető igazgatója a technikai részletekkel kapcsolatban elmondta: a Pulykanapok sikeréből kiindulva indították útjára a rendezvényt, amelynek forgalma és a fogyasztás mértéke egy év alatt a duplájára nőtt. A sikereken felbuzdulva májusban is szeretnék megrendezni a fesztivált. Szavai szerint idén mintegy 200 kilogramm füstölt halféleség és körülbelül 3500-4000 adag halétel várja majd a vendégeket. Az egyik fő látványelemként egy 50 kilós harcsát mutatnak be, amelyből másnap reggel több száz adag halászlevet készítve a hajléktalanoknak kínálnak ebédet - zárta szavait Barabás Zoltán.