Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Üvegbe zárt ajándékok II.

Üvegbe zárt ajándékok II.

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2008. 12. 17.
Varázslatos kaland színezi a nyaralást
2025-05-28 06:30:00

A HUBBY-díjas Kertész Erzsi újabb kalandos mítoszmesével varázsolja el az olvasókat. Ezúttal Kirké és

Páratlan páros: rivaldafényben az Unicum + sör hagyománya
2025-05-27 18:00:00

Az Unicum és egy pohár sör most együtt ünneplik a jó találkozásokat – nemcsak hagyomány, élmény is.

Két jubileum – egy rendhagyó évad!
2025-05-27 13:01:00

A veszprémi Kabóca Bábszínház a 2025/2026-os évadban két jubileumot is ünnepel: fennállásának 25.

Tíz időszaki kiállítás nyílik a SopronFesten
2025-05-27 11:34:24

Június 1. és 8. között tíz időszaki kiállítás nyílik Sopronban. Első alkalommal mutatkozik be önálló

további bejegyzések a szerzőtől »

Tekintettel a világválságra nem tanácsoljuk, hogy minden kedves rokonotokat plazmatévével ajándékozzátok meg. Múlt héten már adtunk pár tippet, hogy milyen szívhez szóló, praktikus, de mutatós ajándékkal lephetitek meg szeretteiteket. Ezeket az üvegbe zárt finomságokat viszonylag olcsón összeállíthatjátok, akik pedig kapják, azok garantáltan széles vigyorral hálálják meg! Jön a második rész: hagymalekvár, likőrök, és házi készítésű "instant" kenyér.

Hagymalekvár?

Igen, igen, igen! Ha még nem ettél, feltétlenül próbáld ki ezt a fényes lila, édes-savanyú „dzsemet”. Az év bármely szakában elkészíthető, de ilyenkor, mikor elfelejtettük a nyári dömpinget és újra van kedvünk lekvárt főzni, kifejezetten kellemes elfoglaltság. Nagyon finom húsok és grillezett zöldségek mellé, de barna kenyérre, kék sajttal vagy camembert-rel is kiváló.

Ajándéknak pedig gyönyörű és egzotikus. 1 kg hagymánál kevesebbel nem érdemes kezdeni, abból két kis üveg lesz.

Hozzávalók
1 kg lilahagyma, 1 evőkanál barna cukor, olaj, balzsamecet, só, bors, 3 gerezd fokhagyma (ezt én szeretem benne), esetleg rozmaring vagy kakukkfű, de szerintem fűszer nélkül a legfinomabb.

Elkészítés
  • A hagymát vágd fel negyedekbe, aztán kb. fél centis szeletekre.
  • (Ha kipróbálod fokhagymával, azt is vágd szeletekre.)
  • Forró olajon párold meg a hagymát.
  • Amikor üveges, add hozzá a barnacukrot, és kicsit karamellizáld. Ha szükséges, kevés vizet önts alá, nehogy odakapjon.
  • Párold 10 percig, sózd, borsozd meg, és önts rá balzsamcetet.
  • Kis lángon párold 20-25 percig, amíg sűrű szaftos, puha elegyet nem kapsz.
  • Ízesítsd utána, ha kell.

Szép italok

Nyáron annyi meggyet szedtünk, hogy kínomban a végén egy adagból meggylikőrt csináltam. Milyen jól tettem! Jövőre többet fogok elrakni. Mostanra megért, szép üvegekbe töltve fogok ajándékozni belőle.

Meggylikőr

Hozzávalók
3 dl-e befőttesüveg, meggy, üvegenként 10 deka cukor, üvegenként ½ dl jófajta rum

Elkészítés
  • A befőttesüvegeket rakd tele szép, hibátlan meggyszemekkel.
  • Minden üveg tetejére önts 10 dkg kristálycukrot és annyi rumot, amennyi elfedi (kb. ½ dl).
  • Az üvegeket zárd le.
  • 1-2 hét elteltével a cukor feloldódik a rumban, és fogyasztható lett az ital. (De én kibírtam mostanáig.)

Tudom, nem feltétlenül gondoltál a meggyszezonban a karácsonyra, de nincs veszve semmi. Ősi bölcsesség, hogy nincs az a növény, amiből ne lehetne valami kis koccintanivalót összehozni. Pálinkába, konyakba, rumba sokféle bogyót (aszalt gyümölcsöt, csipkebogyót, áfonyát stb.) érlelhetünk télen is, ezek megízesítik, megszínezik az italt.

Karácsonyig egy narancslikőrt fogok még összehozni, hogy kiegészítsem a meggylikőr-készletet. Állítólag 5 nap alatt elkészül, az 1936-ban kiadott Magyar házasszonyok lexikonában olvastam a receptet.

Narancslikőr

Hozzávalók
2 nagy narancs, ½ liter alkohol, ½ liter víz, 20 dkg cukor

Elkészítés
  • A narancsok héját alaposan sikáld le meleg vízzel, legalább öt percig.
  • Hámozd meg krumplihámozóval, hogy a héj fehér része csak vékonyan maradjon rajta.
  • Tedd a héjat az alkohollal együtt jól záródó üvegbe.
  • 4 napig pihenjen, néha rázd fel.
  • A cukorból a vízzel főzz szirupot.
  • A kihűlt szirupot keverd az alkoholhoz.
  • Szűrd le az italt, és töltsd szép üvegekbe.

Tipp: Alkohol helyett, ami nagyon drága, vodkába áztatom most a narancshéjat, és kevesebb vizet és cukrot fogok felfőzni hozzá. Szegfűszeget és egész fahéjat is áztatok a narancshéj mellé, elvégre karácsony van!

Csak-neked kenyér

Tavaly karácsonyra kenyér-hozzávalókat adtam a barátnőimnek, megfertőzve ezzel őket a kenyérsütés iránti szenvedélyemmel.

Sokáig válogattam, míg olyan üveget nem találtam, ami belefér a kenyérsütő-formába. Varrtam régi lenvászonból egy jó erős zsákot – ezzel nemcsak szép, de kenyeres-zsáknak is remekül beváló csomagolást adtam az ajándéknak.
A hozzávalókat (a víz és a tej kivételével) rétegesen az üvegbe öntöttem és lezártam. A rétegezésnél alulra tettem az élesztőt, középre a sót, legfelülre a cukrot: ezek az alapanyagok jó, ha nem kezdenek reakcióba lépni, mielőtt fel szeretnénk használni őket. Az üveget betettem a formába, a formát a kenyeres-zsákba.

Mellékeltem egy használati utasítást, melynek leegyszerűsített tartalma a következő: a keveréket jól össze kell rázni, és 2,5 dl langyos vizet és ugyanannyi langyos tejet kell hozzáadni sütés előtt.

Érdemes megnézni a hozzávalók szavatossági idejét, és a legrövidebbet feltüntetni a használati utasításon, nehogy túl soká várakozzon a kenyérnekvaló.
A hozzávalókat itt elolvashatod.

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Test Gasztro Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében
  • Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod! Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod!
  • Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten
  • Bányahangulat a Balaton-parton Bányahangulat a Balaton-parton
  • Salföldön lép fel a színházi szakma krémje Salföldön lép fel a színházi szakma krémje

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr107838402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard