Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Hogy kerül a karácsonyi puding az asztalra?

Hogy kerül a karácsonyi puding az asztalra?

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2008. 12. 23.
Világsztárokkal és hazai ikonokkal búcsúzik a nyár Szegeden
2025-06-23 11:34:56

Világsztárok, hazai kedvencek, több mint 200 fellépő, öt nagy színpad és négy napnyi megállíthatatlan buli

Új gasztrokaland a Street Kitchen és az UNICEF együttműködésében
2025-06-21 06:00:00

Közös főzések, új kultúrák felfedezése, és egy jó ügy támogatása. Az UNICEF havonta egy új ország

Benson Boone letarolja a nyarat – itt az új album és videóklip
2025-06-20 11:29:57

Benson Boone nem kegyelmez 2025 nyarának: új albuma, az American Heart mély érzelmekkel, nagyívű dallamokkal és

„Ennyike?” – A kérdés, amit nem lehet megkerülni
2025-06-19 08:46:51

A 25. ARC közérzeti pályázat az idén is felelősségteljes, igazságkereső és felszabadító képkészítésre

további bejegyzések a szerzőtől »

Ha már beszerezted a karácsonyi lakomákhoz a legfontosabb hozzávalókat a kedvenc közértben, hentesnél, piacon, szuper-hipermarketben, mutatok néhány helyet, ahol csodás kiegészítők és alapanyagok tárháza vár.

Ha a nagy-bevásárlóközpontokra esküszöl, ajánlom neked, hogy ez alkalomból látogass ki a piacra. Meg fogsz lepődni a színeken, az áruk sokféleségén és az árakon! Érdemes minden szempontból körbenézni! És vigyél kerekes bevásárlószatyrot! Nem a kedvenc piacom a Fény utcai, de közel lakom hozzá, ezért otthonosan mozgok benne.

Az első szinten minden egyes alkalommal megállok és „mazsolázgatok” az aszaltgyümölcsösnél: százféle gyönyörű fényes aszalt gyümölcs vagy a cukorburoktól matt kandírozott gyümölcs, és különféle olajos magok között lehet itt válogatni: kedvencem a kandírozott gyömbér: egy pillanat alatt helyre teszi a gyomromat vagy éppen felfrissít, mikor mire van szükség. Érdemes itt megvenni a mazsolát, az aszalt szilvát a karácsonyi sütéshez-főzéshez, a magokat a kínáló tálkákba, de természetesen árulnak diót, mákot is.


A következő állomás a savanyúságos: lehetetlenség megfeledkezni róla, messziről illatoznak a finomabbnál finomabb savanyúságok: többféle uborka, csalamádé, zöld paradicsom, dinnye, káposztával töltött paprika, ecetes fokhagyma. Mindenképp vegyünk az ebéd vagy vacsora mellé! És persze a töltöttkáposztához-valók: savanyúkáposzta és káposztalevél, meg természetesen a remekül savanyító káposztalé!

Az emeleten van a kedvenc tejesem: annyira finom itt minden, hogy érdemes a nem túl kedves eladónőt is elviselni érte: kóstold meg a palackos tejet (pasztőrözött és homogénezett, mégis „igazi” íze van), és vegyél a kimért tejfölből, vajból, tejszínből. Ég és föld a különbség az előrecsomagolthoz képest! Tudnod kell, hogy annyit érdemes csak beszerezni ezekből a termékekből, amennyit 2-3 nap alatt elfogyasztasz, mert tényleg igaziak, és nem állnak el sokáig.

Eszter barátnőm tippje: karácsony hajnalán a Nagyvásárcsarnok csodálatosan üres, és kényelmesen be lehet szerezni a friss asztalra valókat.


Ha már Fény utca, a pincében feltétlenül fel kell keresned a (jellemzően Németországban gyártott) orosz termékeket árusító Arbat Delicates közértet.
Hol is kezdjem? Rögtön a bejáratnál található a hűtőpult, ahol remek vanília fagyik várnak mindenféle kiszerelésben, de ami még ennél is fontosabb: hamísítatlan orosz fekete kenyeret vehetsz bezacskózva: felengedve remek a karácsonyi ebédnél az előételekhez. Főleg akkor, ha veszel mellé a füstölt, vagy a sózott-szárított halakból: ez esetben a hal le van tudva előételnek, és jöhet a pulyka főfogásnak!

Melegen ajánlom az Adzsika nevű grúz fűszerkeveréket, csípős és „kevésbé” formában is kapható: egy kiskanálnyi belőle remek ízt ad a legtöbb ételnek. A sózással vigyázzunk, ha használjuk!

A kvász erjesztett ital, fekete- vagy rozskenyérből készül. Hasonlít egy nagyon gyenge sörhöz, de alacsony alkohol tartalma miatt fogyaszthatják (és fogyasztják) gyerekek is. Rengeteg változata ismert, lehet ízesíteni mindenféle gyümölccsel, vagy mentával (forrás: oroszorszag.blog.hu)

Bátran vedd meg itt a mustárt és a tormát a szilveszter éji virslihez, rágcsálni a „fekete kaviár ízű kétszersült” névre hallgató különlegességet, és vegyél egy-két flakon, ma már egzotikusnak mondható kvászt is, buliba kiváló!

Karácsonyra és szilveszterre ennyi elég is innen, visszatérünk majd még egyéb élelmiszerekért később, hátha addigra kosarat is rendszeresítenek, és kényelmesebben vásárolhatunk.

Nem hagyhatom ki a kedvenc boltomat az Astoriánál, Astoria Delikát a neve – itt szoktunk „ünnepnapokon” feltöltődni, én és a kamrám. A honlapjukat most készülnek interaktívra cserélni, érdemes néha rákukkantani.

Mit vegyünk most, hogy közeledik a karácsony? Tubusból kinyomható mézeskalácsmázak kaphatók többféle színben és kiszerelésben: egyszerű a használatuk és biztos a siker!

Amióta fantasztikus angoltanárnőm, aki nemcsak nyelvet tanított, de a kultúrát is odaadóan terjesztette, első évben a gimiben lediktálta az „eredeti” karácsonyi puding receptjét, nagyon izgat, milyen lehet ez a birkafaggyúból és aszalt gyümölcsökből hosszasan gőzölt-párolt micsoda: most végre beszereztem itt egy eredeti angol Christmas puddingot – állítólag csak fel kell gőzölni, és már fogyasztható is! Meglepetés lesz a családnak, majd referálok róla!

Érdemes kipróbálni az angolok által kedvelt, karácsonyi pitébe való tölteléket, a mincemeatet is: olyan, mint egy erősen fűszerezett, almás, mazsolás, narancshéjas lekvár. Ezt a tölteléket belezárják a pitetészta közepébe, esetleg egy kis rumos vagy brandys vajjal még jobban feldobják, megszurkálják a tetejét és kisütik – gyors és különleges karácsonyi édesség.


Ha kevés üvegbe zárt ajándékot készítettél, itt bőségesen pótolhatod: a tárkonyos ananászlekvártól a bazsalikomos szilvalekvárig többféle különlegességet beszerezhetsz.

Nem javaslom, hisz bizonyára nélkülem is megteszed, hogy körülnézel a borok, teák, kávék és édességek között.

A csemegepultot ne hagyd ki: valószínűleg kedvet fogsz kapni, hogy kiegészítsd a menüben az előételeket egy kis töltött olajbogyóval vagy pácolt tengeri herkentyűvel. Ha veszel ilyesmit, tegyél be a kosárba néhány gyümölcsvilla néven árult smile-t: nagy sikere lesz az ebédnél!

És végül: vegyél christmas crackert, ha vendégségbe mész: ez is angol találmány: két végénél fogva szét kell rántani, és előugrik belőle egy remek party-sapka és néhány apró meglepetés!

 

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Test Gasztro Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében
  • Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod! Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod!
  • Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten
  • Bányahangulat a Balaton-parton Bányahangulat a Balaton-parton
  • Salföldön lép fel a színházi szakma krémje Salföldön lép fel a színházi szakma krémje

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr477838858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard