Ha már beszerezted a karácsonyi lakomákhoz a legfontosabb hozzávalókat a kedvenc közértben, hentesnél, piacon, szuper-hipermarketben, mutatok néhány helyet, ahol csodás kiegészítők és alapanyagok tárháza vár.
Ha a nagy-bevásárlóközpontokra esküszöl, ajánlom neked, hogy ez alkalomból látogass ki a piacra. Meg fogsz lepődni a színeken, az áruk sokféleségén és az árakon! Érdemes minden szempontból körbenézni! És vigyél kerekes bevásárlószatyrot! Nem a kedvenc piacom a Fény utcai, de közel lakom hozzá, ezért otthonosan mozgok benne.Az első szinten minden egyes alkalommal megállok és „mazsolázgatok” az aszaltgyümölcsösnél: százféle gyönyörű fényes aszalt gyümölcs vagy a cukorburoktól matt kandírozott gyümölcs, és különféle olajos magok között lehet itt válogatni: kedvencem a kandírozott gyömbér: egy pillanat alatt helyre teszi a gyomromat vagy éppen felfrissít, mikor mire van szükség. Érdemes itt megvenni a mazsolát, az aszalt szilvát a karácsonyi sütéshez-főzéshez, a magokat a kínáló tálkákba, de természetesen árulnak diót, mákot is.
A következő állomás a savanyúságos: lehetetlenség megfeledkezni róla, messziről illatoznak a finomabbnál finomabb savanyúságok: többféle uborka, csalamádé, zöld paradicsom, dinnye, káposztával töltött paprika, ecetes fokhagyma. Mindenképp vegyünk az ebéd vagy vacsora mellé! És persze a töltöttkáposztához-valók: savanyúkáposzta és káposztalevél, meg természetesen a remekül savanyító káposztalé!
Az emeleten van a kedvenc tejesem: annyira finom itt minden, hogy érdemes a nem túl kedves eladónőt is elviselni érte: kóstold meg a palackos tejet (pasztőrözött és homogénezett, mégis „igazi” íze van), és vegyél a kimért tejfölből, vajból, tejszínből. Ég és föld a különbség az előrecsomagolthoz képest! Tudnod kell, hogy annyit érdemes csak beszerezni ezekből a termékekből, amennyit 2-3 nap alatt elfogyasztasz, mert tényleg igaziak, és nem állnak el sokáig.
Ha már Fény utca, a pincében feltétlenül fel kell keresned a (jellemzően Németországban gyártott) orosz termékeket árusító Arbat Delicates közértet.
Hol is kezdjem? Rögtön a bejáratnál található a hűtőpult, ahol remek vanília fagyik várnak mindenféle kiszerelésben, de ami még ennél is fontosabb: hamísítatlan orosz fekete kenyeret vehetsz bezacskózva: felengedve remek a karácsonyi ebédnél az előételekhez. Főleg akkor, ha veszel mellé a füstölt, vagy a sózott-szárított halakból: ez esetben a hal le van tudva előételnek, és jöhet a pulyka főfogásnak!
Melegen ajánlom az Adzsika nevű grúz fűszerkeveréket, csípős és „kevésbé” formában is kapható: egy kiskanálnyi belőle remek ízt ad a legtöbb ételnek. A sózással vigyázzunk, ha használjuk!
Bátran vedd meg itt a mustárt és a tormát a szilveszter éji virslihez, rágcsálni a „fekete kaviár ízű kétszersült” névre hallgató különlegességet, és vegyél egy-két flakon, ma már egzotikusnak mondható kvászt is, buliba kiváló!
Karácsonyra és szilveszterre ennyi elég is innen, visszatérünk majd még egyéb élelmiszerekért később, hátha addigra kosarat is rendszeresítenek, és kényelmesebben vásárolhatunk.
Mit vegyünk most, hogy közeledik a karácsony? Tubusból kinyomható mézeskalácsmázak kaphatók többféle színben és kiszerelésben: egyszerű a használatuk és biztos a siker!
Amióta fantasztikus angoltanárnőm, aki nemcsak nyelvet tanított, de a kultúrát is odaadóan terjesztette, első évben a gimiben lediktálta az „eredeti” karácsonyi puding receptjét, nagyon izgat, milyen lehet ez a birkafaggyúból és aszalt gyümölcsökből hosszasan gőzölt-párolt micsoda: most végre beszereztem itt egy eredeti angol Christmas puddingot – állítólag csak fel kell gőzölni, és már fogyasztható is! Meglepetés lesz a családnak, majd referálok róla!
Érdemes kipróbálni az angolok által kedvelt, karácsonyi pitébe való tölteléket, a mincemeatet is: olyan, mint egy erősen fűszerezett, almás, mazsolás, narancshéjas lekvár. Ezt a tölteléket belezárják a pitetészta közepébe, esetleg egy kis rumos vagy brandys vajjal még jobban feldobják, megszurkálják a tetejét és kisütik – gyors és különleges karácsonyi édesség.
Ha kevés üvegbe zárt ajándékot készítettél, itt bőségesen pótolhatod: a tárkonyos ananászlekvártól a bazsalikomos szilvalekvárig többféle különlegességet beszerezhetsz.
Nem javaslom, hisz bizonyára nélkülem is megteszed, hogy körülnézel a borok, teák, kávék és édességek között.
A csemegepultot ne hagyd ki: valószínűleg kedvet fogsz kapni, hogy kiegészítsd a menüben az előételeket egy kis töltött olajbogyóval vagy pácolt tengeri herkentyűvel. Ha veszel ilyesmit, tegyél be a kosárba néhány gyümölcsvilla néven árult smile-t: nagy sikere lesz az ebédnél!
És végül: vegyél christmas crackert, ha vendégségbe mész: ez is angol találmány: két végénél fogva szét kell rántani, és előugrik belőle egy remek party-sapka és néhány apró meglepetés!