Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Mentsük meg a maradékot!

Mentsük meg a maradékot!

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2008. 12. 31.
Együtt lenni jó – újra itt a Kispesti Városünnep!
2025-06-06 17:30:12

Idén ismét megrendezik a 19. kerület legnagyobb szabadtéri rendezvényét a Kispesti Városünnepet, a már

Összemuzsikálni a nemzetet – A Halmos Béla-díjak 2025-ös átadója
2025-06-06 08:14:56

A nemzeti összetartozás napján, Halmos Béla születésnapján tizedik alkalommal adták át a Hagyományok Háza

Hidegháborús kémfilm forog Vilmányi Benett főszereplésével
2025-06-05 17:22:00

A 70-es évek Magyarországán játszódó Kémfaladatok kezdőknek című komédia egy nagyravágyó balatoni

David Attenborough új óceánfilmje júniusban debütál: lenyűgöző utazás a tengerek megmentéséért
2025-06-05 10:01:36

A természettudós látványos dokumentumfilmje az óceánok varázslatos világába kalauzol, miközben sürgető

további bejegyzések a szerzőtől »

Mi legyen azzal a bejglivel, rántott hallal, sült szárnyassal, amit már végképp nem tudsz legyűrni? Mielőtt kidobnád, olvasd el a cikket!

A bejgli túlélése

Kezdjük a bejglivel: karácsony után már a neve említésétől is az jut eszünkbe, hogy „köszönöm, nem kérek”. Milyen finom is tud lenni ugyanez a bejgli ínséges időkben, amikor csak elővesszük a mélyhűtőből a zacskóban hibernált mákos, diós rudat, és szépen felengedjük szobahőmérsékleten! Ugyanolyan friss lesz, mint ahogyan elraktuk.

Marinált ponty


A rántott pontyszeletből nálunk mindig marad, és a túlkínálat következtében másnapra sem fogy el. Ilyenkor lehet átlényegíteni, és remek előételt (vagy uzsonnát) készíteni belőle.

2 szelet rántott pontyhoz szükség lesz egy lila hagymára, kb. 2 dl vízre, kb. 1 evőkanál ecetre, sóra, cukorra. Szoktam még tenni mellé babérlevelet, borókabogyót, borsot, csilipaprikát és egy kiskanál olívaolajat is. A vizet ízlés szerinti mennyiségű cukorral és sóval forrald fel, tedd hozzá az ecetet, olajat, és hűtsd le szobahőmérsékletűre. Közben a befőttesüveget vagy más, zárható edényt töltsd meg rétegesen a rántott hallal, a hagymával és a fűszerekkel. Öntsd rá az ecetes pácot, gondosan zárd le, és tedd a hűtőbe. 3-4 óra múlva már fogyasztható, rozskenyeret válassz mellé!

Húsos pite

A finom húsos pitében rá sem lehet ismerni a sült szárnyas maradékára.
Néhány jó tanács a tészta elkészítéséhez:
  • Hideg alapanyagokkal dolgozz (és hideg kézzel).
  • A vajat ez esetben ne helyettesítsd margarinnal.
  • 2-3 perc alatt állítsd össze a tésztagolyót, ne gyúrd túl, akkor nem lesz omlós.
  • Legalább fél órát pihentesd a hűtőben, mielőtt kinyújtod.

A tésztához szükséged lesz 30 dkg finomlisztre, fele annyi (15 dkg) vajra és kb. 1 dl jéghideg vízre. Ez a mennyiség az én 28 cm átmérőjű, kedvenc kerámiatálamra van szabva. A vajat morzsold el a liszttel, öntsd hozzá a vizet (szakaszosan, ne legyen túl sok…), és gyúrj egy viszonylag kemény tésztagolyót. Tedd a hűtőbe, amíg elkészíted a tölteléket.


Kb. 30-40 dkg sült hús maradék, 1 kanál olaj, hagyma (vörös- vagy póréhagyma), zöldségek (amit otthon találsz: répa, gomba, brokkoli, cukkini, zöldbab mind finom bele), fűszerek (bors, kakukkfű illik hozzá a legjobban), só, 1 evőkanál liszt, kb. 1 pohár (maradék), lehetőleg száraz fehérbor és ugyanannyi tej fog kelleni a töltelékhez.

Készíts a hozzávalókból ragut: az olajon megfuttatott hagymán pirítsd át a húst, add hozzá a felszeletelt zöldségeket, és fedő alatt párold kb. 10 percig. Ha már nincs alatta túl sok lé, szórd rá a lisztet, kicsit hagyd pirulni, aztán öntsd hozzá a bort és a tejet. Jól keverd össze, fűszerezd, és lassú tűzön hagyd rotyogni legalább 20 percet, hogy jó sűrű legyen.

Közben nyújtsd ki fél centi vastagra a tészta kb. 2/3 részét, és bélelj ki vele egy kikent, alacsony falú kör alakú formát úgy, hogy a forma pereméig érjen a tészta. Hagyd a ragut kicsit hűlni, aztán kanalazd a tésztára. Borítsd rá a maradék tésztából kinyújtott kör alakú lapot.


Nyomogasd össze villával a tésztaszéleket, a maradékot vágd le éles késsel – készíthetsz belőle tésztadíszt a pitére. Fúrj egy lyukat a pite közepébe hegyes késsel, hogy a gőzök távozhassanak sütés közben.

180 ºC-ra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt szép aranybarnára sül a húsos pite, ami köret nélkül is megállja a helyét.

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Test Gasztro Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében
  • Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod! Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod!
  • Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten
  • Bányahangulat a Balaton-parton Bányahangulat a Balaton-parton
  • Salföldön lép fel a színházi szakma krémje Salföldön lép fel a színházi szakma krémje

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr47839470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard