Mi legyen azzal a bejglivel, rántott hallal, sült szárnyassal, amit már végképp nem tudsz legyűrni? Mielőtt kidobnád, olvasd el a cikket!
A bejgli túlélése![](http://kulturpart.blog.hu/media/image/2008-12-31/7839470/bejgli3_400x267.png)
Marinált ponty
![](http://kulturpart.blog.hu/media/image/2008-12-31/7839470/hal1_400x300.png)
A rántott pontyszeletből nálunk mindig marad, és a túlkínálat következtében másnapra sem fogy el. Ilyenkor lehet átlényegíteni, és remek előételt (vagy uzsonnát) készíteni belőle.
![](http://kulturpart.blog.hu/media/image/2008-12-31/7839470/hal2_300x470.png)
Húsos pite
A finom húsos pitében rá sem lehet ismerni a sült szárnyas maradékára.
Néhány jó tanács a tészta elkészítéséhez:
- Hideg alapanyagokkal dolgozz (és hideg kézzel).
- A vajat ez esetben ne helyettesítsd margarinnal.
- 2-3 perc alatt állítsd össze a tésztagolyót, ne gyúrd túl, akkor nem lesz omlós.
- Legalább fél órát pihentesd a hűtőben, mielőtt kinyújtod.
A tésztához szükséged lesz 30 dkg finomlisztre, fele annyi (15 dkg) vajra és kb. 1 dl jéghideg vízre. Ez a mennyiség az én 28 cm átmérőjű, kedvenc kerámiatálamra van szabva. A vajat morzsold el a liszttel, öntsd hozzá a vizet (szakaszosan, ne legyen túl sok…), és gyúrj egy viszonylag kemény tésztagolyót. Tedd a hűtőbe, amíg elkészíted a tölteléket.
![](http://kulturpart.blog.hu/media/image/2008-12-31/7839470/pite4_300x225.png)
Kb. 30-40 dkg sült hús maradék, 1 kanál olaj, hagyma (vörös- vagy póréhagyma), zöldségek (amit otthon találsz: répa, gomba, brokkoli, cukkini, zöldbab mind finom bele), fűszerek (bors, kakukkfű illik hozzá a legjobban), só, 1 evőkanál liszt, kb. 1 pohár (maradék), lehetőleg száraz fehérbor és ugyanannyi tej fog kelleni a töltelékhez.
Készíts a hozzávalókból ragut: az olajon megfuttatott hagymán pirítsd át a húst, add hozzá a felszeletelt zöldségeket, és fedő alatt párold kb. 10 percig. Ha már nincs alatta túl sok lé, szórd rá a lisztet, kicsit hagyd pirulni, aztán öntsd hozzá a bort és a tejet. Jól keverd össze, fűszerezd, és lassú tűzön hagyd rotyogni legalább 20 percet, hogy jó sűrű legyen.
![](http://kulturpart.blog.hu/media/image/2008-12-31/7839470/pite5_300x240.png)
![](http://kulturpart.blog.hu/media/image/2008-12-31/7839470/pite_300x225.png)
Nyomogasd össze villával a tésztaszéleket, a maradékot vágd le éles késsel – készíthetsz belőle tésztadíszt a pitére. Fúrj egy lyukat a pite közepébe hegyes késsel, hogy a gőzök távozhassanak sütés közben.
180 ºC-ra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt szép aranybarnára sül a húsos pite, ami köret nélkül is megállja a helyét.