Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Habos Újesztendőt!

Habos Újesztendőt!

Kocsis Péter a szerző friss bejegyzései 2009. 01. 04.
125 éve született Hamvas Béla
2022-03-22 22:45:40

Az író, filozófus, műfordító és esztéta művei csak a rendszerváltás után jelenhettek meg.  „Ebben

Kirándulások kisasszonyokkal
2011-12-31 13:49:00

A puszta hódítás nem éri meg, hiszen az ember ott, éppen a csúcson, oly keveset tehet: kitűzi zászlaját vagy

Kocsmatöltelékek karakterológiája
2011-07-14 10:56:00

A nemzeti sajátosságok meghatározásakor elkerülhetetlen, hogy megvizsgáljuk a kocsmai törzsvendégek

Ökumenikus sörtisztelet
2011-04-01 10:38:00

Theus úr, ahogyan kocsmabéli hívei szólítják, már a cím láttán azonnal intene és hosszas fejtegetésbe

további bejegyzések a szerzőtől »

A 2008-as év végére jelent meg Kovács Gábor és Vétek György könyve, Sörtéka címmel, az Aréna Kiadónál. A Kolibri-pincében megtartott bemutatón ott volt a Kultúrpart is, elvégre a „Habos kalandozások a világ körül” alcímet viselő mű az első olyan sörkalauz, amelyet magyar szerzők állítottak össze, és amely Michael Jackson sörkönyve után végre magyar szemmel enged bepillantást nyerni az egyetemes komlókultúrába.

A sörfőzés történeti áttekintése után magyarországi, majd európai, sőt világ körüli sörutazást tehetünk a szerzők vezetésével. A legérdekesebb számunkra a hazai sörkultúra múltjáról és jelenéről szóló fejezet, amelyből megtudhatjuk, hogy a sör a magyarok számára is legalább olyan ősi ital, mint a „nemzetinek” tartott bor. Persze a múlt itt is szebb, mint a jelen – de hát ehhez mi, magyarok már hozzászoktunk. 

Az I. világháborúig a magyar komlólevek Európa-szerte ismertek voltak, ha nem is vetekedhettek a cseh vagy bajor serfőző mesterek műveivel – mára hat nagyobb (Bőcs, Kőbánya, Martfű, Monor, Pécs, Sopron) és közel hatvan kisüzemi serfőzde elégíti ki, elsősorban a hazai serbarátok igényeit. Az itt készült termékek nem kis hányada külföldi licenc alapján készül, részben külföldi alapanyagokkal, ám a víz helyi forrásokból jön: hogy ez miképpen befolyásolja a hazai sörök minőségét, arról mi most udvariasan hallgatunk, amiképpen arról is, hogyan s miért kerül a kukoricagríz, az aszkorbinsav és egyéb furcsaságok a Magyarországon készített seritalokba. Lehet persze, hogy csak a szokásos magyar kísérletező szellemről van szó… Ami a serfogyasztást illeti, a tisztes középmezőnyhöz tartozunk, évi 75 liter/fő fogyasztással. 

Igen kellemes fejezet a vaskos és elegáns kötetben a „Sörrel főzés tudománya”, amely ugyancsak nem mai divat: úgy másfél-két évezredes múltra tekint vissza. Abban az időben még az asszonyok dolga volt a serfőzés, így hát a konyhán „kéznél volt” a komlólé, nem csupán ivás céljából. Ezután hosszabb szünet következett, a kolostori és a városi céhes serfőzés idején ugyanis némileg elfelejtődött a sörrel való sütés-főzés tudománya, annál inkább divatba jött a sörrel való lerészegedés mestersége. Manapság szerencsére ismét dúskálunk a sör és a gasztronómia találkozásának örömteli eredményeivel. 

A fejezetből megtudhatjuk azt is, hogy amint az egyes borfajtákat, úgy a serféleségeket is illik megválogatni a fogyasztott ételek mellé – egy remek kis táblázat ad útbaigazítást arról, mit, hogyan, mihez kortyoljunk. A szerzők szerint például ha Guiness, akkor osztriga és tenger gyümölcsei, ha pedig Pilsner Urquell, akkor aperitifek, gombaételek, világos mártással tálalt gasztronómiai csemegék. A fejezetben természetesen receptek is vannak szép számmal.
A kötetből megismerkedhetünk még a sörkóstolás fortélyaival, és ugyancsak terjedelmes, képekkel gazdagon illusztrált fejezet mutatja be a sörrel kapcsolatos kultusztárgyak gyűjtőit és gyűjteményeit. Emeljük ki közülük a Szemere István által 1999-ben alapított Söröskorsó és Pohárgyűjtő Egyesület áldásos tevékenységét… 

A kötet végén található Sörlexikont ugyancsak érdemes átböngészni, mert megtudhatjuk belőle egyebek között azt is, mi az az ispotályos sör, vagy hogyan kell jégsört készíteni, és hogy miért szerepel annyi sörnévben az Ur szócska előtagként. Kovács Gábor és Vétek György urak igen tisztességes munkát végeztek, és a kiadó is kitett magáért a küllemet illetően: a kötet végülis olyan, mint egy frissen és szakértelemmel csapolt pilzeni, gyönyörű, patinás korsóban asztalunkra téve… Jóllehet 2009 hivatalosan nem a Komló Éve, de ez aligha zavarja azokat a serbarátokat, akik naponta ünneplik aranyfényű kedvencüket törzsasztaluk mellett. Egészségükre, éljen 2009 és a jó öreg komlólé!


tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Együtt lenni jó – újra itt a Kispesti Városünnep! Együtt lenni jó – újra itt a Kispesti Városünnep!
  • Új regény segít megérteni a szülői elidegenítést Új regény segít megérteni a szülői elidegenítést
  • Páratlan páros: rivaldafényben az Unicum + sör hagyománya Páratlan páros: rivaldafényben az Unicum + sör hagyománya
  • Tíz időszaki kiállítás nyílik a SopronFesten Tíz időszaki kiállítás nyílik a SopronFesten
  • JJ megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált, melyben a Budapest Scoring Orchestra is közreműködött JJ megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált, melyben a Budapest Scoring Orchestra is közreműködött

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr707839654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard