Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Érzéki melegség a röpködő mínuszokban

Érzéki melegség a röpködő mínuszokban

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2009. 01. 11.
Jubileumi koncertet ad a PASO
2025-05-12 18:00:00

20 éve jelent meg első stúdióalbumuk, a Budapest Ska Mood. A kerek évforduló alkalmából május 24-én a

Fluorék visszahozzák a VIVA TV-t – itt a "Hyper Summer"!
2025-05-12 10:07:30

A Wellhello május másodikától kezdve 6 héten keresztül minden pénteken durrant egy új dalt a "Gelato" című

JODOKCELLO, a svájci crossover csellista Budapesten
2025-05-09 10:47:20

Jodok Vuille - ismertebb nevén JODOKCELLO - a klasszikus crossover új szenzációja, aki most először jön

Szárnyakat adni a jövőnek
2025-05-08 18:00:00

Folyamatosan eleget téve az egyre bővülő nemzetközi érdeklődésnek is, a MÁNE a hazai közönségre

további bejegyzések a szerzőtől »

Átfagyva az utcákat járva szívmelengető érzés járhatja át az embert, amikor megcsapja a frissen sült gesztenye illata. Már a szelídgesztenye szó hallattán békesség járja át az embert, de mi történik, ha megsütve, papírzacskóban a kezünkbe vesszük?

A jobb sorsa érdemes gesztenye amolyan töltelék anyag. Nagyon jól illik a pulykához és a tortához. Egy másik – hagyományos – felhasználása a gesztenyének az óvodás vagy kisiskolás kori kirándulások begyűjtő-mozgalma, amikor a gesztenyékből gyufaszál hozzáadásával „geszti-figurákat” készítünk. 

Azonban télen a gesztenye is „reneszánszát” éli. Az első hidegebb napokon megjelennek az utcán a kis konténer-kocsik, melyek tetején vidáman pirulnak a gesztenyék. A sült gesztenye drága kincs – jól mutatja, hogy darabra árulják. Kézben tartva felmelegíti a kezet, finom, forró illata a lelket, míg héjától megszabadítva a gyomrunkat is megörvendezteti. A sült gesztenye lélekvidító hatását jól példázza, hogy nincs járókelő, akik mogorva, zsémbes, rosszkedvű gesztenye-árusra emlékezne.

A magyar nyelvben két gesztenyét különböztetünk meg: a vadat és a szelídet. A különbség jelentős, mert az egészségünk láthatja kárát, amennyiben nem jól választunk. A vadgesztenyefának a szelídgesztenyéhez semmi köze, csupán termésének hasonló színe és alakja miatt jelölték szintén a gesztenye szóval. A szelídgesztenye termés, és a szúrós burok, amiben fejlődik, a fellevélből alakult, ezzel szemben a vadgesztenye egy mag, és a szúrós burok a termés fala.


A sült gesztenye frissen a legjobb, ezért az árusok sosem sütik nagy mennyiségben. Nem lehet egy perc alatt lebonyolítani az üzletet. A vevőnek ott kell állni néhány percet: beszélget az árussal a jelen politikai helyzetről, a közel-keleti válságról, az elzárt gázvezetékekről. Az árus nemcsak a világ dolgait látja át pontosan, hanem az utcáét is. A tetejükön bevágott gesztenyékből finoman és forrón omlik elő a gyümölcs világosbarna húsa.


Persze otthon is készíthetünk magunknak tél-, és depresszió-űző gesztenyét. A nyers gesztenye beszerzése során a nagy szemű, fényes héjú, sötétbarna fajtákat keressük. Semmiképpen ne vásároljunk fakó színű, zörgő héjú tavalyi gesztenyét, mivel ez már annyira összeszáradt, hogy lehetetlen puhára főzni és meghámozni. 

A gesztenyéket jó alaposan megmossuk, domború felüket éles késsel kereszt alakban bevágjuk, majd néhány órára hideg vízben áztatjuk. Mikor a gesztenyéket kivesszük a vízből vágott felükkel felfelé tepsibe tesszük. Addig sütjük őket, míg a vágások szétnyílnak és a gesztenyék belsejének a teteje is szépen megpirul. (Elkészíthetjük mikróban is, de akkor inkább főzzük. Ebben az esetben a beáztatott gesztenyéket ne vegyük ki a vízből, hanem a vizes tálban tegyük a mikróba.) Fontos tudni, hogy a sült gesztenye csak frissen fogyasztható, mert nagyon gyorsan kiszárad. Elveszítve a nedvességét, pedig kőkemény lesz, mely már nem alkalmas arra, hogy mosolyt varázsoljon az arcokra.

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Gasztro Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében
  • Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod! Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod!
  • Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten
  • Bányahangulat a Balaton-parton Bányahangulat a Balaton-parton
  • Salföldön lép fel a színházi szakma krémje Salföldön lép fel a színházi szakma krémje

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr257840236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard