Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Érzéki melegség a röpködő mínuszokban

Érzéki melegség a röpködő mínuszokban

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2009. 01. 11.
Cimbalommuzsika tölti meg a Szentlélek templomot
2022-05-22 11:31:08

Május 26-án Pakson Szabó Dániel cimbalomművész először Tímár Sárát kíséri az  Ének a határtalanról

Sivatagi transz Budapesten: jön a Sunako!
2022-05-21 18:00:00

Palotai Csaba Párizsban élő gitáros pszichedelikus tájakra kalauzol két zenésztársával május 28-án a

Nagy dobásra készül az Álomvándorok Társasága
2022-05-21 14:07:01

Számos sikeres musical után most a Muzsika hangjá t mutatja be az érdi színházcsináló művészcsapat. Csebki

Harminc éves lett a tarkabarka kismadár
2022-05-20 16:54:48

Minden színben pompázó repertoár ugyanakkor apró méretek jellemzik a névadójához sokban hasonlító Kolibri

további bejegyzések a szerzőtől »

Átfagyva az utcákat járva szívmelengető érzés járhatja át az embert, amikor megcsapja a frissen sült gesztenye illata. Már a szelídgesztenye szó hallattán békesség járja át az embert, de mi történik, ha megsütve, papírzacskóban a kezünkbe vesszük?

A jobb sorsa érdemes gesztenye amolyan töltelék anyag. Nagyon jól illik a pulykához és a tortához. Egy másik – hagyományos – felhasználása a gesztenyének az óvodás vagy kisiskolás kori kirándulások begyűjtő-mozgalma, amikor a gesztenyékből gyufaszál hozzáadásával „geszti-figurákat” készítünk. 

Azonban télen a gesztenye is „reneszánszát” éli. Az első hidegebb napokon megjelennek az utcán a kis konténer-kocsik, melyek tetején vidáman pirulnak a gesztenyék. A sült gesztenye drága kincs – jól mutatja, hogy darabra árulják. Kézben tartva felmelegíti a kezet, finom, forró illata a lelket, míg héjától megszabadítva a gyomrunkat is megörvendezteti. A sült gesztenye lélekvidító hatását jól példázza, hogy nincs járókelő, akik mogorva, zsémbes, rosszkedvű gesztenye-árusra emlékezne.

A magyar nyelvben két gesztenyét különböztetünk meg: a vadat és a szelídet. A különbség jelentős, mert az egészségünk láthatja kárát, amennyiben nem jól választunk. A vadgesztenyefának a szelídgesztenyéhez semmi köze, csupán termésének hasonló színe és alakja miatt jelölték szintén a gesztenye szóval. A szelídgesztenye termés, és a szúrós burok, amiben fejlődik, a fellevélből alakult, ezzel szemben a vadgesztenye egy mag, és a szúrós burok a termés fala.


A sült gesztenye frissen a legjobb, ezért az árusok sosem sütik nagy mennyiségben. Nem lehet egy perc alatt lebonyolítani az üzletet. A vevőnek ott kell állni néhány percet: beszélget az árussal a jelen politikai helyzetről, a közel-keleti válságról, az elzárt gázvezetékekről. Az árus nemcsak a világ dolgait látja át pontosan, hanem az utcáét is. A tetejükön bevágott gesztenyékből finoman és forrón omlik elő a gyümölcs világosbarna húsa.


Persze otthon is készíthetünk magunknak tél-, és depresszió-űző gesztenyét. A nyers gesztenye beszerzése során a nagy szemű, fényes héjú, sötétbarna fajtákat keressük. Semmiképpen ne vásároljunk fakó színű, zörgő héjú tavalyi gesztenyét, mivel ez már annyira összeszáradt, hogy lehetetlen puhára főzni és meghámozni. 

A gesztenyéket jó alaposan megmossuk, domború felüket éles késsel kereszt alakban bevágjuk, majd néhány órára hideg vízben áztatjuk. Mikor a gesztenyéket kivesszük a vízből vágott felükkel felfelé tepsibe tesszük. Addig sütjük őket, míg a vágások szétnyílnak és a gesztenyék belsejének a teteje is szépen megpirul. (Elkészíthetjük mikróban is, de akkor inkább főzzük. Ebben az esetben a beáztatott gesztenyéket ne vegyük ki a vízből, hanem a vizes tálban tegyük a mikróba.) Fontos tudni, hogy a sült gesztenye csak frissen fogyasztható, mert nagyon gyorsan kiszárad. Elveszítve a nedvességét, pedig kőkemény lesz, mely már nem alkalmas arra, hogy mosolyt varázsoljon az arcokra.

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Gasztro Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Cigány tehetségkutatót indítanak Cigány tehetségkutatót indítanak
  • Puszafalat, avagy a női szeretet titkai Puszafalat, avagy a női szeretet titkai
  • Ünnepelj a Somlón! Ünnepelj a Somlón!
  • K, mint Korea K, mint Korea
  • Kulináris kalandozások egy különös családdal Kulináris kalandozások egy különös családdal

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr207840236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

Hallgasd a Kultúrpart műsorát a Trend FM-en! Minden szerdán 16-18h között várunk benneteket!

trendfm_logo_subhead.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. A forradalom egy holland fotós szemével
  6. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  7. Meztelenség és anatómia
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

versverseny-banner-2021.png

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard