Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Jamie Oliver ételforradalma

Jamie Oliver ételforradalma

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2009. 01. 16.
Péter Bence hazatér - a világsztár zongorista Budapesten mutatja be legújabb produkcióját
2025-09-16 08:30:00

Új műsorral, látványos színpadi megoldásokkal és egy titokzatos vendéggel tér vissza Budapestre a

Az identitás és természet határán – Leopold Bloom Díjjal ismerték el Dezső Tamás munkásságát
2025-09-16 07:00:00

Nyolcadik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amelyet idén Dezső Tamás nyert el az

Az év egyik legjobban várt filmje tarolt a CineFesten
2025-09-15 12:00:00

Hétvégén ért véget a 21. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, melyen Joachim Trier új alkotása

ONE MORE LIKE: A magyar sportdráma, ami meghódította Las Vegast is
2025-09-15 10:10:01

A ONE MORE LIKE című magyar sportdráma a hétvégén Batumiban és Las Vegasban is diadalt aratott: a provokatív

további bejegyzések a szerzőtől »

Jamie Oliver, a brit sztárszakács az élet minden problémájára a főzésen keresztül találja meg a megoldást. Legyen szó munkanélküli fiatalokról, drága import zöldségről, az iskolai menzák egyoldalú étkeztetéséről, vagy akár a gazdasági világválságról. Nemrég létrehozta az "Élelemezési Minisztériumot".

Iskolai menü Jamie Oliver módra
Amióta reflektorfénybe került, Jamie Oliver szenvedélyesen harcol az emberek életkörülményeinek jobbá tételéért. Természetesen a saját eszközeivel: és mivel egy brit sztárszakácsról beszélünk, mi más lehetne ez az eszköz, mint a főzés?

Előzmények

Már a kezdeti főzőműsoraiban is nagy kedvet csinált az általa lazán végigfőzött ételek elkészítéséhez. Növekvő népszerűségét további karitatív ötletek publikálására használta fel: kallódó fiatalokat képzett szakácsokká, ha hagyták magukat, és szerzett nekik munkahelyet, aztán belefogott a brit közétkeztetés megreformálásába egy egészségesebb nemzedék kineveléséért. Sokszázan protestáltak, szülők és gyerekek, hogy megfosztják őket a hamburger- és sültkrumplifogyasztás jogától, de Jamie nem adta fel, és ha lassan is, de változik a brit menza.

Jamie nem beszél zöldségeket

Kis kitérővel felcsapott kertésznek, de ezt is csak azért tette, hogy ráébresszen minket, ha akarunk, olcsón, friss zöldséghez-gyümölcshöz juthatunk, zsebkendőnyi helyen.

2008-ban pedig, mikor megvizsgálta, milyen következményei lehetnek a gyorséttermi étkezés térhódításának, a gazdasági világválságnak és az általános főzni-nem-tudásnak, nagy riadalmában útjára indította a Ministry of Food mozgalmat. Kampányt indított az egészséges ételek megismertetéséért, a főzés tudományának, képességének népszerűsítéséért, és nem utolsósorban a főzés tantárgyszerű oktatásáért az iskolákban.

Miért épp Élelmezési Minisztérium?

Tanácsadás a világháború után...

Az első világháborút követő éhínségben annyira sokan elpusztultak Angliában, hogy a II. nagy világégés idején, ha már a kitörését nem tudták megakadályozni, legalább az élelmezésre tett negatív hatásait hatalmas propagandával megpróbálták mérsékelni: e célból hozták létre az első Ministry of Food-ot, vagyis Élelmezési Minisztériumot.

Ennek dolga nemcsak az volt, hogy a lakosság megfelelő ellátását biztosítsa, de tanácsadó központokat is létrehoztak, ahol ötleteket és recepteket kaptak az érdeklődők, hogy a szűkös fejadagból hogyan lehet változatos és tápláló ételeket kihozni, és a hozzávalók egy részét hogyan lehet a kert végében megtermelni. Több ezer asszonyt küldtek szét gyárakba, munkahelyekre, iskolákhoz, az üzletnegyedekbe, hogy adják tovább a tudásukat, és végezzenek felvilágosító tevékenységet az egészséges étkezésről. Ennek következtében a brit lakosság egész történelme során a II. világháború idején étkezett a legegészségesebben.

Ételforradalom széles rétegeknek

A mostani Ministry of Food hasonló elven működik, mint az „anyukája”: tanácsadó központ, ingyen receptek, lelkes emberek, akik terjesztik a jó ételek elkészítését; persze ma TV műsor és internetes honlap is segíti a népszerűsítést.
...és tanácsadás a gazdasági világváslág idején

Eddig egy centrum épült Rotherhamban, abban a városban, ahol a menzaforradalom kezdődött. (Azért itt, mert Rotherham az a város, ahol a társadalmi megoszlás a legjobban tükrözi az egész ország arányait.) Itt ebédidőben bárki hasznos ötleteket kaphat, megismerkedhet az alapanyagokkal, tápértékekkel, egyszerű, jól működő, olcsó receptekkel.

Jamie Oliver tévéműsor keretében megtanított kétszáz kiválasztottat főzni, akiknek kutyakötelességük továbbadni a tudást. „Szájbarágós” szakácskönyvet jelentetett meg, amiből a teljesen zöldfülűek is finom vacsorát rittyenthetnek, és útjára bocsátotta a Pass It On! (Add tovább!) láncjátékot: aki regisztrál a weboldalán, „köteles” 2 embert meginvitálni és megtanítani egy ételre - a meghívás minden egyes lépése elő van készítve, csak a gombokat kell nyomogatni, aztán jöhet a takarítás…

Naná, hogy regisztráltam, úgyhogy szeretném, ha te lennél a kettőből az egyik, akinek megtanítom az egyik egyszerű és olcsó ételt a Ministry of Food honlap receptjei közül. Remélem, Jamie nem haragszik meg, ha kicsit a magyarosítom: crème fraîche helyett tejfölt, menta helyett bazsalikomot és petrezselymet használok, és a végén nem locsolom az ételre egy citrom levét.

Zöldborsós tészta

Hozzávalók
(5-6 személyre)

1-2 kanál olívaolaj,
10 szelet bacon,
450 gr mirelit borsó,
só, bors, bazsalikom,
petrezselyem,
3-4 kanál tejföl,
500 gr száraztészta (kiskagyló),
150 gr reszelt sajt.
Elkészítés:

Tegyél oda egy fazék vizet forrni a tésztának.
Egy nagyobb lábosba önts olajat, és pirítsd át rajta az apróra vágott bacont. Szórd bele a mirelit borsót és néhány percig hagyd puhulni-sülni. Közben apríts fel egy kevés petrezselymet, és szórd a borsóra, adj hozzá sót, borsot és bazsalikomot.


Amikor a borsó megpuhult, kanalazz a tetejére tejfölt, jól keverd el és csendesítsd a lángon. A tészta főzővizébe tegyél 1-2 kanál sót, és főzd meg a tésztát a csomagolásán található használati utasítás szerint. Szűrd le a tésztát, de a főzővizéből tegyél el egy keveset, hátha szükség lesz az elkészült étel lazításához. Keverd össze a tésztát a borsós mártással, és rotyogtasd 1-2 percet. Akkor jó az étel, ha a mártás selymesen krémes. Hogy ezt elérd, használhatod a félretett főzővizet. A kész ételt reszelt sajttal tálald. Javaslom, hogy ha sikerül ez a változat, próbáld ki borsó helyett brokkolival, kelkáposztával vagy spenótlevéllel is!

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Egészség Test Gasztro Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr877840522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard