A körúti Bock Bisztró végzett az első helyen a Dining Guide kiadvány által meghirdetett magyarországi éttermi versenyben, amelynek első tíz helyezettje csütörtök esti bemutatását összekötötték A csirke, a hal és a királyrák, a világ első gasztronómiai thrillerének nevezett spanyol dokumentumfilm premierjével. Az idei Top 10-ben van francia, olasz és orosz ételeket kínáló vendéglő is.
A éttermi kalauz 2005-ben hirdette meg először a budapesti vendéglők versenyét, amelybe 2007-ben vidékiek is bekapcsolódtak. A verseny célja a hazai étteremkultúra nemzetközi szintre emelése és a vendéglátás minőségének javítása. 2005-ben és 2007-ben az olasz ételeket kínáló Fausto,s bizonyult a legsikeresebbnek, míg 2006-ban a francia ihletésű Lou Lou.
A zsűri tagjai nemcsak kulináris szempontok alapján döntenek - mondták a díj alapítói - hanem figyelembe veszik a hely küllemét, az ételek és italok választékát, a személyzet felkészültségét, a tisztaságot is.
José Luis López-Linares rendező - aki Carlos Saura operatőreként írta be magát a filmtörténetbe - a gasztronómia legrangosabb világversenyére, a Bocuse d,Or-ra készülő spanyol mesterszakácsról, Jesus Almagróról forgatott emberileg és szakmailag is izgalmas filmet. A filmben híres sztárszakácsok segítségével pillanthat bele a néző a gasztronómia felső régióinak nemzetközi világába.
A főszereplő és segítője, Pedro Larumbe az alkotás premierje alkalmából Magyarországra látogatott.
Részt vettek az Év Legjobb Éttermének kijáró díj kihirdetésén a Gerbeaud Házban csütörtökön este, ahol Almagro adta át az első helyezettnek, a Bock Bisztró vezetőjének, Bíró Lajosnak a kitüntetést.
Az esemény alkalmából bemutatott spanyol filmnek azért A csirke, hal és királyrák a címe, mert világ legjobb szakácsainak kétévenként megrendezett versenyén - amely olyan, mint a sportolóknak az olimpia - az előre megadott alapanyagokból kell megalkotni egy ételsort, és ezt 2007-ben a halibutra (egy halfajta), a híres bresse-i csirkére és a királyrákra alapozták.
A díjátadó gálán a legjobb 10 magyar étterem séfjei szinte megismételték a filmet, legalábbis olyan szempontból, hogy az abban megadott három alapanyagból kellett megkomponálniuk az esti gálavacsorán felvonultatott ételkölteményeiket, tisztelegve a világ egyik legjobb szakácsának tartott Jesus Almagro előtt.