A cékla a zöldségek közt valódi gyöngyszem: a sárbarna külső gyönyörű rubinpiros, igazán egészséges, ráadásul nagyon finom belsőt takar. Nem is képzelnénk, milyen sokféleképp lehet elkészíteni. Céklás továbbképzés következik: a hagyományos ecetes céklától a meleg céklaköretig.
Ez a Dél- és Közép-Európában őshonos növény (melynek a zsenge levelei is nagyon finomak, ha valaki a termesztésére adja a fejét) már az ókorban felkeltette a figyelmet, sok hasznos tulajdonságát az asszírok, görögök, rómaiak is ismerték. Lázas betegek, idősek, fogfájósak, vérszegények használták természetes gyógyszerül évezredeken át. A szervezet a céklából nagyon jól tudja hasznosítani a szükséges nyomelemeket: káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, ként, és a vitaminokat: az antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitamint. Ráadásul a betain, a cékla vörös festékanyaga tumorellenes hatású. Tél végén utolérhetetlenül hatékony energiaforrás, akár lé formájában, akár más módon fogyasztjuk. Ráadásul ennyi jó tulajdonsága mellett még finom is!Ecetes céklasaláta
A cékla számomra hosszú évekig az ecetes, tormás, sós, cukros, köményes lében ázott, szeletekre vágott főtt cékla volt, és már ezért is rajongtam. Ha nekiveselkedsz az elkészítésének, csinálj jó nagy adagot belőle, a hűtőben jó sokáig eláll. Olvastam egy figyelemre méltó receptet, ami ezt a nálunk hagyományos céklasalátát levestül, almával, petrezselyemmel, dióval összeturmixolja, és kefirrel elkeveri – remek, hűsítő leves lesz belőle. Mivel ecetes céklát nyáron is árulnak, akkor fogom kipróbálni.
Most valami meleget!
Céklaleves
Ezt a levest hagyományosan az északi szlávok fogyasztják. Bevallom, nem sikerült eredetit ennem: akkor kezdtem érezni, hogy jó úton járok, mikor a párom megkóstolta, és azt mondta, a Varsói Dzsesszfesztiválon érzi magát. Az oroszok lengyelek marhahúsból főzött levessel kezdik a borscs-készítést, én ezt egy alaplével helyettesítettem, egyébként nagyjából úgy jártam el, ahogy a receptekben láttam.
Hozzávalók:
1 vöröshagyma,
2-3 sárgarépa,
½ zeller, 2-3 közepes cékla,
½ fej káposzta, 2-3 krumpli, petrezselyem, egy kis doboz paradicsompüré,
2 babérlevél,
kakukkfű, bors, só, cukor, kevés olaj. Elkészítés:
- Vágd apróra a hagymát, és tedd oda egy nagy fazékba kevés olajon párolódni.
- Hámozd meg a zöldségeket, és a krumpli kivételével nagylyukú reszelőn reszeld le.
- Ha üveges a hagyma, szórd rá a zöldségeket, keverd össze, egy kiskanál cukrot szórj rá, fedd le, és hagyd párolódni együtt őket legalább 10 percig.
- Ereszd fel a párolt zöldségeket 3-4 liter alaplével vagy vízzel, add hozzá a kis kockákra vágott krumplit, sózd és fűszerezd meg, tedd rá a babérleveleket, és nagy lángon főzd tovább, míg meg nem puhul a krumpli és a zöldségek.
- Az utolsó tíz percben dobhatsz bele kolbászt vagy virslit, ha nagyon hiányzik a hús belőle.
- Kóstold meg, állítsd be az ízét a levesnek. Szórj rá egy kis petrezselymet.
- Tejföllel tálald.
Céklasaláta másképp
Ezt a majonézes céklasalátát orosz anyanyelvű barátnőmtől tanultam, és rendszeresen elkészítem. Ennek az ecetes uborkás, fokhagymás, majonézes céklakeveréknek utánozhatatlan íze van. Nyers céklából elkészítve is, hidegen is, melegen is finom, jó csak úgy magában vagy kenyérre kenve, de ettem már tésztára lapátolva, parmezánnal megszórva is – egyszóval olyan ez nekem, mint Gombóc Artúrnak a csokoládé…
Hozzávalók:
1 kg közepes cékla,
4 gerezd fokhagyma,
2 ecetes uborka,
majonéz,
só.Elkészítés:
Az eredeti recept főtt céklát használ, de volt már, hogy elfelejtettem, és nyersből csináltam: úgy is nagyon finom volt!
- Héjastul főzd meg a céklát, és hámozd meg.
- Nagylyukú reszelőn reszeld le.
- Ha géppel dolgozol, nyomd át az uborkát is, egyébként vágd apróra.
- Hámozd meg és törd össze a fokhagymát. Keverd a céklához.
- Nem javaslom ennél az ételnél, hogy majonézt készíts, mert nagyon kevés kell hozzá: inkább vegyél egy tubus jó minőségűt, és annyit nyomj a céklára, hogy selymes állaga legyen.
- Sózz utána, ha szükséges, és már fogyaszthatod is, de figyelmeztetlek: ez is olyan étel, aminek jót tesz, ha összeérnek az ízek.
Meleg céklaköret
Ez egy Jamie Olivertől tanult trükk: a zöldségek alufóliában, kevés fűszerrel úgy sülnek, párolódnak finomra, hogy alig veszítenek tápértékükből.
Hozzávalók:
10-15 darab apró cékla,
kevés olívaolaj, só,
oregánó, kakukkfű,
kevés balzsamecet,
alufóliaElkészítés:
- Jó alaposan csutakold le a céklákat: ha sikerül, nem kell meghámoznod, csak a két végét levágnod.
- Darabold fel őket: minél apróbb, annál gyorsabban sül át.
- Hajts zacskót az alufóliából (javaslom az erősebb fajtát, de a hagyományossal is el lehet boldogulni). Tépj le egy kétszer akkor darabot a tekercsről, mint amekkorát használni szeretnél, hajtsd félbe, és a két nyitott oldalát kétszer kb. 1 cm szélességben hajtogasd vissza, hogy jól záródjon. A felső nyíláson át lehet belepakolni a sütni valókat.
- Ha Jamie példáját akarod követni, öntsd bele az összes hozzávalót, küldj utána egy kis pohár (kb. 1/2 dl) vizet, és zárd le hajtogatással a tasakot.
- Én egy külön tálat fel szoktam áldozni, és abban keverem össze a céklát, olajat, balzsamecetet a fűszerekkel – így meg is tudom kóstolni, és módosíthatok rajta. Ezt a keveréket lapátolom át az alufólia tasakba, öntök hozzá egy kis vizet, és lezárom.
- A tasakot tedd tepsire (biztos, ami biztos), és told a 180 ºC-ra előmelegített sütőbe.
- Süsd 45-50 percig.
- Óvatosan bontsd ki a csomagot, mert tele van gőzzel!
Jó étvágyat!