Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
A rubinvörös vitaminbomba

A rubinvörös vitaminbomba

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2009. 01. 25.
Világsztárokkal és hazai ikonokkal búcsúzik a nyár Szegeden
2025-06-23 11:34:56

Világsztárok, hazai kedvencek, több mint 200 fellépő, öt nagy színpad és négy napnyi megállíthatatlan buli

Új gasztrokaland a Street Kitchen és az UNICEF együttműködésében
2025-06-21 06:00:00

Közös főzések, új kultúrák felfedezése, és egy jó ügy támogatása. Az UNICEF havonta egy új ország

Benson Boone letarolja a nyarat – itt az új album és videóklip
2025-06-20 11:29:57

Benson Boone nem kegyelmez 2025 nyarának: új albuma, az American Heart mély érzelmekkel, nagyívű dallamokkal és

„Ennyike?” – A kérdés, amit nem lehet megkerülni
2025-06-19 08:46:51

A 25. ARC közérzeti pályázat az idén is felelősségteljes, igazságkereső és felszabadító képkészítésre

további bejegyzések a szerzőtől »

A cékla a zöldségek közt valódi gyöngyszem: a sárbarna külső gyönyörű rubinpiros, igazán egészséges, ráadásul nagyon finom belsőt takar. Nem is képzelnénk, milyen sokféleképp lehet elkészíteni. Céklás továbbképzés következik: a hagyományos ecetes céklától a meleg céklaköretig.

Ez a Dél- és Közép-Európában őshonos növény (melynek a zsenge levelei is nagyon finomak, ha valaki a termesztésére adja a fejét) már az ókorban felkeltette a figyelmet, sok hasznos tulajdonságát az asszírok, görögök, rómaiak is ismerték. Lázas betegek, idősek, fogfájósak, vérszegények használták természetes gyógyszerül évezredeken át. A szervezet a céklából nagyon jól tudja hasznosítani a szükséges nyomelemeket: káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, ként, és a vitaminokat: az antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitamint. Ráadásul a betain, a cékla vörös festékanyaga tumorellenes hatású. Tél végén utolérhetetlenül hatékony energiaforrás, akár lé formájában, akár más módon fogyasztjuk. Ráadásul ennyi jó tulajdonsága mellett még finom is!

Ecetes céklasaláta

A cékla számomra hosszú évekig az ecetes, tormás, sós, cukros, köményes lében ázott, szeletekre vágott főtt cékla volt, és már ezért is rajongtam. Ha nekiveselkedsz az elkészítésének, csinálj jó nagy adagot belőle, a hűtőben jó sokáig eláll. Olvastam egy figyelemre méltó receptet, ami ezt a nálunk hagyományos céklasalátát levestül, almával, petrezselyemmel, dióval összeturmixolja, és kefirrel elkeveri – remek, hűsítő leves lesz belőle. Mivel ecetes céklát nyáron is árulnak, akkor fogom kipróbálni.
Most valami meleget!

Céklaleves



Ezt a levest hagyományosan az északi szlávok fogyasztják. Bevallom, nem sikerült eredetit ennem: akkor kezdtem érezni, hogy jó úton járok, mikor a párom megkóstolta, és azt mondta, a Varsói Dzsesszfesztiválon érzi magát. Az oroszok lengyelek marhahúsból főzött levessel kezdik a borscs-készítést, én ezt egy alaplével helyettesítettem, egyébként nagyjából úgy jártam el, ahogy a receptekben láttam.

Hozzávalók:
1 vöröshagyma,
2-3 sárgarépa,
½ zeller, 2-3 közepes cékla,
½ fej káposzta, 2-3 krumpli, petrezselyem, egy kis doboz paradicsompüré,
2 babérlevél,
kakukkfű, bors, só, cukor, kevés olaj.
Elkészítés:
  • Vágd apróra a hagymát, és tedd oda egy nagy fazékba kevés olajon párolódni.
  • Hámozd meg a zöldségeket, és a krumpli kivételével nagylyukú reszelőn reszeld le.
  • Ha üveges a hagyma, szórd rá a zöldségeket, keverd össze, egy kiskanál cukrot szórj rá, fedd le, és hagyd párolódni együtt őket legalább 10 percig.
  • Ereszd fel a párolt zöldségeket 3-4 liter alaplével vagy vízzel, add hozzá a kis kockákra vágott krumplit, sózd és fűszerezd meg, tedd rá a babérleveleket, és nagy lángon főzd tovább, míg meg nem puhul a krumpli és a zöldségek.
  • Az utolsó tíz percben dobhatsz bele kolbászt vagy virslit, ha nagyon hiányzik a hús belőle.
  • Kóstold meg, állítsd be az ízét a levesnek. Szórj rá egy kis petrezselymet.
  • Tejföllel tálald.

Céklasaláta másképp


Ezt a majonézes céklasalátát orosz anyanyelvű barátnőmtől tanultam, és rendszeresen elkészítem. Ennek az ecetes uborkás, fokhagymás, majonézes céklakeveréknek utánozhatatlan íze van. Nyers céklából elkészítve is, hidegen is, melegen is finom, jó csak úgy magában vagy kenyérre kenve, de ettem már tésztára lapátolva, parmezánnal megszórva is – egyszóval olyan ez nekem, mint Gombóc Artúrnak a csokoládé…

Hozzávalók:
1 kg közepes cékla,
4 gerezd fokhagyma,
2 ecetes uborka,
majonéz,
só.
Elkészítés:

Az eredeti recept főtt céklát használ, de volt már, hogy elfelejtettem, és nyersből csináltam: úgy is nagyon finom volt!
  • Héjastul főzd meg a céklát, és hámozd meg.
  • Nagylyukú reszelőn reszeld le.
  • Ha géppel dolgozol, nyomd át az uborkát is, egyébként vágd apróra.
  • Hámozd meg és törd össze a fokhagymát. Keverd a céklához.
  • Nem javaslom ennél az ételnél, hogy majonézt készíts, mert nagyon kevés kell hozzá: inkább vegyél egy tubus jó minőségűt, és annyit nyomj a céklára, hogy selymes állaga legyen.
  • Sózz utána, ha szükséges, és már fogyaszthatod is, de figyelmeztetlek: ez is olyan étel, aminek jót tesz, ha összeérnek az ízek.

Meleg céklaköret

Ez egy Jamie Olivertől tanult trükk: a zöldségek alufóliában, kevés fűszerrel úgy sülnek, párolódnak finomra, hogy alig veszítenek tápértékükből.

Hozzávalók:
10-15 darab apró cékla,
kevés olívaolaj, só,
oregánó, kakukkfű,
kevés balzsamecet,
alufólia
Elkészítés:

  • Jó alaposan csutakold le a céklákat: ha sikerül, nem kell meghámoznod, csak a két végét levágnod.
  • Darabold fel őket: minél apróbb, annál gyorsabban sül át.
  • Hajts zacskót az alufóliából (javaslom az erősebb fajtát, de a hagyományossal is el lehet boldogulni). Tépj le egy kétszer akkor darabot a tekercsről, mint amekkorát használni szeretnél, hajtsd félbe, és a két nyitott oldalát kétszer kb. 1 cm szélességben hajtogasd vissza, hogy jól záródjon. A felső nyíláson át lehet belepakolni a sütni valókat.
 
  • Ha Jamie példáját akarod követni, öntsd bele az összes hozzávalót, küldj utána egy kis pohár (kb. 1/2 dl) vizet, és zárd le hajtogatással a tasakot.
  • Én egy külön tálat fel szoktam áldozni, és abban keverem össze a céklát, olajat, balzsamecetet a fűszerekkel – így meg is tudom kóstolni, és módosíthatok rajta. Ezt a keveréket lapátolom át az alufólia tasakba, öntök hozzá egy kis vizet, és lezárom.
  • A tasakot tedd tepsire (biztos, ami biztos), és told a 180 ºC-ra előmelegített sütőbe.
  • Süsd 45-50 percig.
  • Óvatosan bontsd ki a csomagot, mert tele van gőzzel!

Jó étvágyat!

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Test Gasztro Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében
  • Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod! Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod!
  • Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten
  • Bányahangulat a Balaton-parton Bányahangulat a Balaton-parton
  • Salföldön lép fel a színházi szakma krémje Salföldön lép fel a színházi szakma krémje

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr407841006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard