A néphagyományon alapuló, a Hamvazószerdát követő napon, idén immár negyedszerre rendezik meg a Torkos Csütörtök akciót február 26-án.
2009-ben – a néphagyományon alapuló, a Hamvazószerdát követő napon zajló – Torkos Csütörtök február 26-ára esik. Az esemény jól illeszkedik a Kulturális Turizmus Évéhez, hiszen a kampányév öt fő termékcsoportjának egyike a bor és gasztronómia.A Torkos Csütörtök akciót a Magyar Turizmus Zrt. 2006-ban indította el a Bor és Gasztronómia évében, a Nagy Ízutazás eseménysorozat részeként. Az akció sikerét jelzi, hogy tavaly csaknem 1100 étterem csatlakozott országszerte a kezdeményezéshez és mintegy 180.000 vendég „torkoskodott”. A hagyománnyá vált eseményt a Társaság 2009-ben, a Kulturális Turizmus Évében ismét, negyedszer is megrendezi, a programhoz csatlakozó vendéglátóhelyek és a szakmai szövetségek együttműködésével.
A Magyar Turizmus Zrt. által létrehozott www.menjunkenni.hu honlapon keresztül tájékozódhatunk, hogy mely éttermek, bisztrók, kifőzdék csatlakoztak idén a Torkos Csütörtök akcióhoz. Az akcióhoz mindazon éttermek és vendéglátó-ipari egységek csatlakozhatnak, akik vállalják, hogy február 26-án egész nap ’a la carte’ kínálatukból 50 százalékos kedvezményt biztosítanak.