Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
A lényeg, hogy minél nagyobb és zsírosabb legyen!

A lényeg, hogy minél nagyobb és zsírosabb legyen!

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2009. 02. 10.
Jön a III. Sukorói Tűzugró Fesztivál
2025-06-27 09:00:33

Ismét lángra lobban Sukoró Szent Iván-éji tüze! A nyári napforduló alkalmából koncertek, táncház és

Magyar tehetségek is a reflektorfényben a Bartók Világversenyen
2025-06-24 12:28:09

31 fiatal zongorista, köztük hat magyar lép pódiumra idén szeptemberben a Zeneakadémián megrendezett versenyen.

Világsztárokkal és hazai ikonokkal búcsúzik a nyár Szegeden
2025-06-23 11:34:56

Világsztárok, hazai kedvencek, több mint 200 fellépő, öt nagy színpad és négy napnyi megállíthatatlan buli

Új gasztrokaland a Street Kitchen és az UNICEF együttműködésében
2025-06-21 06:00:00

Közös főzések, új kultúrák felfedezése, és egy jó ügy támogatása. Az UNICEF havonta egy új ország

további bejegyzések a szerzőtől »

Lehet csécsi, toka, abált, erdélyi, füstölt - a lényeg, hogy finom legyen a szalonna, no meg nagy. A Második Magyar Szalonna Fesztivált - hurkatöltő-,savanyúságkészítő- és forraltborversennyel egybekötve - február 14-én rendezi meg a tardi önkormányzat, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség észak-bükki régiójával közösen.

A hurkatöltőversenyre jelentkezők 3 kiló főtt, darált belsőséget kapnak vegyesen, valamint 4,5 kiló abalében, illetve nem abalében főtt rizst, tetszés szerinti arányban. A többi fűszerről és kellékről a jelentkezőknek kell gondoskodni, ami természetes is, hiszen sok finom hurkarecept titkos. Tavaly nagy volt hurkákból is a felhozatal. Volt, aki rizs helyett kukoricaliszttel, grízzel töltötte, de akadt, aki mazsolával házasította a belsőségeket.

A házilag készült savanyúságok természetszerűleg nem a helyszínen készülnek, azokat otthonról hozzák a vetélkedők, fajtánként 2 darab, 1 literes üvegben.
Minden jelentkezőtől 50-80 deka szalonnát várnak, az általa választott fajtában, ez lehet csécsi-, abált-, toka-, füstölt-, erdélyi- vagy kenyérszalonna egyaránt. A zsűri arany, ezüst és bronz érmeket oszt ki, a legfinomabb szalonna készítője megkapja a "Szalonnák királya - királyok szalonnája" címet, valamint értékes jutalomban részesíti a legjobbnak ítélt produktumot.


Csetneki László, a verseny főszervezője elmondta, hogy az idén kabátszalonna-rekordra készülnek: a tavalyi 95 kilós mangalica szalonnáját is felül fogják múlni a várakozások szerint egy 110 kilóssal. A kabátszalonna elnevezés a jól fejlett sertés (elsősorban mangalicafajta) egyben lefejtett hátszalonnáját takarja. Azért van előnyben a mangalica, mert ennek a sertésfajtának sokkal nagyobb és vastagabb a szalonnája a testtömegéhez képest. Egy hagyományos sertés csak akkor kelhetne versenyre e tekintetben a mangalicával, ha legalább 300 kilós lenne.)

Tavaly 65 fajta szalonnát bírált el a zsűri, ez a mennyiség el is fogyott a kóstolgatások közben, de számosan vásároltak az otthoni kamra számára is.
A versenyek sorrendje a forraltborral kezdődik, majd folytatódik a házi savanyúkkal, ezután jönnek a szalonnák, végül a hurkatöltőmesterek munkáját bírálják el.

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Egészség Test Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Világsztárokkal és hazai ikonokkal búcsúzik a nyár Szegeden Világsztárokkal és hazai ikonokkal búcsúzik a nyár Szegeden
  • Az első amerikai űrhajósnő élete Az első amerikai űrhajósnő élete
  • A lélek hangja Harlem szívéből – Motown klasszikusokkal tér vissza a gospelkórus A lélek hangja Harlem szívéből – Motown klasszikusokkal tér vissza a gospelkórus
  • Színház, zene, természet: összművészeti ünnep a Dunakanyar szívében Színház, zene, természet: összművészeti ünnep a Dunakanyar szívében
  • Együtt lenni jó – újra itt a Kispesti Városünnep! Együtt lenni jó – újra itt a Kispesti Városünnep!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr797842448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard