Háromezer éves trák borászatot tártak fel bolgár régészek. A Jagnevo község melletti ókori létesítmény öt négyzetkilométeres területet foglalt el, s közel 180 kőkádat foglal magában.
Az antik létesítményben ókori borkóstolási szertartást rendeztek, ahol a vendégek görög szerzők leírásának megfelelően a vörös nedűt hígítatlanul, egy szalmaszálon keresztül kortyolgatták.Tervezik "eredeti" trák borok előállítását is ősi receptek alapján: már több bolgár borászat jelezte részvételi szándékát a programban.
A hellén írók feljegyzéseiből tudunk legtöbbet az antik világ szőlészeti és borkészítési fortélyairól. A legkiemelkedőbb szakíró Theoferrasztosz (Kr.e. 371-287), Arisztotelész tanítványa volt. Ő említi meg a sorokban rendezett szőlőtőkék módszeres metszését, valamint a mustnál és bornál használt anyagokat. Ilyenek voltak a musthoz adott méz, só és a gyanta, amelyeknek a cukortartalom-emelésnél és a tartósításnál volt szerepük. Külön figyelmet érdemel a gyanta, amely a ként helyettesítvén kivédi annak kellemetlen mellékhatásait, nevezetesen a fejfájást.