A XI. Nemzetközi Cinkefesztivál keretében rekordkísérletre készülnek a szervezők Szatmárcsekén. A hétvégi rendezvényen száz méter hosszú, forró puliszkát főznek.
Több mint tízezer látogatót várnak Kölcsey Ferenc falujába, ahol bejáratott télvégi eseménynek számít a cinkefesztivál, tízezres közönség. A gasztrofesztivál fókuszában rendszerint a már-már elfeledett népi különlegességek állnak: a málékásás költött káposzta, a lapcsánka, a csikós spóron sült pezsgős pogácsa, a túróspászka, a szilvalekváros porlós tészta, a kemencés lángos, a szttmári palacsinta, a diós kürtős – és persze a névadó cinke.A cinke ugyanúgy a főzött krumplival való sakkozással készül, mint Zalában a dödölle, és nagy hagyománya volt Kelet-Magyarországon – ezt a hagyományt tartja életben sikerrel a Cinkefasztivál. Az esemény másik nagy pontja természetesen a már említett puliszkafőzés. A polgámester, Hanusz Árpád az MTI-nek elmondta, hogy a száz méternyi puliszka igazi rekord lesz – ekkora távon pedig természetesen itt-ott fel kell dobni a kukoricadarából készült ételt. Így az utcányi, forró puliszkának lesz lekváros része, lesznek savanyú káposztával, kacsamájjal, juhtúróval, töpörtyűvel, tiszaadonyi kecskesajttal ízesített méterei is.
A szombati programot a puliszkabál zárja, itt megválasztják a mulatság szépét, majd vasárnap hajnalban megölnek egy disznót a korán kelők nagy örömére. A látogatók itt megkóstolhatják a hajnali fogópálinkát, és megehetik a megölt állatot is. A vasárnapi zárónapon még egy kocsikázás, megfelelő idő esetén lovasszánozás várja Szatmárcseke vendégeit.