Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Tépj, tekerj, csomagolj!

Tépj, tekerj, csomagolj!

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2009. 03. 06.
JODOKCELLO, a svájci crossover csellista Budapesten
2025-05-09 10:47:20

Jodok Vuille - ismertebb nevén JODOKCELLO - a klasszikus crossover új szenzációja, aki most először jön

Szárnyakat adni a jövőnek
2025-05-08 18:00:00

Folyamatosan eleget téve az egyre bővülő nemzetközi érdeklődésnek is, a MÁNE a hazai közönségre

Új előadással varázsolta el a gyerekeket az Etnofon Zenei Társulás
2025-05-07 18:00:00

A MÜPA színpadán bemutatott zenés irodalmi utazás ezúttal az általános iskola alsó tagozatosainak szólt –

Két hangon
2025-05-07 09:57:00

A Várfok Project Room következő kiállításaként két generáció, két médium és két világ mégis egy, az

további bejegyzések a szerzőtől »

Hússütésnél literszám öntöd a serpenyőbe az olajat, netalán a zsírt? Pedig van más megoldás. Ha alufóliába, vagy sütőzacskóba bebugyolálva sütöd a húst, a halat, a zöldséget, akkor saját levében párolódik, megmarad a zamata, porhanyós lesz és egy csipet olaj is elég hozzá. Tehát tépj, tekerj, csomagolj, és süss zsírszegényen!

Alufólia

Az alufólia sokfunkciós segítség a konyhában. Beszerzésénél nincs szükség elővigyázatosságra, mert gyakorlatilag mindegyik gyártmány ugyanúgy készül: vékonyra hengerelt alumíniumlemezt tekercselnek fel. Különböző hosszban és szélességben árulják. Lehet kapni erősebb változatot is: sütésnél ez garantálja, hogy nem hasad szét a fólia a legjobb falatokkal a tűz fölött.


Az alufólia ízre semleges, tartós, folyadékot át nem eresztő, légmentesen záró, hőálló anyag. Segítségével számos apró praktikát végre lehet hajtani az uzsonna-csomagoláson és a hűtőben történő szagmentes tároláson kívül is:
Nem bőrösödik meg a puding teteje, ha alufóliával lefedjük, és úgy hagyjuk kihűlni.

Tippek:

  • A hűtőben tartott élesztő nem lesz barna és repedezett, hanem sokáig friss marad, ha alufóliába csomagoljuk.
  • A nyári melegben nem romlik meg az alufóliába tekert, hűtőben tárolt kenyér
  • A kenyér vágott része friss marad, ha felületét alufóliával befedjük, és a kenyeret így tesszük el a kenyérruhába.
  • Egyszerűvé válik a sütő takarítása, ha alufóliával borítjuk az alját, és arra csöpög a kifröccsenő zsír.
  • Ha túl gyorsan pirul az étel valamelyik része (egész csirke combja, kenyér teteje stb.), lazán borítsuk be alufóliával, így védve a sugárzó hőtől.
  • Fűszervaj vagy kókusztekercs készítésénél a felgöngyölésben és a csomagolásban egyszerre segít.
  • Remekül használható alkalmi hamutartónak, vagy gyertya alá alátétnek.
  • És nem utolsósorban: zsírmentesen lehet benne húsételeket sütni, akár grillen vagy szabad tűzön is.

Egy-két óvintézkedés:
  • Mivel sav hatására egészségre ártalmas oxidréteg képződhet a felületén, lehetőleg ne tároljunk benne paradicsomot, savanyúságot, citromot.
  • Fóliában sütéskor nem árt a dupla csomagolás, különben könnyen szétnyílhat és a csomag leve elfolyik.
  • Az alufólia belső felét kenjük be vékonyan olajjal, hogy ne süljön rá a hús vagy a hal.
  • A húst, halat lazán csomagoljuk be, hogy a sütéskor keletkező gőz ne feszítse szét a csomagot.
  • A csomagolás légmentesen zárt legyen, hogy a benne képződő gőz és ízanyagok maradéktalanul megmaradjanak.
  • Amennyiben a húst, halat ropogósra szeretnénk sütni, a lezárt fóliát a sütés befejezése előtt óvatosan nyissuk szét, és így süssük tovább még néhány percig.

Az alufólia-bugyorban sült ételek megőrzik természetes zamatukat, nem száradnak ki és minimális zsiradék kell az elkészítésükhöz. A céklához és a hagymához hasonlóan más zöldségeket (pl. répát, zellert, krumplit), sőt gyümölcsöket is finomra párolhatunk benne.

Alufóliában sült hal



A leggyakrabban halat szoktam alufóliába göngyölve sütni. Egyszerű összedobni, és mire a köret kész, puha, illatos hal várakozik az ezüst borítás alatt. Ráadásul a módszerrel még az olcsóbb tengeri halfilék is finom vacsorává varázsolhatók.

Akkor kaptam ezt a receptet egy barátomtól, amikor már nagyon untam a serpenyőben, olajon történő paprikás-lisztes halsütögetést, és erősen fontolgattam, hogy leszokom a halevésről. Azzal ajánlotta, hogy azóta lett halevő, amióta egy olasz főzőtanfolyamon megtanulta ezt a módszert.

Hozzávalók

fejenként 1 halfilé (mélyhűtött tengeri, afrikai harcsa stb.)
olívaolaj
fokhagyma
fűszerek
só
citrom
alternatív:
gomba
paradicsom

Elkészítés

Ha mélyhűtött halat használsz, olvaszd fel. Melegítsd be a sütőt 200 °C-ra. Egy mozsárban püföld jól össze a felhasználni kívánt fűszereket és a sót, hogy jó intenzívek legyenek az ízek.

Én a mediterrán ízvilághoz hű maradva oregánót, bazsalikomot, borsot, kakukkfüvet, rozmaringot szoktam használni, de bátran kísérletez más fűszerezéssel is! Keverj bele apróra vágott fokhagymát, egy kis citromlevet, és szeletenként körülbelül egy evőkanál olívaolajat.

Az előkészítést meggyorsítandó használhatsz fűszerolajat is. Tépj körülbelül háromszor olyan széles darabokat az alufóliából, mint a halszelet. Kend meg a fűszeres olajjal kicsit, és tedd rá a halfilét. Kend meg a halat is jó alaposan az olajjal.

Tehetsz rá paradicsom- és gombaszeletet is, azokra is tegyél olajat. (Mivel most csak rövid ideig lakik az étel az alufóliában, nyugodt szívvel használhatod a savanyú hozzávalókat.) Fogd össze az alufólia két szélét, és kétszer-háromszor hajtsd vissza. Ugyanígy hajtsd vissza a maradék két végét is.

Told be az előmelegített sütőbe, és süsd 15-20 percig. Ha szeretnéd, hogy piruljon is a hal, az utolsó öt percre óvatosan nyisd fel a csomagolást, és told vissza a sütőbe.

Jól illik hozzá a krumplipüré és a friss saláta, vagy bármilyen más savanyúság. Mivel nem kaptam szép krumplit, a rizst pedig már nagyon unom, árpatöretet főztem hozzá.

Sütőzacskó

A sütőzacskót kipróbáltam ugyan kezdő háziasszony koromban, amikor fogékony voltam a praktikus újdonságokra, de hamar kikopott a háztartásomból. Valahogy idegenkedtem a zacskó és a sült találkozásától, bármennyire erős is volt az ígéret a mosogatástól való megszabadulásra. Néhány hónapja viszont, amikor vendégségben próbáltam kideríteni, hogyan készült az omlós egybe-hús, és azt a meglepő választ kaptam, hogy sütőzacskóban, újra esélyt adtam neki, úgyis még benne jártunk a reneszánsz évben. Az eredmény váratlanul jó lett: nem csak gyorsabban kész lettem, de finomabb és omlósabb lett a vacsora, ráadásul tényleg nem kellett a tepsisúrolással bajlódnom.

A sütőzacskó egy speciális, hőálló műanyag tasak, fogásra vékony celofánra emlékeztet. Többféle méretben kapható. Lehet választani a márkák és árak között: válaszd a jó minőségűt, ha nem akarod, hogy az ételre ráolvadjon, vagy éppen idő előtt kidurranjon a sütőzacskónak eladott csúfság. A csomagoláson fel van tüntetve, milyen hőmérsékleten lehet használni, és jó esetben hőálló zárószalagot is mellékelnek hozzá.

Előnyei

  • Az előkészített ételt sütőzacskóstul lehet mélyhűteni, és ha eljött az ideje, a sütőben készre sütni. (Alufixet használok, az -80 és +220 fok között jól érzi magát.)
  • Mikrohullámú sütőben is használható.
  • Saját levében párolódik az étel, így kalóriaszegény, egészséges és zamatos finomságok kerülnek az asztalra.
  • Energia- és időtakarékos, mert a benntartott hő hatására kuktaként működik és az étel hamarabb megsül.
  • Tiszta marad a sütő és nem kell tepsit mosogatni.
  • Hús és köret egy zacskóban sülhet, tökéletesen összeérnek az ízek.
  • Kenyér, kalács sütésére is ajánlják, nem szárad ki a péksütemény benne.

Amire figyelni kell:
  • Tartsd be a csomagoláson jelzett sütési hőfokot.
  • A gyári zárószalagot használd.
  • A zacskó felső részét szurkáld meg néhány helyen, hogy a fölös gőz távozhasson, különben szétrepedhet a tasak.
  • Ha pirítani szeretnéd az ételt, a sütés utolsó 10 percére vágd fel a zacskót. Egyébként elég a sütőrácsra tenni a tasakot, de ilyenkor tegyél alá egy edényt, úgy told vissza sülni.

Egybesült sertéscomb zöldségkörettel


Az első megmérettetésnek igazi kihívást szántam, mert az új sütőmben nehezen boldogulok az egybesült húsokkal, és ilyenkor bizony visszasírom az ősi Karancsot.

Szerencsére nagy a család, így nem kellett döntenem, hogy együtt süssem-e a sertést a körettel, úgysem fértek volna be egy zacskóba.

Hozzávalók

(A húsos zacskóhoz)

1 kg sertéscomb
mustár
kakukkfű, tárkony, bors
só
vöröshagyma
fokhagyma

A sütőt előmelegítettem 200 °C-ra. A húst besóztam, bekenegettem mustárral, megszórtam bőven fűszerekkel, betettem a zacskóba. Dobtam mellé vöröshagymát és néhány fokhagymát további fűszernek. A zárófóliával bezártam, megszurkáltam, és betettem a sütőbe. Ekkor kezdtem a köretes zacskót feltölteni. Körülbelül másfél óráig sült a sertéscomb, akkor felvágtam a zacskót, és visszatoltam pirulni a húst.

Hozzvalók

(A zöldséges zacskóhoz)
krumpli, sárgarépa, zeller,
gomba, brokkoli,
vöröshagyma, fokhagyma,
petrezselyem, bors, só,
kakukkfű, bazsalikom,
kevés olívaolaj
Amint a húst betoltam a sütőbe, elkezdtem a zöldségeket előkészíteni, hiszen a köretnek egy óra sütés bőven elegendő.

Azt használtam, amit itthon találtam, te is kedvedre variálhatod az alapanyagokat. Meghámoztam és felszeleteltem a hozzávalókat, és bedobáltam a zacskóba.




Beleszórtam a fűszert és egy kevés olívaolajat, majd jól összeráztam az egészet.

Bezártam és megszurkáltam a tasakot, és bedugtam a hús mellé sülni. A köretet is pirítottam tíz percig a sütés végén.

A húst úgy ette a család, hogy „na végre, ennek ilyennek kell lenni”, de a köretért egészen odavoltak!

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Test Gasztro Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében
  • Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod! Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod!
  • Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten
  • Bányahangulat a Balaton-parton Bányahangulat a Balaton-parton
  • Salföldön lép fel a színházi szakma krémje Salföldön lép fel a színházi szakma krémje

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr917845030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard