Egy olasz felmérés bebizonyította, hogy aki egyedül él, többet költ élelmiszerre, de többet el is pocsékol. A szingli havonta átlag 300 eurót (94 ezer forintot) ad ki élelmiszerre, ami 60 százalékkal több mint egy tipikus olasz család egy főre eső kiadása.

A kiadást növeli a pocsékolás magas aránya is, mert könnyebben elfeledkeznek a hűtőszekrény mélyén hagyott nyitott tejes dobozról, a sajtról vagy salátáról, és mindez végül a szemétben köt ki. Ezenkívül a szinglik a népességnek azon rétegét alkotják, akik a munka, a pihenés vagy a szórakozás kedvéért takarékoskodnak az idővel. Előnyben részesítik a készételeket, amelyek ötször annyiba kerülhetnek, mint a bennük felhasznált nyersanyag.
A válság és az árak növekedése ellenére a félkész és kész termékek eladása 2008 első hat hónapjában 9,5 százalékkal nőtt az egyedülállók számának növekedése miatt, miközben fokozatosan csökkent az ételek elkészítésére szánt idő. Jelenleg átlag 34, 9 perc alatt készül el az ebéd, ami 4,7 százalékkal rövidebb, mint az előző évben és 33,1 perc alatt a vacsora. Itt a csökkenés 2,7 százalékos.