Bár az eredeti Sacher-torta receptje hétpecsétes titok, még a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Egy szelet történelem című kiállítása sem árulja el, azért arra jó volt, hogy meghozza a kedvünket a tortasütéshez, és a mi Sacher-tortánk receptje nem titkos, itt olvasható.
Egy szelet történelem című kiállítása
október 4-ig látogatható
Bécs egyik kulináris jelképe a Sacher-torta: állítólag csak azért nem Metternich tortaként emlegetjük (és imádjuk), mert a Metternich-palotában kuktáskodó, és egy fontos vacsorán a betegeskedő főszakács helyébe lépő, az első tortát improvizáló 16 éves Franz soha nem adta ki az igazi recept titkát.
Jól tette, hiszen fia 1876-ban már luxusszállodát építtetett a bécsi Opera szomszédságában, és a család mind a mai napig kamatoztatja a jól titkolt tortareceptből származó előnyöket: az interneten keresztül a világ bármely pontján megrendelhető az „eredeti” Sacher.
Nekem, aki összerázkódom a torta szó hallatán, mert valami vajas-krémes gejl dolog úszik be a képbe, egyetlen kedvencem ebben a műfajban a Sacher.
Az eredetiről annyit tudni, hogy félbevágott és sárgabaracklekvárral megtöltött csokis piskóta az alapja, a teteje és az oldala csokoládémázzal van megkenve – maga a gyönyörűség. A bécsiek kicsit száraznak találják, ezért cukor nélküli(!) tejszínhabbal fogyasztják, és természetesen Wiener melange-ot (bécsi tejeskávét) szürcsölgetnek mellé a Sacher Kávéházban. Leopold von Sacher-Masoch kikísérletezett egy feketeribizlis-marcipános változatot, az is nagyon izgalmas lehet.
Bár biztos utolérhetetlenül finom az eredeti - nem volt hozzá szerencsém - tökéletesen boldog vagyok az általam készített silány utánzattal is.
Mivel a kiállításon sajnos nem árultak sem eredeti, sem utánzat Sacher-torát, sőt utasellátós, celofánba csomagolt csokirolád sem volt kapható, ezért hazatérvén, belevetettem magam a Sacher-torta sütésébe…
Elkészítés:
Egy 24 cm átmérőjű, csatos tortaformát kibéleltem sütőpapírral. A sütőt előmelegítettem 170 °C-ra. A vajat és a porcukorból 15 dkg-t habosra kevertem.
Alaposan a keverékbe dolgoztam a tojások sárgáját. Az étcsokit mikróban megolvasztottam és a kakaóporral és a vaníliával együtt a krémhez kevertem. Egy nagyobb tálban felvertem a tojásfehérjéket, közben hozzáadtam a maradék 5 dkg porcukrot, hogy keményebb legyen.
Hozzávalók
A tésztához:
15 dkg szobahőmérsékletű vaj
20 dkg porcukor
6 tojás
15 dkg finom étcsokoládé
2 evőkanál (holland) kakaópor
2 teáskanál vanília esszencia vagy fél vaníliarúd kikapart belseje
10 dkg liszt
A töltelékhez és mázhoz:
20 dkg étcsokoládé
1 kiskanál vaj
A tálaláshoz:
cukor nélkül felvert tejszínhab
A mázhoz megolvasztottam mikróban a vajat és az étcsokoládét. A torta kihűlt tetejére ráöntöttem a csokoládémázat, és spatula segítségével beborítottam vele a torta teljes felszínét és oldalát.
Mi tagadás, rusztikusabb lett, mint az eredeti, de az íze ettől még finom.
Várd meg míg megszilárdul a máz, csak azután szeleteld a Sacher-tortádat!