Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Sacher-torta - egy titokzatos édesség

Sacher-torta - egy titokzatos édesség

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2009. 03. 12.
Trapesített Nemzeti dal, agresszív sofőr, és biokertészkedés a Bëlga új lemezén
2025-05-16 15:00:00

Mindenféle felvezetés nélkül, tegnap megjelent a Bëlga új nagylemeze Egyre gondolunk címmel. A dalok az

Május 19-én nyitja meg kapuit a Gustav Klimt: The Immersive Experience interaktív kiállítás
2025-05-16 08:55:49

A produkció a legmodernebb technika segítségével vezeti be a látogatókat Klimt csodálatos világába, amely

Itt az új teaser Nemes Jeles László Árva című filmjéhez
2025-05-14 10:56:32

Még egy teaser készült az Oscar-, Golden Globe-, Bafta-díjas és cannes-i nagydíjas Saul fiát és a

Gyergyói népzene a Hagyományok Háza Szabadegyetemén
2025-05-13 18:00:00

A Gyergyói népzene - három generációs örökségvédelmi program megálmodói, értékmentő munkájukat, annak

további bejegyzések a szerzőtől »

Bár az eredeti Sacher-torta receptje hétpecsétes titok, még a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Egy szelet történelem című kiállítása sem árulja el, azért arra jó volt, hogy meghozza a kedvünket a tortasütéshez, és a mi Sacher-tortánk receptje nem titkos, itt olvasható.

A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Egy szelet történelem
című kiállítása
október 4-ig látogatható
A hétvégi esős időben gondoltam, ellátogatok a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba. Az Utasellátó 60 kiállításra készültem, és az I. világháborús reklámplakátok is érdekeltek, de az első teremben Sacher eltérített eredeti terveimtől. Február óta egy kiállítás mutatja be a nagy dinasztia történetét a kis Franztól kezdve, aki már gyerekkorában szeretett anyukája mellett a konyhában serénykedni, a két luxusszállodát és négy kávéházat működtető „Sacher Corporation”-ig, és persze bemutatásra kerül egy rövid recept és néhány díszdobozos példány erejéig a szálloda hírnevét máig is megalapozó TORTA.

Bécs egyik kulináris jelképe a Sacher-torta: állítólag csak azért nem Metternich tortaként emlegetjük (és imádjuk), mert a Metternich-palotában kuktáskodó, és egy fontos vacsorán a betegeskedő főszakács helyébe lépő, az első tortát improvizáló 16 éves Franz soha nem adta ki az igazi recept titkát.

Franz Sacher

Jól tette, hiszen fia 1876-ban már luxusszállodát építtetett a bécsi Opera szomszédságában, és a család mind a mai napig kamatoztatja a jól titkolt tortareceptből származó előnyöket: az interneten keresztül a világ bármely pontján megrendelhető az „eredeti” Sacher.

Nekem, aki összerázkódom a torta szó hallatán, mert valami vajas-krémes gejl dolog úszik be a képbe, egyetlen kedvencem ebben a műfajban a Sacher.

Az eredeti - szigorúan cukor nélküli habbal

Az eredetiről annyit tudni, hogy félbevágott és sárgabaracklekvárral megtöltött csokis piskóta az alapja, a teteje és az oldala csokoládémázzal van megkenve – maga a gyönyörűség. A bécsiek kicsit száraznak találják, ezért cukor nélküli(!) tejszínhabbal fogyasztják, és természetesen Wiener melange-ot (bécsi tejeskávét) szürcsölgetnek mellé a Sacher Kávéházban. Leopold von Sacher-Masoch kikísérletezett egy feketeribizlis-marcipános változatot, az is nagyon izgalmas lehet.

Bár biztos utolérhetetlenül finom az eredeti - nem volt hozzá szerencsém - tökéletesen boldog vagyok az általam készített silány utánzattal is.
Mivel a kiállításon sajnos nem árultak sem eredeti, sem utánzat Sacher-torát, sőt utasellátós, celofánba csomagolt csokirolád sem volt kapható, ezért hazatérvén, belevetettem magam a Sacher-torta sütésébe…

Elkészítés:
Egy 24 cm átmérőjű, csatos tortaformát kibéleltem sütőpapírral. A sütőt előmelegítettem 170 °C-ra. A vajat és a porcukorból 15 dkg-t habosra kevertem.

Alaposan a keverékbe dolgoztam a tojások sárgáját. Az étcsokit mikróban megolvasztottam és a kakaóporral és a vaníliával együtt a krémhez kevertem. Egy nagyobb tálban felvertem a tojásfehérjéket, közben hozzáadtam a maradék 5 dkg porcukrot, hogy keményebb legyen.

Hozzávalók

A tésztához:
15 dkg szobahőmérsékletű vaj
20 dkg porcukor
6 tojás
15 dkg finom étcsokoládé
2 evőkanál (holland) kakaópor
2 teáskanál vanília esszencia vagy fél vaníliarúd kikapart belseje
10 dkg liszt

A töltelékhez és mázhoz:
20 dkg étcsokoládé
1 kiskanál vaj

A tálaláshoz:
cukor nélkül felvert tejszínhab

A csokoládés keveréket a tojáshab tetejére öntöttem, rászitáltam a lisztet, és gyengéden, de nagyon alaposan összeforgattam az egészet. A tésztát az előkészített formába öntöttem, és 45 percig sütöttem, míg a teteje ruganyos nem lett.

 
Most következik a titkos kedvencem, ami miatt nemcsak megenni, de elkészíteni is szeretem: nem kell virtuóz módon négy-öt vékony lapra szeletelni a kihűlt tortalapot, hisz valószínűleg Franz mester is csak kettőbe vágta, a hagyományos Sacher-torta legalábbis erről tanúskodik. Tehát vízszintesen félbevágtam a tortát, és bőségesen megkentem meglangyosított sárgabaracklekvárral. Összeragasztottam a két részt, és vékonyan meglekvároztam a torta tetejét.

A mázhoz megolvasztottam mikróban a vajat és az étcsokoládét. A torta kihűlt tetejére ráöntöttem a csokoládémázat, és spatula segítségével beborítottam vele a torta teljes felszínét és oldalát.

Mi tagadás, rusztikusabb lett, mint az eredeti, de az íze ettől még finom.

Várd meg míg megszilárdul a máz, csak azután szeleteld a Sacher-tortádat!

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Test Gasztro Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében
  • Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod! Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod!
  • Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten
  • Bányahangulat a Balaton-parton Bányahangulat a Balaton-parton
  • Salföldön lép fel a színházi szakma krémje Salföldön lép fel a színházi szakma krémje

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr237845798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard